28/11/2021 29/11/2021 Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα- Ανησυχία και για τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους Γραφείο ρεπορτάζ OPE.GR Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική. Η ανησυχία για την εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έχει γεμίσει με ανησυχία...
28 Νοεμβρίου, 2021 - 11:59
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2021 - 16:51

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα – Ανησυχία για τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους

Διαδώστε:
Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα – Ανησυχία για τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους

Το Ισραήλ κλείνει τα σύνορα- Ανησυχία και για τα Χριστούγεννα στους Αγίους Τόπους

Γραφείο ρεπορτάζ OPE.GR

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική. Η ανησυχία για την εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έχει γεμίσει με ανησυχία το κράτος του Ισραήλ ενώ την ίδια ώρα η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα απομονώνει και πάλι τους Αγίους Τόπους από τους προσκυνητές ενόψει των Χριστουγέννων μιας και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί αυτή η νέα απειλή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, για να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2. Την ίδια ώρα διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που συνήθως γίνεται για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, για τον ίδιο λόγο.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή και αν εγκριθούν οι πρώτες 14 μέρες απαγόρευσης εισόδου ίσως αυτό να είναι μόνο η αρχή ενός παρατεταμένου εγκλεισμού.

Εορτασμός Χριστουγέννων στους Αγίους Τόπους

Την ίδια ώρα με εγκύκλιό του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος απευθυνόμενος προς τους Ιερείς, και όσους διακονούν τα Ιερά Προσκυνήματα αναφέρεται στους εορτασμούς των Χριστουγέννων σημειώνοντας ότι πρέπει να τελεσθούν κατά την εκκλησιαστική παράδοση και τάξη. Με την εγκύκλιο αυτή προτρέπει τους Ιερείς στις 25 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο δηλαδή 12 Δεκεμβρίου με το παλαιό να ανοίξουν τους Ναούς και να ψάλουν την Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος , Καταβασίες καί άλλους προεορτίους ύμνους των Χριστουγέννων και όχι την Ακολουθία των Χριστουγέννων.

Η υιοθέτηση του νέου ημερολογίου όπως αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έφερε την Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμέτωπη προς ποιμαντικά ζητήματα με κοινωνικές προεκτάσεις, τα οποία καλούμασθε να αντιμετωπίσουμε και γι αυτό προτρέπει το ποίμνιο μετά το πέρας της Ακολουθίας του Αγίου Σπυρίδωνα να μην προβούν σες εκδηλώσεις εκκλησιαστικού χαρακτήρα αλλά κοινωνικού. Σε αυτή την εγκύκλιο ο Πατριάρχης δεν κάνει λόγο για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων λαών αφού η εγκύκλιος αφορά καθαρά την εκκλησιαστική τάξη. Ωστόσο αν υπάρξουν επιπλέον οδηγίες από το κράτος του Ισραήλ ακόμη και για τους χώρους λατρείας το Πατριαρχείο θα κληθεί να τους τηρήσει.

Ιερό Σπήλαιο & Ναός της Γεννήσεως – Βηθλεέμ

Κραυγή αγωνίας στους Αγίους Τόπους

Για άλλη μια φορά η πανδημία και οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τον προσκυνηματικό τουρισμό στους Αγίους Τόπους και η κατάσταση για τα Ιερά Προσκυνήματα θα συνεχίσει να είναι δύσκολη ακόμη και για την οικονομική κατάσταση αφού όλα τα προσκυνήματα και κυρίως τα Μοναστήρια στις ερήμους και εκτός Ιερουσαλήμ επιβιώνουν από τους προσκυνητές.
Μοναστήρια που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Ιερουσαλήμ αλλά και αυτά που είναι στην έρημο της Ιουδαίας, του Ιορδάνη, στη Σαμάρεια, στην Ιεριχώ κλπ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και κυρίως δυσκολεύονται να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό τους έργο αφού τα περισσότερα από αυτά βοηθούν οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες και συντηρούν και τα προσκυνήματα τα οποία χρειάζονται καθημερινή φροντίδα πληρώνοντας εργατικό δυναμικό. Στο κέντρο μάλιστα της Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα τα οποία ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα επινοικιάζει σε άραβες και ισραηλινούς, δεν υπάρχει καμία άνοδος στα οικονομικά λόγω της πανδημίας και έτσι το Πατριαρχείο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει χάσει το βασικό του έσοδο με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμη και στην καταβολή των μισθών.

Εντωμεταξύ ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά τελικά είναι τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Μάλιστα η υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Αγελέντ Σακέντ δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι Ν12 ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό αλλά ακόμη δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη γι αυτό και οι Ισραηλινοί που θα επιστρέφουν στην χώρα, εμβολιασμένοι και μη θα παραμένουν σε καραντίνα όπως είπε και ο Πρωθυπουργός.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων