19/05/2023 19/05/2023 Με μια σεμνή τελετή επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, τιμήθηκαν σήμερα Παρασκευή τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Φωτορεπορτάζ ope.gr: Ραφαήλ Γεωργιάδης Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού...
19 Μαΐου, 2023 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2023 - 21:02

Θεσσαλονίκη, φωτορεπορτάζ ope.gr: Επιμνημόσυνη δέηση για την Γενοκτονία των Ποντίων

Διαδώστε:
Θεσσαλονίκη, φωτορεπορτάζ ope.gr: Επιμνημόσυνη δέηση για την Γενοκτονία των Ποντίων

Με μια σεμνή τελετή επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, τιμήθηκαν σήμερα Παρασκευή τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Φωτορεπορτάζ ope.gr: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Της Του Θεού Σοφίας, Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Βογιατζή.

Παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου.Στην συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί.

Με την συνοδεία της ποντιακής λύρας ακούστηκαν ποιήματα και ποντιακά τραγούδια.

Στ. Καλαφάτης: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας»

«Τα εγκλήματα εναντίον εθνών δεν παραγράφονται και δεν διαγράφονται. Δεν λησμονιούνται. Η Γενοκτονία των αδελφών μας του Πόντου είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Γι΄ αυτό, η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώρισή της, δεν είναι απλά και μόνο υποχρέωση για την οποία έχουμε δεσμευτεί. Είναι χρέος που οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες και θα υπηρετούμε -όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 104η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Πονάμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Και ζητούμε την καταδίκη παρόμοιων πρακτικών από όλο τον κόσμο.  Υπέστησαν άλλωστε ανάλογη Γενοκτονία και οι Αρμένιοι. Βιώσαμε πρακτικές εθνοκάθαρσης και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Βιώνουν και στις μέρες μας ανείπωτες φρικαλεότητες και οι Ουκρανοί που αμύνονται ενάντια στη ρωσική εισβολή. Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Με μια ξεκάθαρη και απαράβατη, όμως, προϋπόθεση: Ότι θα σέβονται  τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυθαίρετες διεκδικήσεις. Ότι στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων