16/01/2020 16/01/2020 Ειδική τιμητική διάκριση απένειμε το Ίδρυμα Μπότση στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για τον μισό αιώνα δράσης της και την ανάδειξή της σε Ίδρυμα οικουμενικής εμβέλειας όχι μόνον για το Αποστολικό της έργο, αλλά και για την έμφαση που έχει δώσει σε θέματα προάσπισης της ανθρώπινης αξίας και του Πολιτισμού. Η 36η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων...
16 Ιανουαρίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2020 - 13:14

Το Ι. Μπότση τίμησε την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Διαδώστε:
Το Ι. Μπότση τίμησε την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

Ειδική τιμητική διάκριση απένειμε το Ίδρυμα Μπότση στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για τον μισό αιώνα δράσης της και την ανάδειξή της σε Ίδρυμα οικουμενικής εμβέλειας όχι μόνον για το Αποστολικό της έργο, αλλά και για την έμφαση που έχει δώσει σε θέματα προάσπισης της ανθρώπινης αξίας και του Πολιτισμού.

Η 36η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Σαρόγλου.

Η απονομή των βραβείων έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, απέστειλε Χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Χαιρετίζομεν την απονομήν Ειδικής Τιμητικής Διακρίσεως εις την Ορθόδοξον Ακαδημίαν Κρήτης, επί τη συμπληρώσει πεντηκονταετούς πρωτοποριακής πνευματικής, πολιτισμικής και κοινωνικής προσφοράς. Από του έτους 1968 μέχρι σήμερον, τό καύχημα τούτο του Οικουμενικού Θρόνου υπήρξε τόπος μαρτυρίας της Ορθοδοξίας εν τω συγχόνῳ κόσμῳ, προασπίσεως των πανανθρωπίνων αξιών της ειρήνης, της δικαιοσύνης καί της αλληλεγγύης, χώρος συναντήσεως καί καταλλαγής, μελέτης και πνευματικότητος, διαχριστιανικών διαλόγων, οικολογικών πρωτοβουλιών, πραγματοποιήσεως διεθνών θεολογικών καί διεπιστημονικών συνεδρίων, διακονίας του Θεού και των ανθρώπων, σημείον αναφοράς διά την τοπικήν κοινωνίαν. Εις την ιστορίαν του Χριστιανισμού θα παραμείνη η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης ως ο ιερός τόπος, όπου συνήλθεν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Ιούνιος 2016). Το Ίδρυμα «Αθανάσιος Μπότσης» ετίμησε ένα θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος εκπροσωπεί το πνεύμα του, το πνεύμα ανοικτοσύνης, διαλόγου, σεβασμού προς την αξιοπρέπειαν, την ελευθερίαν και τον αιώνιον προορισμόν του ανθρώπου».
Το βραβείο παρέλαβε, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τα ενθαρρυντικά λόγια του, καθώς και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αθανάσιος Μπότσης» κ. Πάνο Καραγιάννη.
Στην τελετή, επίσης, παρευρέθη ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, καθώς και φίλοι του Ιδρύματος.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) είναι Κοινωφελές Ίδρυμα της κατηγορίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων με κανονική αναφορά προς την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και παράλληλα τελεί υπό την πνευματική προστασία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου. Η ΟΑΚ διοικείται από 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του εκάστοτε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου, νυν κ. Αμφιλοχίου.

Βασική αποστολή της ΟΑΚ είναι η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο και ως εκ τούτου είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Εμπνευσμένη από την πλατωνική παράδοση του «συμφιλοσοφείν» η ΟΑΚ αποτελεί έναν χώρο διαλόγου και πνευματικής ανταλλαγής στη διακονία του Θεού και των ανθρώπων.

Η ΟΑΚ:

α. Οργανώνει και φιλοξενεί τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια με δική της πρωτοβουλία ή σε συνεργασία με Εκκλησίες, Πανεπιστήμια ή άλλους Οργανισμούς.

β. Αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα και δράσεις εκπαιδευτικού και/ή πρακτικού χαρακτήρα (π.χ. σεμινάρια εισαγωγικά στην Ορθοδοξία, σεμινάρια αγιογραφίας, κρητικής γαστρονομίας και διατροφής, σεμινάρια για την Κρήτη, την ιστορία και τον πολιτισμό της).

γ. Παράγει επιστημονικό έργο στους τομείς της θεολογίας και του περιβάλλοντος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων