01/03/2022 01/03/2022 Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν θα ξεκινήσει έρευνα για καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, είπε το βράδυ της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου. «Αποφάσισα να προχωρήσω στην έναρξη έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Χαν σε δήλωση στον ιστότοπο...
01 Μαρτίου, 2022 - 12:07
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2022 - 11:40

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν θα ξεκινήσει έρευνα για καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, είπε το βράδυ της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου.

«Αποφάσισα να προχωρήσω στην έναρξη έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο Χαν σε δήλωση στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας Καρίμ Καν είχε εκφράσει την Παρασκευή την ανησυχία του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δήλωσε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα που έχουν ανακύψει στην παρούσα κρίση. «Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε στη διαδικασία αναζήτησης και εξασφάλισης εξουσιοδότησης από το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου για να ξεκινήσουμε την έρευνα», αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη.

Τα εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνουν σκόπιμη τη δολοφονία αμάχων ή αιχμαλώτων πολέμου, την τέλεση βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας και λεηλασιών.

Η έναρξη έρευνας είναι το επόμενο βήμα σε μια υπάρχουσα έρευνα για εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, για την οποία ολοκληρώθηκε μια προκαταρκτική έρευνα στα τέλη του 2020. Ο Καρίμ Χαν είπε ότι η έρευνα θα περιλαμβάνει την «επέκταση της σύγκρουσης τις τελευταίες ημέρες», που σημαίνει οποιαδήποτε πρόσθετη στοιχεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε την Πέμπτη.

Ο Καν προηγουμένως δεν είχε δώσει συνέχεια στην προκαταρκτική έρευνα, που οριστικοποιήθηκε από τον προκάτοχό του Φάτου Μπενσούντα, επικαλούμενος «περιορισμούς στην επιχειρησιακή ικανότητα του Γραφείου υπό το φως των υπερεκτεταμένων πόρων».

Ο Χαν είπε ότι «θα ζητούσε πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, εθελοντικές συνεισφορές για την υποστήριξη της έρευνας».

«Η σημασία και ο επείγων χαρακτήρας της αποστολής μας είναι πολύ σοβαρή για να είμαστε όμηροι της έλλειψης μέσων», είπε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων