24/09/2019 24/09/2019 Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα σπουδών της προηγούμενης κυβερνήσεως. Η υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη καλείται να αποσύρει τον εν λόγω «φάκελο σπουδών» να αποφασίσει πώς...
24 Σεπτεμβρίου, 2019 - 9:51

Τι γίνεται με το μάθημα των Θρησκευτικών

Διαδώστε:
Τι γίνεται με το μάθημα των Θρησκευτικών

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το πρόγραμμα σπουδών της προηγούμενης κυβερνήσεως.
Η υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη καλείται να αποσύρει τον εν λόγω «φάκελο σπουδών» να αποφασίσει πώς θα δίδεται η απαλλαγή από το μάθημα, αλλά και να ξεκινήσει τον διάλογο με την Εκκλησία από μηδενική βάση, όπως έχει ήδη προαναγγείλει.
Χθες, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους κάλεσε την υπουργό «να ανακαλέσει τα τρέχοντα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών και να αποσύρει τους διανεμηθέντες «Φακέλους Μαθήματος Θρησκευτικών».

Στην επιστολή τονίζεται ότι «η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας» και ζητούν από την υπουργό να ανακαλέσει τα Προγράμματα “Φίλη-Γαβρόγλου” για τα Θρησκευτικά και να αποσύρει τους «φακέλους».

Από τη πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσε ερώτηση προς την επίτροπο ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ και προς τον επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, Τίμπορ Ναβράκσις, σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας και των θρησκευτικών, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σε ό,τι αφορά το μάθημα της ιστορίας ο Στ.Κούλογλου υπενθυμίζει ότι η υπουργός Παιδείας δήλωσε πρόσφατα ότι η διδασκαλία της θα πρέπει να αναπτύσσει την «εθνική συνείδηση» και σημειώνει ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης η «εθνική συνείδηση» θεωρείται υπόλογη για τον εθνικισμό και εμπόδιο για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει την «καλλιέργεια εθνικής συνείδησης».

Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης» και το μάθημα «απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές». Ο Σ. Κούλογλου ρωτά την Κομισιόν «με τί μέτρα θα διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων μαθητών;».

Ολόκληρη ερώτηση του Στ.Κούλογλου προς την Κομισιόν:

«Επιστροφή σε εποχές σκοταδισμού σημειώνεται στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πρόσφατα ότι η εκμάθηση της ιστορίας «δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση»(1).

Τα προγράμματα σπουδών στο δυτικό κόσμο υιοθετούν ως σκοπό της ιστορίας την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και σκέψης. Η «εθνική συνείδηση» θεωρείται υπόλογη για τον εθνικισμό και εμπόδιο για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη, όπως προκύπτει και από τις επεξεργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης(2).

Σε αυτό το κλίμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τελευταία ότι με τη διδασκαλία των θρησκευτικών «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές»(3). Αυτή η απόφαση, που αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί διάκριση σε βάρος των μαθητών που ακολουθούν άλλα θρησκευτικά δόγματα και για τους οποίους δεν διασφαλίζεται η εκμάθηση των Θρησκευτικών. Παραβιάζει επίσης τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών που θα πρέπει να δηλώνουν το θρησκευτικό τους δόγμα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πως σχολιάζει την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης;

Με τι μέτρα θα διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων μαθητών;»

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων