01/05/2021 02/05/2021 Έφτασε λίγο μετά τις 18:40 το κυβερνητικό Αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην γη των Ελλήνων. Το Άγιο Φως μετέφερε στην Ελλάδα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθερίου Βενιζέλου υποδέχτηκε το Άγιο Φως και ο Σεβασμιώτατος...
01 Μαΐου, 2021 - 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2021 - 2:32

Το Άγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα

Διαδώστε:
Το Άγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα

Έφτασε λίγο μετά τις 18:40 το κυβερνητικό Αεροσκάφος που μετέφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην γη των Ελλήνων. Το Άγιο Φως μετέφερε στην Ελλάδα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθερίου Βενιζέλου υποδέχτηκε το Άγιο Φως και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Για πρώτη φορά με σεμνή υποδοχή και όχι με τιμές αρχηγού κράτους ενώ  δεν χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά κόκκινα χαλιά, ούτε και υπήρχαν μεικτά αγήματα και μπάντες.

Ο Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας ανέφερε μεταξύ άλλων: 

“Με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως παρά τις αλλαγές και τις πρωτόγνωρες συνθήκες μεταφέραμε και φέτος το εκ του Παναγίου Ιερού Τάφου το Άγιο Φως” ενώ πρόσθεσε ότι μαζί με το Άγιο Φως φέρνει και τις ευχές του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου από τον τόπο που ετάφη και αναστήθη ο Ιησούς.

“Μεταφέροντας σήμερα το Άγιο Φως σας μεταφέρουμε και την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά το Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση” τόνισε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Αισθάνομαι μεγάλη τιμή” και πρόσθεσε: “Σε λίγες ώρες το άγιο φως θα ανάψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Το φετινό Πάσχα κρύβει τη θαυματουργία μιας νίκης απέναντι στον ιό, βγαίνουμε από την πανδημία νικητές, συνεχίζουμε όμως να τηρούμε τα μέτρα” ενώ κατέληξε ευχόμενος: “Χριστός Ανέστη και εύχομαι σε όλους υγεία”.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

 

Λίγο μετά τις 19:25 έφτασε το Άγιο Φως στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου εν μέσω χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών. 

Από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου θα μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα.

Φωτογραφία: Γιώργος Κονταρίνης

 

Νωρίτερα σήμερα στους Αγίους Τόπους έλαβε χώρα η τελετή του Αγίου Φωτός

Πραγματοποιήθηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η τελετή του Αγίου Φωτός, την οποία σας μετέδωσε ζωντανά από την Αγία Πόλη η Pemptousia TV.

Mπορείτε να δείτε εδώ μέρος του βίντεο από την απευθείας μετάδοση της Pemptousia TV σε περιγραφή της Μαρίας Γιαχνάκη και σχολιασμό του Νικόλαου Ζαΐμη.

 

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου, κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές, που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

 

 

Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενώ σε ειδικό φανάρι μεταφέρθηκε στην Αθήνα από τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου. «Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης, που ανέβασε φωτογραφία του και στο facebook.

 

 

 

 

Το Άγιο Φως μετά την μεταφορά του από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

«Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Το Άγιο Φως σε Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Κω, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο μεταφέρει με ευλάβεια η SKY express, τιμώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προγραμματισμένες ώρες άφιξης στο κάθε νησί είναι οι εξής:

Ηράκλειο: 19:25 Σαντορίνη: 19:30 Μυτιλήνη: 19:45 Κως: 19:30 Κεφαλονιά: 19:40 Ζάκυνθος: 19:30

 

Στις 20:20 αναμενόταν το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στις 20:20, με την τακτική πτήση OA126 της Olympic Air, αναμενόταν το ‘Αγιο Φως στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το γραφείο τύπου της Fraport.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, δεν θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση πολιτών στο σημείο προκειμένου να παραλάβουν από τον αερολιμένα το ‘Αγιο Φως.

Εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει το ‘Αγιο Φως σε ναούς της πόλης και από εκεί θα μπορέσουν να το παραλάβουν οι πολίτες.

 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 


 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Φωτογραφίες: Γιώργος Κονταρίνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων