11/11/2021 12/11/2021 Το βραβείο «Μητέρα Σερβία» απονεμήθηκε, σήμερα, από τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης για τη συνεργασία με τη διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή, Αρνό Γκουγιόν στον 93χρονο Γιώργο (Τζόρτζε) Μιχαΐλοβιτς, επί δεκαετίες φύλακα του σερβικού τομέα των Συμμαχικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη. Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε...
11 Νοεμβρίου, 2021 - 17:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2021 - 1:03

Θεσσαλονίκη: Βραβείο στον φύλακα των κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ

Διαδώστε:
Θεσσαλονίκη: Βραβείο στον φύλακα των κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ

Το βραβείο «Μητέρα Σερβία» απονεμήθηκε, σήμερα, από τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης για τη συνεργασία με τη διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή, Αρνό Γκουγιόν στον 93χρονο Γιώργο (Τζόρτζε) Μιχαΐλοβιτς, επί δεκαετίες φύλακα του σερβικού τομέα των Συμμαχικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Γιώργος Μιχαϊλοβιτς και ο πατέρας του και ο παππούς του, που ήταν επίσης φύλακες του νεκροταφείου του Ζέιτινλικ, ανήκαν σε μια γενιά που κράτησε τη μνήμη ως άγιο δισκοπότηρο. Ο σερβικός λαός, όπως είπε, με δέος και ευγνωμοσύνη προσκυνά τους πεσόντες ήρωες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Σερβία υπάρχει, επειδή εκείνοι υπήρξαν.

Ο Αρνό Γκουγιόν τόνισε ότι η Σερβία είναι ενθουσιασμένη επειδή το βραβείο πηγαίνει στα σωστά χέρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το βραβείο πηγαίνει εκεί που είναι θαμμένα τα παιδιά της, σε σας. Είστε ο παππούς που είχαμε όλοι. Πρώτη φορά άκουσα για τη Σερβία από τον παππού μου και εσείς είστε ο παππούς ολόκληρης της Σερβίας και μεταφέρετε στις νεότερες γενιές αυτά που γνωρίζετε. Είστε κάτι περισσότερο από φύλακας του νεκροταφείου, είστε φύλακας της μνήμης και της ταυτότητας του σερβικού λαού», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο επικεφαλής Διεύθυνσης για τη συνεργασία με τη διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Γιώργος Μιχαϊλοβιτς επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή. «Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος από φτωχή οικογένεια. Δεν ήμουν πολύ καλός μαθητής. Μού άρεσε απλώς η ιστορία και η γεωγραφία. Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο νεκροταφείο», ανέφερε.

Η Διεύθυνση Συνεργασίας με τη Διασπορά και τους Σέρβους στην περιοχή έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για την απονομή βραβείων σε προσωπικότητες που αναγνωρίζονται για τη συμβολή τους στη διατήρηση της εικόνας της Σερβίας και των Σέρβων στον κόσμο και, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Προξενείου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, η πιο υψηλού κύρους τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαϊλοβιτς.

Το βραβείο απονέμεται πρώτη φορά για εξαίρετη συνεισφορά, αποτελέσματα και υπηρεσίες στον τομέα των σχέσεων της Σερβίας με τη διασπορά, όπως και του σερβικού κράτους και των Σέρβων της περιοχής σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες, στην ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων, στην αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας και άλλες δραστηριότητες με τις οποίες συμβάλουν στη χώρα, στη διασπορά και στους Σέρβους της περιοχής.

Νωρίτερα το πρωί, με αφορμή την επέτειο της ανακωχής και λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς κατέθεσε στεφάνι και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες Σέρβους στρατιώτες στον Μεγάλο Πόλεμο που είναι θαμμένοι στο σερβικό τομέα των Συμμαχικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων