24/05/2022 24/05/2022 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου...
24 Μαΐου, 2022 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 24/05/2022 - 18:05

Τίμησαν τον ήρωα πιλότο Κ. Ηλιάκη 16 χρόνια από τη θυσία του

Διαδώστε:
Τίμησαν τον ήρωα πιλότο Κ. Ηλιάκη 16 χρόνια από τη θυσία του

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς εκπροσώπησε την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη, όταν ένας εκ των τριών Τούρκων πιλότων, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό προκαλώντας τη σύγκρουση και την πτώση του αεροσκάφους F-16 του Ήρωα αεροπόρου μας, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ήρωα, ενώ στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένος που παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, για τον αξέχαστο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έναν ατρόμητο μαχητή των αιθέρων, που θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του.

Ο ηρωικός μας πιλότος, έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου 2006 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, ένας από τους Τούρκους πιλότους, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, επιχείρησε επικίνδυνο ελιγμό και συγκρούστηκε με το αεροσκάφος F-16 του ήρωα αεροπόρου μας, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θάλασσα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, περνώντας όμως στο πάνθεον των ηρώων μας.

Η θυσία του αυτή, συνιστά αναμφίβολα απόδειξη της αυταπάρνησης που χαρακτηρίζει όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σε έναν ιδιότυπο, ακήρυκτο «πόλεμο» με τους Τούρκους, ο οποίος μαίνεται για δεκαετίες στους αιθέρες.

Σε αυτό το «πολεμικό» σκηνικό που στήνεται καθημερινά πάνω από το Αιγαίο, οι Έλληνες αεροπόροι, διαθέτοντας υψηλό φρόνημα, βαθιά αίσθηση καθήκοντος και ακατάβλητη πίστη στην αποστολή τους, δίνουν τη δική τους ξεχωριστή και ενίοτε επικίνδυνη μάχη, αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις, πετώντας με υπερηχητικές ταχύτητες σε οριακές συνθήκες και ρισκάροντας τη ζωή τους για την υπεράσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απώλεια του ηρωικού Σμηναγού μας, ήρθε να προστεθεί στην πλειάδα των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, που όλοι τους πορεύτηκαν στον ίδιο δρόμο τιμής και καθήκοντος, ποτίζοντας αβίαστα με το αίμα τους κάθε γωνιά της ελληνικής γης, καθιστώντας εαυτούς φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έμεινε συνεπής στους όρκους του. Κατέδειξε με την υπέρτατη προσφορά της ζωής του, τι σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της «τελευταίας ρανίδας του αίματός σου» και απέδειξε με τον πλέον ηρωικό τρόπο, ότι η Πολεμική μας Αεροπορία δύναται να φέρει σε πέρας το απαιτητικό επιχειρησιακό της έργο, με ακλόνητη πίστη και αυταπάρνηση.

Η ελληνική κοινωνία, κληρονόμος της βαριάς ιστορίας του Έθνους, αντιμετωπίζει διαχρονικά τη θυσία όλων των πεσόντων αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως πράξη με ιδιαίτερο συγκινησιακό και ηθικό συμβολισμό, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα και ως αδιαμφισβήτητο στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής.

Υπό αυτή την έννοια, η θυσία των ηρωικών Ελλήνων αεροπόρων δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό, στην ηρωική μορφή του αδικοχαμένου πιλότου μας και συμπαραστεκόμεθα ειλικρινώς στην οικογένειά του, διαβεβαιώνοντάς τη ότι, ο πόνος και τα δάκρυα για την απώλεια του αγαπημένου τους, προσδιορίζει το δικό μας ηθικό καθήκον, να διατηρήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να προβάλλουμε το θάρρος του ως παράδειγμα προς μίμηση προς όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπημένοι, σεβαστοί μου Ακρίτες,

διάγουμε αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση.

Σε αυτό το πλαίσιο, Κυβέρνηση και Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους του αμυντικού σχεδιασμού μας.

Αναβαθμίζουμε συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα τις θωρακίζουμε με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενισχύοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και το αποτρεπτικό τους στίγμα.

Προκρίνουμε επιπλέον την ενεργή αμυντική διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της Εθνικής Ισχύος.

Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία κινούμενη με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα:

 Προτάσσει σε κάθε ευκαιρία την αφοσίωση της χώρας, στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

 Καταδεικνύει στο διπλωματικό πεδίο όλες τις παράνομες ενέργειες αναθεωρητισμού και μεγαλοϊδεατισμού, που πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα.

 Προβάλλει συστηματικά στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, την ισχυρή γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, θέση που την καθιστά αναμφίβολο παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ως χώρα, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή, συνθέτοντας μέσω των ισχυρών και σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεών της, έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα, αποτρέποντας κάθε πρόκληση ή απειλή σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σμηναγέ Κωνσταντίνε Ηλιάκη,

Πορεύτηκες τη ζωή σου στη λογική της ρήσης του Θουκυδίδη: «Παρά δύναμιν τολμητής και παρά γνώμην κινδυνευτής και εν τοις δεινοίς εύελπις».

Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σε συντροφεύουν πάντα.

Ας είσαι πάντα «Αθάνατος».

Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες στην Πατρίδα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος, ενώ χαιρετισμόαπηύθυνανο αδελφός του Πεσόντα Ήρωα κ. Φίλιππος Ηλιάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, παρόντες ήταν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Ιωάννης Παππάς (ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Εμμανουήλ ΚόνσολαςΒασίλειος  Νικόλαος ΥψηλάντηςΝεκτάριος Σαντορινιός και Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιώνκ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλαςo Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, αντιπροσωπείες στελεχών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Ανώτατοι και Ανώτεροι εν αποστρατεία Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και των Δήμων Καρπάθου και Χανίων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, μετέβη στη νήσο Κίναρο, όπου σε ένδειξη τιμής και μνήμης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ηρώων Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Παρόντες ήταν επίσης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς, ο Διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά Ρηνιώ (Ειρήνη Κατσοτούρχη) και ο γιός της Γεώργιος Κατσοτούρχης. Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την κυρά Ρηνιώ, από την οποία ενημερώθηκε για την καθημερινότητά της στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης: Η θυσία του στον γαλάζιο ουρανό του Αιγαίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων