02/02/2020 02/02/2020 «Υπό όρους αρραγούς ενότητας να υπερασπιζόμαστε, στο ακέραιο, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετά την δοξολογία για τον εορτασμό της Πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Σωτήρος. Από την ιδιαίτερη Πατρίδα του την Καλαμάτα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός,...
02 Φεβρουαρίου, 2020 - 15:23
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2020 - 17:21

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ενωτικό του ρόλο στην Ορθοδοξία

Διαδώστε:
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον ενωτικό του ρόλο στην Ορθοδοξία

«Υπό όρους αρραγούς ενότητας να υπερασπιζόμαστε, στο ακέραιο, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετά την δοξολογία για τον εορτασμό της Πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Σωτήρος.

Από την ιδιαίτερη Πατρίδα του την Καλαμάτα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να φωτίζει τον δρόμο μας ως Λαού και ως Έθνους, να καθοδηγεί τα βήματά μας και να μας εμπνέει ώστε υπό όρους αρραγούς ενότητας να υπερασπιζόμαστε, στο ακέραιο, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει κατά το παράδειγμα των Προγόνων μας και κατά τις Παρακαταθήκες της ανυπέρβλητης Εθνικής μας Κληρονομιάς».

Κατά τον εορτασμό της Υπαπαντής του Σωτήρος στην Καλαμάτα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος και το Φανάρι εκπροσωπήθηκαν από τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα.

Κατά την ομιλία του στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για τη μεγάλη συμβολή του καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως προς την στήριξη του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως σε κρίσιμες ώρες, καθώς και για την ενότητα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το μήνυμα προς την Τουρκία

«Η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν θα περάσει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παράλληλα έστειλε διπλό μήνυμα προς ΕΕ και ΗΠΑ για την στάση τους έναντι των αυθαιρεσιών της Άγκυρας, κατά την αντιφώνησή του, στο γεύμα, που παρέθεσαν προς τιμήν του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος με την ευκαιρία του εορτασμού της Πολιούχου της Καλαμάτας Υπαπαντής του Σωτήρος.

“Καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι η προκλητικότητα αυτή δεν θα περάσει. Οι εξίσου προκλητικές φαντασιώσεις της περί του, δήθεν, δικαίου του ισχυρού θα συντριβούν μπροστά στην ακατάβλητη βούληση και δύναμη των Ελλήνων να επιβάλουν, με κάθε νόμιμο μέσο, την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπισθούμε το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι Έδαφος, Σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε, ο κ. Παυλόπουλος. Παράλληλα, κατέστησε σαφές προς την Τουρκία -αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση- ότι η Εθνική μας Κυριαρχία, υφ’ όλες τις εκφάνσεις της, είναι κατά πάντα αδιαπραγμάτευτη, και μάλιστα ενώπιον οιουδήποτε Forum. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο.

Η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Ιερά και τα Όσια του Γένους

Στην επιμονή της Ρωμηοσύνης να συνεχίσει να κρατά τα Όσια και τα Ιερά του Γένους στην Πόλη, την οποία ουδέποτε πρόκειται να εγκαταλείψει, αναφέρθηκε, χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη.Ακολούθως ο Παναγιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Αγιάσματος του Ι.Ναού, όπου συντηρήθηκαν ιερές εικόνες και κειμήλια που διασώθηκαν από τις μεγάλες καταστροφές των τραγικών γεγονότων του Σεπτεμβρίου του έτους 1955.

“Να συνεχίζετε να συντηρείτε και να επαναφέρετε όσα κατέστρεψε ο πανδαμάτωρ χρόνος εις το αρχαίον κάλος, Εικόνες, Αγιάσματα, Ναούς, εικονοστάσια, Επιταφίους, όλα όσα μας εκληροδότησαν οι πατέρες μας, τα οποία υπέστησαν μεγάλο πλήγμα κατά τη νύχτα των Σεπτεμβριανών, αλλά και εν συνεχεία, επί δεκαετίες, είτε από αδυναμίαν οικονομικήν, είτε από ολιγωρίαν και αδιαφορίαν, όλα αυτά κατεστράφησαν και έχουν ανάγκην επισκευής, έχουν ανάγκην στοργής. Όταν υπάρχει ενδιαφέρον, αγάπη και στοργή βρίσκονται και οι οικονομικοί πόροι και όλα διορθώνονται. Όλοι μαζί να συνεχίζουμε την πορείαν της Ρωμηοσύνης, και με τους νέους εξ Ελλάδος ελθόντας και εγκατασταθέντας εδώ, οι οποίοι και αυτοί συν τω χρόνω εντάσσονται στην κοινωνία μας, και όλοι μαζί να κρατούμε τα Όσια και τα Ιερά του Γένους μας στην Πόλη των πατέρων μας, την οποία ουδέποτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Ούτε πρόκειται το Πατριαρχείον να μετακινηθεί απ’ εδώ, ούτε πρόκειται να θριαμβεύσουν ποτέ οι πολέμιοί του, στους οποίους αναφερθήκατε, Άγιε Σηλυβρίας. Η αλήθεια και το δίκαιο εις το τέλος κατισχύουν. Η αλήθεια και το δίκαιον είναι με το μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, σημείωσε ο Παναγιώτατος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων