27/05/2021 27/05/2021 Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στη θέση Τρούλος στη Σκιάθο, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στα ερείπια του ναού της παλαιάς βυζαντινής Μονής η οποία ήταν αφιερωμένη στην του Θεού Σοφία. Από το μοναστηριακό συγκρότημα σώζονται υπολείμματα από το Καθολικό, τον περίβολο, τα κελιά και τον μεγάλο αμυντικό πύργο. Το κτίσμα είναι Ιουστινιάνιο του ΣΤ΄ αιώνα και...
27 Μαΐου, 2021 - 10:29
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2021 - 10:34

Θεία Λειτουργία στα ερείπια παλαιάς Βυζαντινής Μονής στη Σκιάθο

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία στα ερείπια παλαιάς Βυζαντινής Μονής στη Σκιάθο

Την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στη θέση Τρούλος στη Σκιάθο, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στα ερείπια του ναού της παλαιάς βυζαντινής Μονής η οποία ήταν αφιερωμένη στην του Θεού Σοφία. Από το μοναστηριακό συγκρότημα σώζονται υπολείμματα από το Καθολικό, τον περίβολο, τα κελιά και τον μεγάλο αμυντικό πύργο.

Το κτίσμα είναι Ιουστινιάνιο του ΣΤ΄ αιώνα και η παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα που έχτισε το ναό της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Το Μοναστήρι, με το μεγάλο τρούλο του βυζαντινού ναού του που έδωσε και το όνομα στην περιοχή, καταστράφηκε από τους Καταλανούς το 1310.

Από το 1998 τελείται κάθε χρόνο της Μεσσοπεντηκοστής υπαίθρια Θ. Λειτουργία στα ερείπια του Αγίου Βήματος του Καθολικού και μνημονεύονται τα ονόματα «των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωïκώς πεσόντων επί των επάλξεων της Βασιλίδος των Πόλεων τελευταίων αυτής προμάχων, Κωνσταντίνου του αειμνήστου ημών Βασιλέως και Αυτοκράτορος του Παλαιολόγου και των συν αυτώ».

Πηγή: skiathoslife.gr/ Φωτογραφίες: Tina Whittington

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων