06/01/2022 06/01/2022 Τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Βάπτισης του Κυρίου Ιησού Χριστού τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά σε Ελλάδας και Κύπρο τελείται ο καθαγιασμός των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Οι ιδιαίτερες συνθήκες ωστόσο που επικρατούν εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού και των παραλλαγών του δεν θα θυμίζει σήμερα άλλες...
06 Ιανουαρίου, 2022 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2022 - 12:26

Θεοφάνεια με αποστάσεις και μάσκες σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαδώστε:
Θεοφάνεια με αποστάσεις και μάσκες σε Ελλάδα και Κύπρο

Τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Βάπτισης του Κυρίου Ιησού Χριστού τιμά σήμερα η Εκκλησία μας. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά σε Ελλάδας και Κύπρο τελείται ο καθαγιασμός των υδάτων σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Οι ιδιαίτερες συνθήκες ωστόσο που επικρατούν εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού και των παραλλαγών του δεν θα θυμίζει σήμερα άλλες εποχές.

Όπου ο καθαγιασμός των υδάτων τελεστεί σε εξωτερικούς χώρους τα μέτρα που ισχύουν είναι τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των παραβρισκόμενων όσο και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σε πολλές περιοχές της επικράτειας ο καθαγιασμός των υδάτων δεν θα τελεστεί σε εξωτερικούς χώρους κατόπιν απόφασης που έλαβαν οι τοπικοί δήμοι σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Ιερέας Μητροπόλεις, με την τελετή να περιορίζεται εντός των ναών. Προς καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών σε πολλές πόλεις τελούνται περισσότερες από μία ακολουθίες.

Ιωάννινα: Γιατί δεν θα πάνε φέτος στη λίμνη;

Χωρίς τον καθιερωμένο καθαγιασμό των υδάτων στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και στον Άραχθο ποταμό, θα εορταστούν τα Θεοφάνεια, με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων να θέτει σε προτεραιότητα την υγεία των πιστών και την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών συνωστισμού, που θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού.

«Δε θα πάμε στη λίμνη, δεν πρέπει να πάμε για να προστατεύσουμε τους αδελφούς μας και τους εαυτούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, κάνοντας θερμή παράκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα και να είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ πρόσθεσε «Βλέπετε όλοι ότι η απροσεξία μας οδήγησε σε έναν όλεθρο, σε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό. Παρακαλούμε όλους τους ανθρώπους να προσέξουν, σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής τους και στην εκκλησία. Έχουμε ευθύνη και για τον εαυτό μας και για τους άλλους και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς δεν εισακουόμαστε πάντοτε, δεν είναι προσεκτικοί πάντοτε οι άνθρωποι, όμως εμείς δε θα πάψουμε και να τους αγαπάμε αλλά και να τους το υπενθυμίζουμε».

Μέτρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στην Κύπρο

Νέο πακέτο μέτρων τα οποία θα ισχύσουν από αύριο ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κύπρου προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και των παραλλαγών του.

Ωστόσο, ο καθαγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί κανονικά με την τήρηση όμως των απαραίτητων αποστάσεων ενώ η προστατευτική μάσκα καθίσταται υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικότερα για τις εκκλησίες ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε: 

“Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, τον καθορισμό ανώτατου ορίου σε 200 άτομα για εκκλησίες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ. Υπενθυμίζεται πως, όπως ισχύει για όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια του καθαγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων, οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.  Συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας”.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων