27/07/2020 28/07/2020 Εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων στα δύο Τμήματα, Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και και Θρησκειολογίας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Στο Τμήμα Θεολογίας Πρόεδρος εξελέγη η Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, κ. Ιωάννα Στουφή και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου, Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς. Στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Πρόεδρος εξελέγη ο...
27 Ιουλίου, 2020 - 21:17
Τελευταία ενημέρωση: 28/07/2020 - 8:07

Θεολογική Σχολή Αθηνών: Αυτοί είναι οι νέοι Πρόεδροι των 2 Τμημάτων

Διαδώστε:
Θεολογική Σχολή Αθηνών: Αυτοί είναι οι νέοι Πρόεδροι των 2 Τμημάτων

Εκλογές για την ανάδειξη Προέδρων στα δύο Τμήματα, Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και και Θρησκειολογίας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Στο Τμήμα Θεολογίας Πρόεδρος εξελέγη η Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, κ. Ιωάννα Στουφή και Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου, Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς.

Στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Πρόεδρος εξελέγη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής της Ιστορικής Δογματικής Θεολογίας, ενώ Αναπληρώτρια Πρόεδρος εξελέγη η Διοτίμα Νικολακάκου – Λιαντίνη, Καθηγήτρια Θρησκευτικής Εικονογραφίας και Μουσειοδιδακτικής.

  • Του Νίκου Ζαΐμη

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κύριλλος εκλέγεται στη θέση του Προέδρου του Τμήματος για δεύτερη φορά, καθώς από τη θέση αυτή είχε περάσει και την περίοδο 2007 – 2009. Για Η νέα Πρόεδρος του Τμήματος είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται στη θέση αυτή, έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος.

 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 24 Ιουλίου η Θεολογική Σχολή Αθηνών απέκτησε και νέο Κοσμήτορα. Ύστερα από ψηφοφορία εξελέγη με 20 ψήφους ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας, με γνωστικό αντικείμενο την Παλαιά Διαθήκη. Συνυποψήφιοι για τη θέση αυτή ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κ. Γεώργιος Φίλιας και ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης.

Κάτοχος τριών πτυχίων και δύο διδακτορικών ο Επίσκοπος Αβύδου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος ( κατά κόσμον Ευάγγελος Κατερέλος) γεννήθηκε το 1956 στη Λαμία.

Σπούδασε Νομική, Κλασική Φιλολογία και Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έπειτα έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Είναι διδάκτωρ της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία.

Είναι Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνων.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρό Μελέτιο Καλαμαρά. Ως Ιερεύς υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Θηβών και Λεβαδείας και στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αβύδου. Η Χειροτονία του σε Επίσκοπο τελέσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Ποια είναι η νέα Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Φοίτησε στο ΙΑ΄ Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών (Μαράσλειο). Σπούδασε, με υποτροφία του ΙΚΥ για δύο συνεχή έτη, Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977 με βαθμό πτυχίου «λίαν καλώς», και Θεολογία στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Από το Τμήμα Θεολογίας αποφοίτησε το 1985 με βαθμό πτυχίου «λίαν καλώς».

 

Tο 1985 άρχισε και την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της στο γνωστικό αντικείμενο της Xριστιανικής και Bυζαντινής Aρχαιολογίας και Eπιγραφικής του Iστορικού Tομέα του Tμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα «Tο φράγμα του Iερού Bήματος στα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Eλλάδος. Μελέτη αρχαιολογική και λειτουργική» και επιβλέποντα τον αείμνηστο καθηγητή Γεώργιο Aντουράκη.

Tο 1989 έλαβε μέρος με επιτυχία στις εξετάσεις της ειδικεύσεως «Bυζαντινή Aρχαιολογία» του 23ου προγράμματος μεταπτυχιακών υποτροφιών εσωτερικού του I.K.Y., για την οποία είχε προκηρυχθεί μία θέση.

Eπί τρία συνεχή έτη (1989-1992), ως υπότροφος του I.K.Y., εργάστηκε συστηματικά για την περάτωση της διδακτορικής διατριβής της. Στα πλαίσια της έρευνας της διατριβής, επισκέφθηκε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπου διασώθηκαν ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών.

Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα Iστορίας της Tέχνης στη Σχολή Διδασκαλίας της Iστορίας της Tέχνης της εν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας (περίοδος B΄, 1990-1991). Έχει καλή γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Το 1994 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Το 2002 εξελέγη Λέκτωρ και το 2008 Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Επιγραφικής, όπου υπηρετεί και σήμερα.

Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Μελετών Ιονίου και της Επιτροπής Προστασίας Αθηναϊκών Μνημείων του Δήμου Αθηναίων. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε τοπικά και διεθνή Συνέδρια και έχει συγγράψει βιβλία και επιστημονικά άρθρα. Έχει συμμετάσχει σε Ερευνητικά Προγράμματα ( ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΤΕΙ Αθήνας, Δήμος Αθηναίων), στη διοργάνωση Συνεδρίων και Εκθέσεων και έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων