02/07/2020 02/07/2020 Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ολοκλήρωσε την Πέμπτη την πολυαναμενόμενη ακρόαση σχετικά με το αν η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως θα πρέπει να παραμείνει μουσείο ή θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί και δεσμεύτηκε ότι θα εκδώσει γραπτή απόφαση εντός 15 ημερών. Το δικαστήριο βρέθηκε να ακούει μερικά από τα πρωτοφανή...
02 Ιουλίου, 2020 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 02/07/2020 - 21:10

Τι ισχυρίστηκαν στην ακρόαση: «Η Αγία Σοφία ιδιοκτησία του Πορθητή»!

Διαδώστε:
Τι ισχυρίστηκαν στην ακρόαση: «Η Αγία Σοφία ιδιοκτησία του Πορθητή»!

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ολοκλήρωσε την Πέμπτη την πολυαναμενόμενη ακρόαση σχετικά με το αν η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως θα πρέπει να παραμείνει μουσείο ή θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί και δεσμεύτηκε ότι θα εκδώσει γραπτή απόφαση εντός 15 ημερών.

Το δικαστήριο βρέθηκε να ακούει μερικά από τα πρωτοφανή επιχειρήματα του προσφεύγοντος Συνδέσμου Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, ο οποίος αιτείται τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και προσπάθησε να πείσει για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934, η οποία μετέτρεψε τον ιερό χώρο σε μουσείο.

Ο προσφεύγων Σύνδεσμος, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο (1934) αποτελεί παραβίαση των διατάξεων για την ιδιωτική περιουσία – ιδιοκτησία και θα πρέπει να ακυρωθεί. Οπότε, σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή της προσφυγής, η Αγία Σοφία και το περίλαμπρο οικοδόμημα της αποτελούν ιδιωτική, προσωπική περιουσία – ιδιοκτησία του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή (!!), ο οποίος κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453 και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το οικοδόμημα, κατά τους συνηγόρους της σημερινής προσφυγής, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά της θέλησης και της επιθυμίας του ιδιοκτήτου και ευεργέτου.

Κατά τα άλλα, όπως πληροφορούμαστε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο προσφεύγων Σύνδεσμος επικαλέστηκε δεδικασμένο, ενώ αμφισβήτησε νομικά και την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στο διάταγμα του 1934. Η στάση της έδρας έδειξε ότι μάλλον απορρίπτει και παραπέμπει την υπόθεση εκτός δικαιοσύνης και μέσα στα πολιτικά γραφεία των κυβερνώντων και του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας και ιδιαιτέρως του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει το βάρος ή όχι, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εν μέσω εντόνων διεθνών αντιδράσεων.

Το γεγονός ότι ευρέθη άνθρωπος να συγκροτήσει νομικό επιχείρημα και να υποστηρίξει ότι το περίλαμπρο και υπερ-ιστορικό οικοδόμημα της Αγίας Σοφίας αποτελεί ιδιωτική περιουσία του Πορθητή, επιχειρώντας κάτι τέτοιο στη βαθμίδα του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου μίας χώρας, ξεπερνά κάθε πιθανή και απίθανη υπόθεση για το πόσο ασόβαρα είναι όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία κατά το τελευταίο διάστημα. Να γελάσει κανείς ή να κλάψει;

Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων