21/02/2024 21/02/2024 Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτζογκ υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών πάστορα Καθηγητή Dr Jerry Pillay, στις 20 Φεβρουαρίου, για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τον πόλεμο στη Γάζα. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Σε μια εγκάρδια συνομιλία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της κατάπαυσης του πυρός και...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:34
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 - 19:00

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών απευθύνει έκκληση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Συνάντηση με Ισραηλινό Πρόεδρο

Διαδώστε:
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών απευθύνει έκκληση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Συνάντηση με Ισραηλινό Πρόεδρο

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτζογκ υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών πάστορα Καθηγητή Dr Jerry Pillay, στις 20 Φεβρουαρίου, για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τον πόλεμο στη Γάζα.

  • Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σε μια εγκάρδια συνομιλία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της κατάπαυσης του πυρός και στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των θρησκειών στη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο ΘΑ επικρατεί η ειρήνη και η ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους και όλη τη δημιουργία.

Ο γενικός γραμματέας του WCC εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια περισσότερων από 27.000 ζωών στη Γάζα, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και παιδιά, και επανέλαβε τη θέση του WCC ότι η βία και οι πόλεμοι δεν είναι ο τρόπος αναζήτησης λύσεων. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για διάλογο έτσι ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, καθώς για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ακόμη εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια σε κρατούμενους και ομήρους και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι επί του παρόντος παρακολουθούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση και οργανώσεις.

Επανέλαβε την ανάγκη οι θρησκείες να διακηρύξουνμε σθένος το μήνυμα ειρήνης και ελπίδας,  και να συμβάλλουν στη συμφιλίωση σε έναν κόσμο που έχει καταρρεύσει και υποφέρει.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκκληση για περαιτέρω συνεργασία για την κατάπαυση του πυρός, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την κλιματικη αλλαγή και την επισιτιστική κρίση.

«Ως Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, συνεχίζουμε να εκφράζουμε τη συμπόνια και τις προσευχές μας για το τέλος του πολέμου, την επούλωση βαθιών πληγών και τον σεβασμό για τις ανθρώπινες ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο γενικός γραμματέας του WCC, και πρόσθεσε: «Κατανοούμε την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις σε αυτό το πλαίσιο και γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρούμε εφαρμόσιμες και δίκαιες λύσεις Δεν πιστεύουμε ότι η βία θα επιφέρει την ειρήνη . Προτρέπουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις δυνάμεις να επιδιώξουν την άμεση κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν διάλογο για την εδραίωση μίας δίκαιης ειρήνης και της ασφάλειας τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τους πολιτικούς ηγέτες, να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και να δράσουν επειγόντως».

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του WCC πραγματοποιεί επίσκεψη στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ το διάστημα 16-22 Φεβρουαρίου. Κατά την επίσκεψή του είχε μία σειρά από συναντήσεις με διάφορους θρησκευτικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων και του πρόεδρου της  Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και του Ισραηλινού Προέδρου Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Επίσης επισκέφθηκε το Γραφείο Διασύνδεσης του WCC στην Ιερουσαλήμ.

Η συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), στην έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στις 17 Φεβρουαρίου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το μέλλον των Αγίων Τόπων και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής δεν εδραιώνεται μέσω της στρατιωτικής βίας, και ότι το στερεότυπο των διαφωνιών, των τιμωριών και των αντιποίνων δεν οδήγησε στην ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και ότι αυτά τα πλαίσια αναφοράς είναι αποτυχημένα.

Όπως ανέφερε, ως Προϊστάμενοι των Εκκλησιών στους Αγίους Τόπους συνεχίζουμε να προσευχόμαστε, αιτούμενοι τον τερματισμό του πολέμου, για να λήξει η ανθρωπιστική κρίση, να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί στις εστίες τους και να υπάρξι ουσιαστική βοήθεια προς όλα τα αθώα θύματα της σύρραξης, μη έχοντα τα αναγκαία προς το ζην αγαθά.

Όπως υπογράμμισε, η παρούσα σύγκρουση αποτελεί απτή απόδειξη, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με νέα αποφασιστικότητα, και ότι οι Αρχηγοί των Εκκλησιών παραμένουν σταθεροί στην αντίθεσή τους, όσον αφορά στην κλιμάκωση της βίας. Είμεθα πεπεισμένοι, επεσήμανε ο Μακαριώτατος, ότι η υποστήριξη και η προώθηση των θεμελιωδών αξιών του Ευαγγελίου θα ισχύσει ως λύση. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κάλεσε όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως να συνταχθούν με το Πατριαρχείο σε αύτην την ιερή αποστολή. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων