21/05/2020 21/05/2020 Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση αναφορικά με το αν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί  το Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2020, προκειμένου να παραβρεθεί στα εγκαίνια του νεοανακαινισθέντος καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, δήλωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να...
21 Μαΐου, 2020 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2020 - 13:11

Το Πατρ. Μόσχας για τα εγκαίνια του Αγ. Σάββα στο Βελιγράδι

Διαδώστε:
Το Πατρ. Μόσχας για τα εγκαίνια του Αγ. Σάββα στο Βελιγράδι

Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση αναφορικά με το αν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος θα επισκεφθεί  το Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2020, προκειμένου να παραβρεθεί στα εγκαίνια του νεοανακαινισθέντος καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, δήλωσε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τυχόν σχέδια για τον Οκτώβριο. Νομίζω ότι θα είναι δυνατό να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μετά τη λήξη της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος των Σχέσεων Εκκλησίας με την Κοινωνίας και τα ΜΜΕ Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στην τελετή εγκαινίων του Αγίου Σάββα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Σάββα είναι μια από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο και η Ρωσία βοηθά σημαντικά στην εσωτερική του διακόσμηση.

Ο ιερός ναός του Αγίου Σάββα θεωρείται σύμβολο πνευματικής ενότητας και ιστορικών δεσμών μεταξύ του σέρβικου και του ρωσικού λαού. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ρωσικό κράτος χρηματοδότησε την κατασκευή ενός μοναδικού θόλου από γυαλί και πέτρα με έκταση 1.248 τετραγωνικών μέτρων – ενός, δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων θόλων με μωσαϊκό σε ορθόδοξη εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον Αλέξανδρο Βούτσιτς και τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκαν την εκκλησία, όπου τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τοποθέτησαν συμβολικά τρία ψηφιδωτά στοιχεία γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, υπογράφοντας με αυτόν τον τρόπο το μωσαϊκό.

Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο ναός του είναι χτισμένος στο οροπέδιο Vračar, στο σημείο όπου οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.

Η κατασκευή του αποφασίστηκε το 1894, όμως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει πριν το 1935.  Δυστυχώς και ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες ξανάρχισαν πολύ αργότερα, τον Μάιο του 1986. Το 2004, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του  ακόμα μη ολοκληρωμένου ναού, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων