23/07/2022 23/07/2022 Η σημερινή ημέρα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, σηματοδοτεί μία «μαύρη επέτειο» καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως. Της Δέσποινας Σωτηρίου Η φετινή επέτειος συμπίπτει με μία άλλη καταστροφική πυρκαγιά, αυτή στην...
23 Ιουλίου, 2022 - 9:07
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2022 - 9:11

Τέσσερα χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο εφιάλτης αναβίωσε στη Πεντέλη- Το έργο της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Τέσσερα χρόνια από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο εφιάλτης αναβίωσε στη Πεντέλη- Το έργο της Εκκλησίας

Η σημερινή ημέρα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, σηματοδοτεί μία «μαύρη επέτειο» καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία προκάλεσε το θάνατο 103 συνανθρώπων μας, αποτελώντας μέχρι και σήμερα τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά του 21ου αιώνα παγκοσμίως.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με μία άλλη καταστροφική πυρκαγιά, αυτή στην Πεντέλη τις προηγούμενες ημέρες . Και οι δύο πυρκαγιές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά ένα βασικό διαφορετικό αποτέλεσμα: Στο Μάτι είχαμε εκατόμβη νεκρών αλλά στην Πεντέλη δεν υπήρξαν θύματα.

Και οι δύο φωτιές ξέσπασαν κοντά στο Νταού Πεντέλης αργά το απόγευμα (περίπου ίδια ώρα) την ώρα που έπνεαν σφοδροί άνεμοι και η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας ήταν εξαιρετικά δυσοίωνη. Κινήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η Εκκλησία στο στόχαστρο

Παρά την τραγική αυτή κατάσταση με τις φωτιές που κατακαίνε περιουσίες και σβήνουν κάθε πνεύμονα πρασίνου υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας, η πυρκαγιά στην Πεντέλη αποτέλεσε για μία ακόμα φορά πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε αυτή τη φορά και η Εκκλησία.

Με μια σειρά στρεβλών δημοσιευμάτων και παραποιημένων στοιχείων διάφορα κέντρα μίλησαν για μία ακόμα φορά για προσλήψεις Ιερέων, φθάνοντας στο σημείο να αντιπαραθέσουν ότι «προσλαμβάνονται παπάδες και όχι πυροσβέστες, για αυτό η χώρα καίγεται».

Η απάντηση της Εκκλησίας

Απάντηση σε όσα ακούγονται και γράφονται σε δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων προσλήψεων χιλιάδων κληρικών δίνει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

“Τον Αύγουστο 2021 άρχισε στο διαδίκτυο η διασπορά του αναληθούς ισχυρισμού περί 4.000 νέων προσλήψεων Ιερέων. Η πραγματικότητα είναι ότι από το 2011 έως το 2021 ο αριθμός των εμμίσθων Εφημερίων-Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος όχι μόνον δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε από τους 9.018 σε 8.311, ενώ υπάρχουν πολλές Ενορίες χωρίς Ιερέα σε επαρχιακές περιοχές, όπως επίσης και Κληρικοί άμισθοι.

Οι ανακρίβειες συνεχίσθηκαν από «καθοδηγητές της κοινής γνώμης» με σκοπό την πρόκληση συλλογικού μίσους εις βάρος των Ορθοδόξων Κληρικών”, αναφέρει.

Προπαγανδιστικό μοτίβο που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Στη συνέχεια κάνει λόγο για προγανδιστικό μοτίβο τονίζοντας ότι όσα γράφονται αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

“Έχει καταστεί προπαγανδιστικό μοτίβο σε κάθε έλλειψη προσωπικού στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη δασοπυρόσβεση, να αντιπαρατίθεται το ψεύδος ότι το Κράτος προσέλαβε ή «μονιμοποίησε» χιλιάδες Ιερείς. Και τα δύο είναι αναληθή, αλλά και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Ωστόσο, λίγη σημασία έχει η συνέπεια και η ακρίβεια για τη στρατευμένη ψευδολογία.

Μέσα στην τραγωδία των πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας αυτές τις ημέρες, το τελευταίο που αναμενόταν από ορισμένα ΜΜΕ είναι να επαναλαμβάνουν την αναλήθεια ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έγιναν δήθεν νέες προσλήψεις 2.500 κληρικών, προσφέροντας κάλυψη στη ρητορική μίσους κατά των θρησκευτικών λειτουργών της Εκκλησίας και των εργαζομένων σ’ Αυτή.

Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραπλανητικό επιχείρημα το οποίο διαψεύδεται πανηγυρικά και από την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος της προηγούμενης Κυβερνήσεως (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) του 2019, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν το χρησιμοποίησαν ούτε κατά την συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σ’ εκείνο το σχέδιο συμφωνίας προτεινόταν η νομοθετική κατοχύρωση των θέσεων μόνο των ήδη υπηρετούντων τότε Ιερέων (που ήταν περισσότεροι από όσοι είναι σήμερα), αναγνωριζόταν ότι έχουν μόνιμη εργασιακή σχέση με τις Ιερές Μητροπόλεις τους και ότι δεν είναι συμβασιούχοι, ώστε να πρέπει να «μονιμοποιηθούν», ενώ δεν προτεινόταν καμία νέα πρόσληψη επιπλέον του τότε υφισταμένου αριθμού θέσεων Κληρικών.”, σημειώνει το Γραφείο Τύπου.

“Το λιγότερο που απαιτείται είναι να παραμένουμε ενωμένοι”

“Συνεπώς, και η πρόταση της προηγούμενης Κυβερνήσεως συμπίπτει απολύτως στα εν λόγω σημεία με το σχετικό άρθρο του προσφάτως ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που διανύουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και μπροστά στις τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών και στον εξ αυτών πόνο των ανθρώπων που βλέπουν να καίγεται η περιουσία τους και η κοινή τροφός όλων μας, η φυσική δημιουργία του Θεού, το λιγότερο που απαιτείται είναι να παραμένουμε ενωμένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε όσους δοκιμάζονται.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και ολόκληρο το πλήρωμά Της (ιερός Κλήρος και πιστός Λαός) σε κάθε περίπτωση συμπαραστέκονται εμπράκτως στους ανθρώπους που υποφέρουν”, καταλήγει.

Η Εκκλησία -αρωγός

Από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία στέκεται αρωγός σε κάθε τραγωδία, συνεισφέροντας στους πληγέντες τόσο ηθικά όσο και υλικά. Οι τοπικές ενορίες στην Πεντέλη έχουν ήδη κινητοποιηθεί, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες συντονισμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά τη φωτιά στο Μάτι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα κοινά τους βήματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και η Περιφερειάρχης Αττικής «υπογράμμισαν τη σταθερή βούληση και αποφασιστικότητά τους για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισης, τόσο των άμεσων, όσο και κυρίως των μακροπρόθεσμων αναγκών των πυροπαθών στην προοπτική μιας ουσιαστικής και δυναμικής παρέμβασης με σχέδιο και δράσεις στοχευμένες, υλοποιήσιμες και με άμεσο θετικό αποτέλεσμα».

 

Πηγή φωτογραφίας: ΤΑ ΝΕΑ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων