26/04/2020 26/04/2020 Κρίσιμο χαρακτηρίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς όπως όλα δείχνουν θα παρθούν οι αποφάσεις από πλευράς της κυβέρνησης για το τελικό σχέδιο άρσης των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να έρθει για την Εκκλησία, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόταση στο τραπέζι για...
26 Απριλίου, 2020 - 12:06
Τελευταία ενημέρωση: 26/04/2020 - 12:26

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των Εκκλησιών σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαδώστε:
Τι θα γίνει με το άνοιγμα των Εκκλησιών σε Ελλάδα και Κύπρο

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς όπως όλα δείχνουν θα παρθούν οι αποφάσεις από πλευράς της κυβέρνησης για το τελικό σχέδιο άρσης των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που όπως όλα δείχνουν θα αργήσει να έρθει για την Εκκλησία, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόταση στο τραπέζι για το άνοιγμα των ναών.

Κατά πως φαίνεται, οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία θα εξακολουθήσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, αν και και έχει προταθεί να μπορεί να συμμετέχει ένας μικρός αριθμός ανθρώπων.

Μένει επίσης, να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις βαπτίσεις και τους γάμους, αν δηλαδή θα επιτραπεί η τέλεσή τους με περιορισμό αριθμό ανθρώπων και κάτω υπό ποίες συνθήκες.

Έως τις 4 Μαϊού όμως και σύμφωνα με τον Υφυπουργό Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά τα αυστηρά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο.

«Η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. «Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα», τόνισε, με έμφαση ο κ. Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση.

Πως θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων

Για τα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στις 4 Μαΐου πρόκειται να ανοίξουν:

Μικρά εμπορικά καταστήματα

Κομμωτήρια

Κέντρα αισθητικής

Στα μέσα Μαΐου

Θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των φροντιστηρίων

Θα υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς

Παράλληλα οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τα εξής:

Ανοιγμα καφέ, μπαρ, εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους

Αποκατάσταση εσωτερικών πτήσεων

Από την άλλη πλευρά τον Ιούνιο αναμένεται

Πραγματοποίηση Πανελλαδικών εξετάσεων

Άνοιγμα πολυκαταστημάτων

Άνοιγμα πολιτιστικών χώρων, μουσείων

Άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων

Άνοιγμα τουριστικών καταλυμάτων

Επανέναρξη της Super League

Όλα όμως τα ανωτέρω αναμένεται να επιβεβαιωθούν στο αυριανό διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΙΣΚΕ: “Οι ναοί βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία”

Την ίδια ώρα με Επιστολή προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με την οποία εκφράζει, πέραν της γενικής πικρίας  για την αναστολή λειτουργίας των ιερών ναών, το ζήτημα της καταβολής των παγίων και των επί των ακαθαρίστων εσόδων εισφορών προς τις οικείες μητροπόλεις.

«Οι ιεροί ναοί που μετά δυσκολίας καταφέρνουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσεως, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, την οποία δεν φαίνεται να κατανοούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων οικονομικής ενισχύσεως των ναών αρχικώς με την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών προς τις Μητροπόλεις, τουλάχιστον για όσους μήνες διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την Εκκλησία», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εντείνονται οι φωνές για το άνοιγμα των Εκκλησιών και στην Κύπρο 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φωνές στην Κύπρο για το άνοιγμα των Εκκλησιών καθώς έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν και τους ναούς. Η 30η Απριλίου πλησιάζει και ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι και το τι θα γίνει με τον εκκλησιασμό.

Με επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο απέστειλε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος με την οποία του ζητεί όπως προβεί στην άμεση σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο λαός αναμένει τη φωνή και την εμψύχωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας. Είναι σημαντικό λοιπόν, και εμείς, οι ελέω Θεού ποιμαίνοντες το χριστεπώνυμο πλήρωμα, να ανταλλάξωμεν σκέψεις και εμπειρίες, γιά να μη δίδωμεν την εικόνα ότι ο καθένας μας πράττει κατά το δοκούν και δεν μπορούμε να συμφωνήσωμεν σε μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, ο Πανιερώτατος, προτείνει και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η συνεδρίαση, αναφέροντας: «Εάν προκύπτη οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας από την τυχόν μετάδοση του ιού σε μια πολύωρη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μπορούμε να συνεδριάσωμεν παραμένοντες στις Ιερές μητροπόλεις μας με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης, όπως γίνεται ήδη στις πιο πολλές συνεδρίες κρατικών και άλλων υπηρεσιών. Ήδη η διαρκής Ιερά Σύνοδος της αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος χρησιμοποιεί την τηλεδιάσκεψη για δικές της συνεδριάσει».

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Να ανοίξουν οι Εκκλησίες ζητούν με επιστολή που έστειλαν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας 152 επαγγελματίες υγείας στην Κύπρο.

«Ζητούμε λοιπόν, ότι όπως καλώς λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των πολιτών, η απαραίτητη πρόνοια για την τροφή του σώματος και επιτρέπεται η προσέλευση των πολιτών στις υπεραγορές, στα ταχυφαγεία, στους φούρνους και στις τράπεζες, καθώς και άλλες ενέργειες ως αναφέρεται πιο πάνω, όπως καλώς υπάρχει πρόνοια για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, έτσι ακριβώς θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια και για την πνευματική και ψυχική τροφή και υγεία των πολιτών, μέσω της δυνατότητας προσέλευσης στους Ιερούς Ναούς και μετοχή στη Θεία Κοινωνία, για όσους το επιθυμούν, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους.

Ως προς το ζήτημα που έχει ανακύψει με το Μυστήριο της Θείας Μετάληψης, για το αν ο ιός μεταδίδεται μέσω αυτής, οι γιατροί, τονίζουν:

«Όπως γνωρίζετε και εσείς, ως ορθόδοξος χριστιανός, η Θεία Κοινωνία είναι ο ίδιος ο Χριστός, και η μετάληψή Του από τους ορθοδόξους χριστιανούς, δεν αποτελεί απλά ένα θρησκευτικό εθιμοτυπικό τελετουργικό καθήκον, αλλά τη βάση της πίστεώς τους, καθώς και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Παρόλο που είμαστε σίγουροι, ότι και εσείς, ως ορθόδοξος χριστιανός συμμερίζεστε τα δόγματα της Ορθοδοξίας, μεταξύ των οποίων και ότι η Θεία Κοινωνία είναι «εφόδιο ζωής αιωνίου» και ότι από αυτή ή μέσω αυτής δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν ιοί, σας αναφέρουμε ότι και επιστημονικά, δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία οποιοδήποτε επιστημονικό άρθρο, μελέτη ή έρευνα που να αποδεικνύει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδονται μικρόβια και ιοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Offsite, η οποία επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο,  για να δούμε και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει κάποια σαφή εικόνα για το τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Δεν γνωρίζω να έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ και του Αρχιεπισκόπου. Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι η συνάντηση του ΠτΔ με την Επιδημιολογική ομάδα του Υπ. Υγείας την Τρίτη και το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Τονίζω ότι η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα συμβουλεύει την Κυβέρνηση, δεν αποφασίζει. Τις αποφάσεις τις πολιτικές τις παίρνει η Κυβέρνηση και όχι η συμβουλευτική ομάδα. Ανάλογα με τις εισηγήσεις των Ειδικών και τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα κρίνει και θα αποφασίσει και για τον εκκλησιασμό τι θα γίνει. Βλέπετε ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις (για επιστολή γιατρών στον ΠτΔ). Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν, θα αξιολογηθούν και θα αποφασίσουμε”, ανέφερε.

Ο κ. Κούσιος μας ανέφερε ότι δεν έγινε κάποια συζήτηση στην τελευταία σύσκεψη με τους Ειδικούς για τον εκκλησιασμό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων