17/12/2022 17/12/2022 Ύψιστη απειλή για τη χώρα μας αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα ανέφερε υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σε συνέδριο, «ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό...
17 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:50
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2022 - 15:52

Θράκη: Οι μεγάλες προκλήσεις, οι νέες απειλές της Τουρκίας και η στήριξη της Εκκλησίας στην ακριτική περιοχή

Διαδώστε:
Θράκη: Οι μεγάλες προκλήσεις, οι νέες απειλές της Τουρκίας και η στήριξη της Εκκλησίας στην ακριτική περιοχή

Ύψιστη απειλή για τη χώρα μας αποτελεί το δημογραφικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα ανέφερε υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σε συνέδριο, «ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας».

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Άλλωστε, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις και την Ελλάδα να έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, κοινός τόπος είναι πως το δημογραφικό αδιέξοδο παραμένει ένα από τα κορυφαία ζητήματα.

Μεγάλη είναι η μείωση του πληθυσμού σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου καταγράφεται σε επίπεδο περιφέρειας μείωση 10%, από 283.689 κατοίκους το 2011, στους 255.056 κατοίκους το 2021. Αλλά και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση 7,6%, με τον πληθυσμό να ανέρχεται σε 562.069 άτομα από 608.182 άτομα το 2011.

Το όπλο στη φαρέτρα των Τούρκων

Τη ίδια ώρα η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σε ένα ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα του Ερντογάν. Τόσο ενόψει εκλογών, όσο και του νέου αφηγήματος περί «ελληνικής απειλής» στη βάση του οποίου ο τούρκος πρόεδρος και το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων ανοίγουν την ατζέντα των διεκδικήσεων απέναντι στην Αθήνα, σε ένα στοχευμένο σχέδιο για την ηγεμόνευση της περιοχής.

Βούληση της Τουρκίας είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο αύξησης της επιρροής της στην περιοχή και άσκησης ελέγχου.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι έγινε και η συνάντηση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μέλη της επονομαζόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Ποιοι συμμετείχαν

Μεταξύ αυτών οι δύο παράνομοι μουφτήδες και η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος (ΚΙΕΦ), Τσιγδέμ Ασάφογλου. Με τον Τσαβούσογλου να αναφέρει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας.

Συνειρμοί

Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει λόγο για… διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία όχι τυχαία την αποκαλεί τουρκική, δεν μπορεί παρά να προκαλεί συνειρμούς. Δεν το ανέφερε για πρώτη φορά. Τον ισχυρισμό αυτό τον επικαλούνται συχνά Τούρκοι αξιωματούχοι. Και είναι προφανές πως προετοιμάζεται το έδαφος για τα επόμενα βήματα, όταν και όποτε θεωρηθεί πως θα πρέπει να γίνουν.

Στη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην 38η Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν μίλησε για «άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής “τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα και συνεχίζονται κλιμακούμενες».

Η Εκκλησία

Μέσα στις σημαντικές αυτές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ακριτική Θράκη η Εκκλησία δείχνει την έμπρακτη στήριξή της στους ακρίτες της Θράκης στο πλαίσιο τους Προγράμματος επιδοτήσεως των Χριστιανικών Οικογενειών της Θράκης για την απόκτησή τρίτου τέκνου. Για το σκοπό αυτό κατά τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων σε όλους τους ναούς θα περιαχθεί δίσκος.

Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2000 είχε αποφασίσει όπως κατ’ έτος και κατά την εορτή των Χριστουγέννων περιάγηται δίσκος στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του Προγράμματος για την επιδότηση των Χριστιανικών Οικογενειών της Θράκης προς απόκτηση τρίτου τέκνου.

Έχουν επιδοτηθεί πάνω από 4.500 οικογένειες

Η εφαρμογή του μέτρου είχε αποφασισθεί κατά την Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του έτους 1999. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι “λίαν εντυπωσιακά”, αναφέρει στην Εγκύκλιο της για τον φετινό έρανο η Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο λόγος; Δεδομένου του αξιοσημείωτου αριθμού γεννηθέντων τρίτων τέκνων στην εν λόγω περιοχή.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της εφαρμογής του Προγράμματος το έτος 1999 στην Θράκη, επιδοτούντο περί τις 300 τρίτεκνες οικογένειες, ενώ σήμερα ο αριθμός των οικογενειών οι οποίες έχουν επιδοτηθεί έχει ξεπεράσει τις 4.500 και το ύψος της δαπάνης της επιχορηγήσεώς έχει ανέλθει συνολικώς εις το ποσόν των 22.900.000 € περίπου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων