15/08/2019 15/08/2019 Αποστολή στην Τήνο: Μαρεβίνα Κουτσοβασίλη Φωτορεπορτάζ: Βαγγέλης Καρπαθάκης Στιγμές συγκίνησης στην Τήνο, όπου χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την Χάρη Της. Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσκυνητές από όλον τον κόσμο ανάβουν ένα κερί για την Υπεραγία Θεοτόκο και κλείνουν ευλαβικά μπροστά στη θαυματουργή εικόνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ο Όρθρος. Επί...
15 Αυγούστου, 2019 - 8:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2019 - 12:25

ΤΗΝΟΣ-ΤΩΡΑ: Πιστοί από όλον τον κόσμο προσκυνούν την Μεγαλόχαρη- Συγκλονιστικές στιγμές

Διαδώστε:
ΤΗΝΟΣ-ΤΩΡΑ: Πιστοί από όλον τον κόσμο προσκυνούν την Μεγαλόχαρη- Συγκλονιστικές στιγμές

Αποστολή στην Τήνο: Μαρεβίνα Κουτσοβασίλη

Φωτορεπορτάζ: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Στιγμές συγκίνησης στην Τήνο, όπου χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την Χάρη Της.

Ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσκυνητές από όλον τον κόσμο ανάβουν ένα κερί για την Υπεραγία Θεοτόκο και κλείνουν ευλαβικά μπροστά στη θαυματουργή εικόνα. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ο Όρθρος.

Επί ποδός βρίσκεται η ελληνική αστυνομία, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή διεκπεραίωση της θρησκευτικής εορτής η οποία ολοκληρώνεται επισήμως στις 23 Αυγούστου, δηλαδή, στα εννιάμερα της Παναγίας.

Παρόντες στις εκδηλώσεις σύσσωμη η πολιτική, η πολιτειακή και η στρατιωτική ηγεσία

Η ταλαιπωρία των πιστών στο λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας, δεν στάθηκε εμπόδιο στην πραγματοποίηση του ταξιδιού τους, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης και να εναποθέσουν τάματά τους. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί που διασχίζουν ακόμα και ηπείρους για να προσκυνήσουν την Παναγιά της Τήνου προκειμένου να φέρουν ένα τάμα, να κάνουν μια παράκληση ή να ευχαριστήσουν την Μεγαλόχαρη για την ευεργεσία της.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες και λίγο πριν την ανατολή του ηλίου τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι επισκέπτες του, πηγαίνουν στο Ναό για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να λάβουν τη Θεία Ευλογία. Άλλοι πάλι αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο νησί ανηφορίζουν γονατιστοί το στενό πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί μέχρι τα σκαλιά της Παναγίας της Τήνου για να πραγματοποιηθεί το τάμα τους.

Χθες ήρθαν και οι τελευταίοι επισκέπτες ανάμεσά τους και τα στρατιωτικά αγήματα που θα συμμετάσχουν στον εορτασμό ανήμερα της Παναγιάς.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις για την Μεγαλόχαρη, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός του Ναυτικού και άλλοι επίσημοι επιβαίνουν σε τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού απ’ όπου πετούν στεφάνια στα κυκλαδίτικα νερά τιμώντας την επέτειο της βύθισης του αντιτορπιλικού «Έλλη» το δεκαπενταύγουστο του 1940.

Γιατί ανεγέρθη στην Τήνο ο Ναός της Παναγιάς

Ο Ιερός Ναός χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μετά από οράματα που είχε η τότε Μοναχή, Αγία Πελαγία. Το 1821 η Θεοτόκος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έναν γέροντα κηπουρό, ονόματι Μιχάλη Πολυζώη, καθοδηγώντας τον να πάει στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά προκειμένου να σκάψει και να βρει το εικόνισμα της. Παρά την προσπάθεια που ο ίδιος έκανε, δεν βρέθηκε τίποτα και οι έρευνες εγκαταλείφθηκαν. Δυο χρόνια μετά η Παναγία εμφανίστηκε και πάλι στην μοναχή Πελαγία η οποία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες έβλεπε στον ύπνο της την Παναγιά να της ζητάει να οργώσει το χωράφι για να ξεθαφτεί το εικόνισμα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν άμεσα με τη συνδρομή των πολιτών και στις αρχές Σεπτεμβρίου το 1822 βρέθηκαν τα ερείπια ενός παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τότε οι προσπάθειες εγκαταλείφθηκαν και πάλι ενώ στις 31 Ιανουαρίου το 1823 ένας εθελοντής εργάτης, ονόματι Δημήτρης Βλάσσης ψάχνοντας το εικόνισμα της Παναγιάς προσέκρουσε με την αξίνα πάνω στο θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελισμού χωρίζοντας το στα δυο μέρη, μεταξύ της Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου.

Η εύρεση της Παναγίας θεωρήθηκε καλός οιωνός για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης ενώ το γεγονός αυτό διαδόθηκε άμεσα από στόμα σε στόμα κάνοντας τους πιστούς να συρρέουν στο σημείο για να προσκυνήσουν την Μεγαλόχαρη. Ανάμεσα στους πρώτους προσκυνητές ήταν οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Μιαούλης, Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) και Ιωάννης Μακρυγιάννης. Η ανέγερση του Ναού ξεκίνησε άμεσα ενώ το 1832 είχε ολοκληρωθεί η ανατολική πλευρά του συγκροτήματος. Το σύνολο των εργασιών ολοκληρώθηκε το 1880 χάρη στις δωρεές χριστιανών και Ελλήνων του εξωτερικού.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων