19/01/2022 19/01/2022 Με τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, λίγο πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα, σηματοδοτήθηκε η ένταξη στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι Rafale. Οι «ριπές», όπως έχουν ονομαστεί, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, όπου έκαναν την εμφάνιση τους πάνω...
19 Ιανουαρίου, 2022 - 12:35
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2022 - 12:40

Τιμητική διέλευση των Rafale πάνω από την Ακρόπολη!

Διαδώστε:
Τιμητική διέλευση των Rafale πάνω από την Ακρόπολη!

Με τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, λίγο πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα, σηματοδοτήθηκε η ένταξη στην 332η Μοίρα “Γεράκι” της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι Rafale. Οι «ριπές», όπως έχουν ονομαστεί, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πέταξαν απευθείας προς την Ελλάδα, όπου έκαναν την εμφάνιση τους πάνω από την Αθήνα στις 12:15-12:20.Μετά την είσοδό τους στο FIR Αθηνών, τα Rafale συνόδευσαν μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Στα πιλοτήρια των Rafale βρίσκονται Έλληνες πιλότοι, που εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί στη Γαλλία. Στα δύο διθέσια Rafale θα βρίσκονται στο πίσω κάθισμα ως συγκυβερνήτες δύο Γάλλοι πιλότοι της Armee D’el Air, που το προηγούμενο διάστημα ήταν οι εκπαιδευτές των Ελλήνων χειριστών και θα παραμείνουν στη χώρα για το προσεχές διάστημα.

Για την υποδοχή στην 114 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επίσης, παρούσα είναι η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Η προετοιμασία πριν την πτήση προς την Αθήνα.

Πρόκειται για τα πρώτα νέα μαχητικά που φθάνουν στη χώρα μας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας, πριν από ένα περίπου χρόνο και αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα

Βλέπει στα 200 χλμ, παρακολουθεί 40 στόχους ταυτόχρονα και δύναται να καταστρέψει τους 8 πιο επικίνδυνους.
Το σύστημα αυτοπροστασίας του είναι το μεγάλο μυστικό των ιπταμένων του Rafale.
Ανταλλάσσει με ασφάλεια πληροφορίες και δεδομένα με άλλα μέσα των ΕΔ.
Εντοπίζει στόχους χωρίς να το ξέρει ο αντίπαλος.

Τα όπλα των Rafale:

Οι METEOR θα είναι το «μακρύ δόρυ» της Πολεμικής Αεροπορίας, με πάνω από 100 χλμ εμβέλεια.
Ο γνωστός πύραυλος SCALP που φέρουν και τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας με ακτίνα 500 χλμ.
Οι EXOCET , πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων επιφανείας.
Το Rafale μπορεί ταυτόχρονα να έχει 14 όπλα ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια.

Συνολικά η χώρα μας προμηθεύεται 24 Rafale F3R. Μετά τα έξι πρώτα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

-Ιανουάριος 2023: 6 καινούρια Rafale F3R
-Ιανουάριος 2024: 6 Rafale F3R
-Ιανουάριος 2025: Τα τελευταία 6 Rafale F3R

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο – συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 – από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων