06/10/2019 06/10/2019 Tην Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά και της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιώτισσας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε Μνημόσυνο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των...
06 Οκτωβρίου, 2019 - 17:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2019 - 17:21

“Το ρολόι, το μονόγραμμα, η εικόνα της Παναγιάς”

Διαδώστε:
“Το ρολόι, το μονόγραμμα, η εικόνα της Παναγιάς”

Tην Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Θωμά και της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιώτισσας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε Μνημόσυνο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των «εν τη Μικρασιατικη καταστροφή εκτελεσθέντων, σφαγιασθέντων και καθ’ οιονδήποτε τρόπον τελειωθέντων».

 

 

 

Κατά την ώρα του «Κοινωνικού», επίκαιρη ομιλία για τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή εκφώνησε η συγγραφέας κ. Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη, με θέμα: «Τα χνάρια της μνήμης».

Η κ. Κίτσου-Μαγαράκη με λόγο γλαφυρό και συγκινητικό αναφέρθηκε στο δέσιμο της πρώτης γενιάς των προσφύγων που βίαια ξεριζώθηκε από τη Μικρά Ασία και την Ανατολή το 1922 και μεταφυτεύτηκε στα φιλόξενα χώματα της Κρήτης με τις πατρογονικές εστίες τους.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Οι τόποι αυτοί είναι τόποι περισυλλογής και μνήμης, όπως δηλώνουν τα χνάρια ενός ερειπωμένου σπιτιού, το ασημένιο ρολόι, το μονόγραμμα, η εικόνα της Παναγιάς, ένα κουρέλι, το κέντημα, η φωτογραφία, τα τσαρουχάκια, το αγιόκλημα ή το γαρίφαλο. Όλα αυτά τα απομεινάρια μαρτυρούν ότι σήμερα τα κατοικούν οι σκιές των ανθρώπων που τα έκτισαν και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, αποτελώντας βιβλίο χωρίς λόγο, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι οι ψυχές τους θα φτερουγίζουν αιώνια πάνω από τα σπίτια τους, στα χωριά και τις πόλεις της αλησμόνητης και αληθινής πατρίδας τους».

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κύριλλος μετά το Μνημόσυνο ευχήθηκε στους Μικρασιάτες της πόλεως να διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη των προγόνων τους, οι οποίοι διωγμένοι από τις εστίες τους πριν από 97 χρόνια μετέφεραν από το Ρεϊσδερέ στην Ιεράπετρα ως μοναδική περιουσία και κειμήλιο ιερό τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, της Ρεϊσδεριανής, συνεχάρη την ομιλίτρια κ. Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη και τέλος καλωσόρισε τον Αδεσιμολ. Πρωτ. Σωκράτη Ξενικάκη, Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και επικεφαλής ομάδος προσκυνητών από το Ρέθυμνο, τον οποίο και ευχαρίστησε που κόμισε την ευλογία των Αγίων Τεσσάρων εν Ρεθύμνη Νεομαρτύρων στην Ιεράπετρα, καθώς διακονεί στον ομώνυμο ναό, όπου είναι τόπος του μαρτυρίου και φυλάσσονται οι κάρες των αγίων.

 

 

 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι του ναού και ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Σωκράτης Ξενικάκης, Διδάσκαλος και Εφημέριος του Ι. Καθεδρικού Ναού των Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνου, ενώ παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αντ. Πετράς, Ελ. Βλάσση και Γ. Αγγελάκης, ο πρ. Δήμαρχος κ. Σ. Αναστασάκης, η Πρόεδρος κ. Ευτυχία Μαρινάκη, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Δραγασάκη, τα Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας και πολλοί απόγονοι των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων, καθώς και ομάδα προσκυνητών από το Ρέθυμνο. Στη συνέχεια ο Σύλλογος δεξιώθηκε τους προσκυνητές στην αίθουσα της Ενορίας.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων