23/07/2022 23/07/2022 Νόμος του κράτος είναι πλέον το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ 4957/ 2022 (Α΄) “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για...
23 Ιουλίου, 2022 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2022 - 16:00

Το νέο σύστημα κυρώσεων για τους Κληρικούς – Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας

Διαδώστε:
Το νέο σύστημα κυρώσεων για τους Κληρικούς – Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας

Νόμος του κράτος είναι πλέον το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ 4957/ 2022 (Α΄) “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις” ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για τις οργανικές θέσεις των κληρικών καθώς και άρθρα που αφορούν τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στη Δωδεκάνησο. Ο σχετικός νόμος ο οποίος δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεων προβλέπει επίσης, για πρώτη φορά, την αυτόματη περικοπή από το κράτος του μισθού των κληρικών που τους ασκείται ποινική δίωξη για κακουργήματα ή για συγκεκριμένα αδικήματα όπως η υπεξαίρεση και η παιδεραστία. Eως τώρα, η περικοπή μισθού γινόταν μόνο με απόφαση της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά σύστημα κυρώσεων για τους κληρικούς που κατέχουν οργανική θέση και στους οποίους ασκείται ποινική δίωξη για κακουργήματα ή για συγκεκριμένα αδικήματα που περιγράφονται στον νόμο ή καταδικάζονται αμετάκλητα για αυτά. Στην πρώτη περίπτωση περικόπτεται κατά 50% ο μισθός τους μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διακόπτεται οριστικά η μισθοδοσία τους.

Μεταξύ των αδικημάτων είναι κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού, τα αδικήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αρπαγή ανηλίκων, παράνομη βία, αυτοδικία, απειλή, διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων.
Διαβάστε τα σχετικά άρθρα
Οι κληρικοί των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή για τα ακόλουθα αδικήματα, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους με πράξη του εκκαθαριστή αποδοχών:

α) κλοπή, υπεξαίρεση κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού, τα αδικήματα του ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αρπαγή ανηλίκων, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, αυτοδικία, απειλή, διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων,

β) βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας, διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων, απείθεια, στάση, αντιποίηση, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή, παραβίαση φύλαξης της αρχής,

γ) διέγερση σε ανυπακοή, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, πρόσκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις – τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη, διατάραξη κοινής ειρήνης, απειλή διάπραξης εγκλημάτων, διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας,

δ) τα αδικήματα του ν. 927/1979 (Α’ 139),

ε) προσηλυτισμό του άρθρου 4 του α.ν. 1363/1938 Α’ 305), στ) τα αδικήματα του ν. 4139/2013 (Α’ 74). Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εκκινεί αμελλητίη διαδικασία παραπομπής των κληρικών στα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαστήρια και μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης των εκκλησιαστικών δικαστηρίων τελεί σε αναστολή η εγγραφή τους στο μητρώο θρησκευτικών λειτουργών του άρθρου 14 του ν. 4301/2014(Α’ 223) σε συνδυασμό με το άρθρο 47 του ν. 4559/2018(Α’ 142).

Στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον απαλλαγούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τους αποδίδεται το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους εντόκως, σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 4607/2019 (Α’ 65), για τις οφειλές του Δημοσίου, κατόπιν σχετικής αίτησής τους στον οικείο εκκαθαριστή αποδοχών. Ο τόκος οφείλεται από την έκδοση της σχετικής πράξης περικοπής της μισθοδοσίας κατ’ εφαρμογή της παρ. 14 μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση.

Στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παρ. 14, διακόπτεται η μισθοδοσία τους και εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κένωσης της οργανικής θέσης που κατέχουν.

Ο Εισαγγελέας ο οποίος ασκεί την ποινική δίωξη, ενημερώνει παραχρήμα την οικεία Ιερά Μητρόπολη και τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή για τα αδικήματα της παρ. 14. Η Γραμματεία του ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εκδίδει την αμετάκλητη δικαστική απόφαση της παρ. 16, ενημερώνει παραχρήμα την οικεία Ιερά Μητρόπολη και τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση των υπηρετούντων κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων δεν θίγεται. Αυτοί συνεχίζουν να υπηρετούν χωρίς διακοπή και καμία μεταβολή στην υπηρεσιακή και μισθολογική τους κατάσταση στις ίδιες θέσεις που κατέχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Τα εδάφια πρώτο και δεύτερο εφαρμόζονται και στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετούν ως αποσπασμένοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή σε ένα (1) εκ των άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ή στην Ιερά Μονή του Σινά, χωρίς να απαιτείται για τη συνέχιση της απόσπασης, αίτηση του ενδιαφερομένου, σύμφωνη γνώμη του οικείου Μητροπολίτη και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων