17/10/2019 17/10/2019 Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρήσει σχέσεις με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος που δε θα αναγνωρίσουν τους ουκρανούς σχισματικούς, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου της Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκόιντα. “Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρήσει την ευχαριστιακή σχέση και επικοινωνία με όλους τους επισκόπους και ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν αναγνωρίζουν...
17 Οκτωβρίου, 2019 - 16:48
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2019 - 17:48

“Θα διατηρήσουμε σχέσεις με όσους Επισκόπους της Ελλάδος δεν αναγνωρίσουν τους σχισματικούς”

Διαδώστε:
“Θα διατηρήσουμε σχέσεις με όσους Επισκόπους της Ελλάδος δεν αναγνωρίσουν τους σχισματικούς”

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρήσει σχέσεις με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος που δε θα αναγνωρίσουν τους ουκρανούς σχισματικούς, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Πατριαρχείου της Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρήσει την ευχαριστιακή σχέση και επικοινωνία με όλους τους επισκόπους και ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν αναγνωρίζουν τους Ουκρανούς σχισματικούς,” δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας σε συνέντευξη Τύπου.

“Εκτιμούμε την ευχαριστιακή επικοινωνία με τους αδελφούς μας στην Εκκλησία της Ελλάδος και θα διατηρήσουμε μαζί τους την κανονική και ευχαριστιακή σχέση μέσω όλων των αρχιερέων και ποιμένων, οι οποίοι ήδη μίλησαν ή θα ανακοινώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ουκρανική αυτοκεφαλία και δεν αμαυρώσουν το ονόμά τους με τη συλλειτουργία με τους σχισματικούς”, τόνισε Επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διέψευσε επίσης  πληροφορίες μερικών ΜΜΕ για την αναγνώριση της “Νέας Εκκλησίας” της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

“Στην ανοικτή πρόσβαση δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο με υπογραφή των Ελλήνων Αρχιερέων που να μπορούσε να θεωρείται πιστοποίηση της ενιαίας συνοδικής απόφασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πέραν τούτου, πολύ γρήγορα θα είχε διαδοθεί ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε την ουκρανική αυτοκεφαλία που δεν αντιστοιχεί στο κείμενο του ανακοινωθέντος, ούτε στη στάση πολλών μελών της Ιεραρχίας”, είπε ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος σε σχέσεις Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, τονίζοντας ότι η απόφαση λαμβάνεται με την ψήφο ολων των μελών, αλλά δεν έγινε τέτοιου είδους ψηφοφορία.

“Ότι ανάμεσα στα μέλη της Ιεραρχίας δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το θέμα και ότι αγνοήθηκαν οι ψήφοι των διαφωνούντων, λέει και ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ”, είπε ο Λεγκόιντα και εξέφρασε τη λύπη του ότι στην αναφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος “επαναλαμβάνονται όλα τα επιχειρήματα, με τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε”.

“Όσα αναφέρονται στην εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και τα επιχειρήματα που έχουν αγνοηθεί νωρίτερα, κατά λέξη επαναλαμβάνουν τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όμως υπάρχουν αμφιβολίες αν τα συμμερίζεται η πληρότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος”, συμπέρανε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δε θα ευλογεί τα προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επαρχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, , των οποίων οι Ιεράρχες θα επικοινωνούν κανονικά ή ευχαριστιακά με τους εκπροσώπους της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Λεγκόιντα στην ίδια συνέντευξη τύπου.

Τόνισε ότι “σχετικές πληροφορίες θα διαδίδονται ευρέως σε όλα τα τουριστικά πρακτορεία και γραφεία στο κανονικό έδαφος της Εκκλησίας μας”.

“Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις”, υπογράμμισε ο Λεγκόιντα και εξήγησε ότι τους προσκυνητές θα έχουν ευλογία μόνο σε περιπτώσεις που κάποιος Έλληνας Ιεράρχης θα μνημονεύει τους εκπροσώπους της Ορξόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στη Λειτουργία ή θα συλλειτουργεί μαζί τους.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων