08/03/2021 08/03/2021 Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τις συνεχείς ισχυρές σεισμικές δονήσεις που πλήττουν την περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, ιστορικά κτήρια και εκκλησίες. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων λειτούργησε μέσα σε μια σκηνή στο χωριό Δαμάσι, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν και να επιδείξουν υπομονή, πίστη...
08 Μαρτίου, 2021 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2021 - 8:14

Θεσσαλία: Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος λειτουργεί μέσα στη σκηνή – “Οι ναοί μας είναι ζωντανά τεκμήρια της ταυτότητάς μας”

Διαδώστε:
Θεσσαλία: Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος λειτουργεί μέσα στη σκηνή – “Οι ναοί μας είναι ζωντανά τεκμήρια της ταυτότητάς μας”

Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τις συνεχείς ισχυρές σεισμικές δονήσεις που πλήττουν την περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, ιστορικά κτήρια και εκκλησίες.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων λειτούργησε μέσα σε μια σκηνή στο χωριό Δαμάσι, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν και να επιδείξουν υπομονή, πίστη και νηφαλιότητα.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ανήρτησε το larissapress.gr

Τη Θεσσαλία επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής

«Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού για την αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν μεταβυζαντινές εκκλησίες και νεότερα μνημεία από τους σεισμούς της 3η και της 5η Μαρτίου 2021 σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Λάρισα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επικοινωνία που είχε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για τις ζημιές που έχουν υποστεί θρησκευτικά μνημεία στον νομό της Λάρισας από την ενεργοποίηση του ρήγματος του Τυρνάβου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, κατά τις επισκέψεις του στα σεισμόπληκτα χωριά είδε ιδίοις όμμασι τις ζημιές σε ιστορικούς ναούς και περικαλλείς εκκλησίες, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά από τους οικείους επισκόπους, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην κ. Μενδώνη «ο εγκέλαδος έπληξε και θρησκευτικά μνημεία που χρήζουν άμεσης προστασίας, όχι μόνο ως γέφυρες με το ιστορικό μας παρελθόν, αλλά και ως οδοδείκτες για το μέλλον. Τα μνημεία είναι ζωντανά τεκμήρια της ταυτότητάς μας και χρέος μας είναι η συντήρηση και αποκατάστασή τους».


Η αρμόδια υπουργός, η οποία από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της σεισμικής δραστηριότητας επικοινώνησε με τους μητροπολίτες της περιοχής που βρέθηκε στο επίκεντρο του εγκέλαδου, διαβεβαίωσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι έχει διαρκή ενημέρωση από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Αύριο αναμένει τις τελικές αναφορές, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα και οι μελέτες αποκατάστασης των θρησκευτικών μνημείων. Πρόκειται για τους ναούς της Αγίας Παρασκευής, της Φανερωμένης, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Νικολάου Βλάχων και της Μονής Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο, των εκκλησιών του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου στην Αμυγδαλέα, των ναών του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου στο Πραιτώρι, του Αγίου Γεωργίου στη Μαγούλα και της Αγίας Παρασκευής στο Αμούρι. Δυστυχώς, κατεδαφιστέα φαίνεται πως κρίνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο άνω μέρος του κωδωνοστασίου του Αγίου Νικολάου Τουραχάν στον Τύρναβο.
Ζημιές, βεβαίως, προκλήθηκαν και σε νεότερες εκκλησίες, η αποκατάσταση των οποίων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων