04/02/2019 04/02/2019 Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει άμεσα και θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...
04 Φεβρουαρίου, 2019 - 8:06
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2019 - 10:26

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Εκκλησία- Ο συμβολισμός της επίσκεψης Τσίπρα στη Χάλκη

Διαδώστε:
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Εκκλησία- Ο συμβολισμός της επίσκεψης Τσίπρα στη Χάλκη

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει άμεσα και θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Τουρκία. Μετά την αυριανή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να μεταβεί στη Χάλκη, όπου την τετάρτη 6 Φεβρουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Παιδείας έχουν σχεδόν έτοιμο το σχέδιο νόμου, και κάνουν μόνο μερικές φραστικές αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά τον όρο “επιδότηση” αναφορικά με το μισθολογικό των Κληρικών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το Μαξίμου θεωρεί, πως οι νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, καθιστούν ευκολότερη την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Και μάλιστα φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία από ό,τι όλα δείχνουν θεωρείται απίθανο να δώσει την έγκρισή της.

Τα σχέδια για … ΔΕΚΟ

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας θα ακολουθήσει ανάλογη γραμμή με αυτή που ακολούθησε με το Σκοπιανό. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η λύση που θα προκριθεί τελικά είναι η ένταξη των κληρικών σε ένα μισθολογικό καθεστώς αντίστοιχο με τους καθηγητές πανεπιστημίου και οι εγγυήσεις που δίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα συναντήσουν ενστάσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά την έξοδο των Κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, εργοδότης θα παραμείνει το υπουργείο Οικονομικών, που θα μεταφέρει κάθε χρόνο τις ίδιες πιστώσεις με μορφή συνολικής επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και συνεχίζει το δημοσίευμα: ¨”Επιμένουν (το ερώτημα είναι πόσους θα πείσουν) ότι από πουθενά δεν προκύπτει απόλυση των ιερέων, άρση μονιμότητας ή μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διευκρινίζουν ότι επιχορηγήσεις δίνονται τόσο σε φορείς ιδιωτικού δικαίου (ΔΕΚΟ) όσο και σε φορείς δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ, ΟΤΑ κ.λπ.)”.

Η επίσκεψη στη Χάλκη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Χάλκη, την ερχόμενη Τετάρτη.
Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως αυτής αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«Ένα από τα πρώτα ευχάριστα γεγονότα αυτού του μηνός είναι ότι μεθαύριο, την Τετάρτη, όταν θα εορτάζουμε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την μνήμη του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εκεί Μονής της Αγίας Τριάδος, θα μας επισκεφθεί εκεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Τσίπρας, ο οποίος την προτεραίαν, δηλαδή την Τρίτη, θα είναι ο επίσημος φιλοξενούμενος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ερντογάν, στην Άγκυρα. Την άλλη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στην Χάλκη, θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Άγιο Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος Πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων