28/09/2021 28/09/2021 «Θα μείνετε στα λόγια όπως πάντα;» ρώτησαν οι κάτοικοι τον Πρωθυπουργό στην Κρήτη. Στην συνέχεια αναφέρθηκαν στις τεράστιες καταστροφές στα χωριά τους λόγω του μεγάλου σεισμού στη Περιφέρεια Ηρακλείου, ενώ τόνισαν πως η κοινωνία έχει καταστραφεί εδώ και ένα ενάμιση χρόνο και από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, κάτοικοι κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση στο...
28 Σεπτεμβρίου, 2021 - 18:24
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2021 - 18:56

Κάτοικοι στον Μητσοτάκη: «Θα μείνετε στα λόγια όπως πάντα;»

Διαδώστε:
Κάτοικοι στον Μητσοτάκη: «Θα μείνετε στα λόγια όπως πάντα;»

«Θα μείνετε στα λόγια όπως πάντα;» ρώτησαν οι κάτοικοι τον Πρωθυπουργό στην Κρήτη. Στην συνέχεια αναφέρθηκαν στις τεράστιες καταστροφές στα χωριά τους λόγω του μεγάλου σεισμού στη Περιφέρεια Ηρακλείου, ενώ τόνισαν πως η κοινωνία έχει καταστραφεί εδώ και ένα ενάμιση χρόνο και από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα, κάτοικοι κάνουν λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, όπου οικογένειες κοιμούνται στο τσιμέντο».

«Έχουμε κάνει ότι καλύτερο μπορούμε, θα στεγαστείτε κανονικά, και θα φτιάξουμε την πόλη από την αρχή, σωστά όμως αυτή την φορά» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Στην περιοχή Χουδέτσι του Δήμου Αρχάνων Αστερουσίων βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έφτασε στην Κρήτη για να δει και να ενημερωθεί από κοντά, για την κατάσταση που επικρατεί μετά τη σεισμική δόνηση χθες το πρωί. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε επίσης στο Αρκαλοχώρι και πραγματοποίησε επίσκεψη στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές. Είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κατοίκους που του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που βιώνουν, ζητώντας την στήριξη της πολιτείας.

 

 

«Θέλησα να βρεθώ απευθείας από το Παρίσι εδώ στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Αρκαλοχώρι, κοντά στους συντοπίτες μου για να επιθεωρήσω ο ίδιος τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό. Θα ξεκινήσω εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του συντοπίτη μας που τόσο άδικα χάθηκε χθες και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση σε όλους τραυματίες», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνοντας από σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

«Είχαμε την ευκαιρία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ στο Αρκαλοχώρι να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με τα άμεσα μέτρα στήριξης των δύο δήμων που έχουν πληγεί.

»Θέλω να το τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι δύο συναρμόδιοι υφυπουργοί υποδομών αλλά και ο υφυπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την κρατική αρωγή βρέθηκαν εδώ στην Κρήτη και μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξει και μία συνέντευξη Τύπου που θα εξαγγελθούν τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν.

»Όπως γνωρίζετε η ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών.

»Είναι το πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει κατεδαφιστεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 σε στεγαστική συνδρομή και 6.000 σε κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί.

»Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευτεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατ. για τους δύο δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της.

»Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους: προσωρινή στέγη κι όταν εννοώ προσωρινή εννοώ κάλυψη αναγκών κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές, προμήθεια οικίσκων κυρίως για τους συμπολίτες μας στους μικρότερους οικισμούς οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα “Εστία” σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο που μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

 

 

Αυγενάκης: «Αμεσα η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους»

«Τα πρώτα χρήματα αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς θα καταβληθούν άμεσα, με μία και μόνη ηλεκτρονική δήλωση στην πλατφόρμα πληγέντων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τους πυρόπληκτους. Η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι ταχύτατη». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μετέβη στη συνέχεια στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ – ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων