17/03/2022 17/03/2022 O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21 Την Αρεόπολη Μάνης επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21,...
17 Μαρτίου, 2022 - 18:43
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2022 - 19:10

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αερόπολη μίλησε για τις αξίες που ενώνουν τους Έλληνες

Διαδώστε:
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από την Αερόπολη μίλησε για τις αξίες που ενώνουν τους Έλληνες

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21

Την Αρεόπολη Μάνης επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του ’21, διακοσιαένα χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό του γένους που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 1821 στη Μάνη.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο για την απόφαση που είχε λάβει, με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ως Υπουργός Εσωτερικών, να κηρυχθεί η 17η Μαρτίου επίσημη αργία στη Μάνη. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ήρωα του ’21 Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και παρακολούθησε παρέλαση στην πλατεία Αθανάτων της Αρεόπολης, εκεί όπου βρίσκεται η πέτρα που στηρίχθηκε το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης.

 

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Σεβασμιότατε, αξιότιμε κύριε δήμαρχε Ανατολικής Μάνης, κύριοι βουλευτές που εκπροσωπείτε επάξια τον νομό μας, κύριοι βουλευτές από ολόκληρη τη χώρα καταγόμενοι από την αγαπημένη, ιδιαίτερη πατρίδα μας, κύριε περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι δήμαρχοι, παλαιοί γνώριμοι από κοινούς αγώνες και κοινές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των αρχών ασφαλείας της περιοχής μας όλων των κοινωνικών φορέων της περιοχής και αγαπητοί προσκεκλημένοι από όλη την Ελλάδα.

Συμπατριώτες, Μανιάτισσες και Μανιάτες, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να απευθύνω αυτό το χαιρετισμό σήμερα σε σας, 201 χρόνια μετά, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας. Αποτελεί ξεχωριστή τιμή, χαρά και συγκίνηση να απευθύνομαι σε σας, πρώτα από όλα με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που αγάπησε, λάτρεψε και του αρέσει να εργάζεται πολύ για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παππούς του και ο πατέρας του. Είναι μεγάλη τιμή να μπορείς να λέγεσαι Μανιάτης.

Τέσσερις αιώνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης σε αυτά εδώ τα χώματα ξεκίνησε πριν 201 χρόνια η επανάσταση του γένους η πρώτη φλόγα άναψε εδώ στη Μάνη και εξαπλώθηκε σε όλο το Μοριά, στη Ρούμελη, στα νησιά της πατρίδας.

Ήταν ένας μεγάλος ξεσηκωμός που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, με πολύ αίμα ανθρώπων που θυσιάστηκαν για αυτή την πατρίδα και για την λευτεριά μέχρι την τελική δικαίωση και την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Ήταν σαν σήμερα 17 Μαρτίου 1821. Εδώ σε αυτά τα άγια χώματα που πατάμε, ξεκίνησε η επανάσταση και ποτίστηκε το δέντρο της ελληνικής ελευθερίας. Στο ναό των Ταξιαρχών, σε αυτή την πόλη στην ιστορική πλέον Αρεόπολη, εδώ υψώθηκε η πρώτη επαναστατική σημαία, με ένα γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και από κάτω «ταν ή επί τας». Ήταν η κοινή θέληση των Μανιατών και των Μανιατισσών. Ήταν η κοινή θέληση των Ελλήνων. Εδώ αποφασίστηκε η ίδρυση της επαναστατικής επιτροπής για τον συντονισμό του Αγώνα, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η οποία ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πολιτικός θεσμός των Ελλήνων. Εδώ γράφτηκε η πρώτη προκήρυξη προς τους Χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης γιατί από τότε είχαμε διαλέξει το που είμαστε, για την απόφαση του έθνους μας να αποτινάξει το ζυγό της δουλείας και να πορευτεί προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

201 χρόνια μετά, η ιδιαίτερη πατρίδα μας έχει την υπερηφάνεια του μπροστάρη, του μαχητή, του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής της χώρας. Έτσι ήταν, έτσι είναι αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

Η Μάνη ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας. Η πατρίδα μας σήμερα έχει κατακτήσει οριστικά την ελευθερία της μέσα από αγώνες και αίμα. Η Ελλάδα πέρασε από χίλια κύματα. Περάσαμε πολύ δύσκολες περιόδους και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τιμάμε το δοξασμένο παρελθόν, να κρατάμε τις παρακαταθήκες των εθνικών αγώνων και να τις χρησιμοποιούμε όπως πρέπει για να δημιουργήσουμε το μέλλον με σχέδιο και με πίστη στις δυνάμεις μας και με πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Τέσσερις αξίες που ό,τι και αν αλλάξει σε αυτό τον κόσμο, οφείλουν να μας καθοδηγούν όλους για πάντα.

Η χώρα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, ζούμε σε ένα κόσμο αβεβαιότητας, εξαιτίας πολλαπλών απειλών που όλοι μας έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια και μέχρι τις ημέρες μας, από την τεράστια υγειονομική κρίση σε όλη τη γη από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο που δυστυχώς έχει επανέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσα από μία παράνομη, παράλογη, επικίνδυνη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εμείς οι Έλληνες αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να έχουμε σταθερές και ισχυρές προοπτικές για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα που πρέπει από την Ιστορία μας. Ιδιαίτερα τώρα αυτές τις μέρες.

Ως έθνος οφείλουμε και σήμερα να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής. Γι αυτό ενισχύουμε τις Ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας και ενισχύουμε τις αξιόπιστες σχέσεις στο πλαίσιο των συμμαχιών σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη που μετέχει η Ελλάδα ως ισχυρή χώρα με αξιόπιστη πολιτική.

Το δεύτερο μεγάλο μάθημα που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ είναι ότι εμείς οι Έλληνες όσες φορές διχαστήκαμε, μας περίμεναν καταστροφές και τραγωδίες. Η ενότητα είναι η δύναμή μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που θα βρούμε μπροστά μας. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι.

Όλοι θέλουμε να πετύχουμε μια σταθερή ειρήνη στην περιοχή μας η οποία είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία. Γι αυτό το λόγο οφείλουμε να έχουμε – και έχουμε – εθνική στρατηγική. Σταθερό χέρι στο πηδάλιο της χώρας, σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα του καραβιού της Πατρίδας και ενότητα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουμε και τις έχουμε.

Θα ξεπεράσουμε γι αυτό κάθε δυσκολία, κάθε δοκιμασία, εμπνεόμενοι πάντα από το κουράγιο, τη δύναμη, τον πατριωτισμό, τη θυσία των προγόνων μας σε τούτη εδώ τη γη πριν από 201 χρόνια.

Ζήτω η ενότητα των Ελλήνων, Ζήτω η Μάνη, Ζήτω η Πατρίδα μας.»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων