22/07/2020 22/07/2020 “Η Αγία Σοφία μας παραδόθηκε από τους δημιουργούς της ως η κορυφαία αρχιτεκτονική και εικαστική έκφραση της χριστιανικής Θεολογίας. Η μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος αφαιρεί αυτή την ταυτότητα” Του Νικόλαου Ζαΐμη Ψήφισμα σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την πλευρά της Τουρκίας εξέδωσε το Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού...
22 Ιουλίου, 2020 - 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2020 - 16:51

Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ: Αφαιρούν την ταυτότητα της Αγίας Σοφίας

Διαδώστε:
Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ: Αφαιρούν την ταυτότητα της Αγίας Σοφίας

“Η Αγία Σοφία μας παραδόθηκε από τους δημιουργούς της ως η κορυφαία αρχιτεκτονική και εικαστική έκφραση της χριστιανικής Θεολογίας. Η μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος αφαιρεί αυτή την ταυτότητα”

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ψήφισμα σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την πλευρά της Τουρκίας εξέδωσε το Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Τμήμα που πάνω από 180 χρόνια υπηρετεί την Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία, καταδικάζει απερίφραστα τη μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο, όπως ήταν από το 1934 έως τις μέρες μας, σε ισλαμικό τέμενος.

“Η Τουρκία με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επιλέγει αναμφίβολα τον αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της και την ουσιαστική τοποθέτησή της ολοένα μακρύτερα από την ευρωπαϊκή πορεία της. Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαθηλώνει τις κομβικές επιλογές του «πατέρα των Τούρκων» Κεμάλ Ατατούρκ, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του «πατέρα των Μουσουλμάνων», υιοθετώντας τις πιο σκληροπυρηνικές, αναχρονιστικές και θρησκόληπτες θέσεις των ακραίων ισλαμικών κύκλων της χώρας του”, τονίζεται στο ψήφισμα.

Πέραν όμως από την ιστορική και πολιτισμική αξία της Αγίας Σοφίας, στο ψήφισμα του Τμήματος αναφέρεται και η θεολογική διάσταση του συγκεκριμένου ζητήματος. “Η Αγία Σοφία μας παραδόθηκε από τους δημιουργούς της ως η κορυφαία αρχιτεκτονική και εικαστική έκφραση της χριστιανικής Θεολογίας. Η μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος αφαιρεί αυτή την ταυτότητα, αλλοιώνει τη λειτουργία και τη συνολική αισθητική του μνημείου και παράλληλα «εγκλωβίζει» τη λατρεία του Ισλάμ σε χώρο με αλλότριες προς αυτό θεολογικές και αισθητικές προϋποθέσεις”.

Ενώ το Ψήφισμα, καταλήγει:

“Ως χριστιανοί θεολόγοι, δεν ξεχνούμε ότι ο Θεός «οὐκ ἐν χειροποιήτοις ναοῖς κατοικεῖ». Όμως, η τόσο επιθετική αυτή παρέμβαση κατίσχυσης του ισλαμικού συμβολισμού σ’ ένα εμβληματικό μνημείο μιας πόλης, η οποία υπήρξε τόπος συγκατοίκησης πολλών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, προοιωνίζει, με άξονα τη θρησκεία, κύμα μισαλλόδοξης σύγκρουσης και μίσους ανάμεσα σε ανθρώπους που, ανεξάρτητα από θρησκεία, αποτελούν εξίσου, όπως και τα κτίσματα, απαραβίαστο ναό του Θεού”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων