05/02/2020 05/02/2020 Με θρησκευτικό όρκο πρόκειται να ορκιστεί η εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με συνεργάτες της, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Στις 22 Ιανουαρίου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος...
05 Φεβρουαρίου, 2020 - 12:47
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2020 - 11:29

Το Σύνταγμα και ο Θρησκευτικός Όρκος της ΠτΔ

Διαδώστε:
Το Σύνταγμα και ο Θρησκευτικός Όρκος της ΠτΔ

Με θρησκευτικό όρκο πρόκειται να ορκιστεί η εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με συνεργάτες της, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Πρόεδρος γνωρίζει άριστα το Σύνταγμα και δεν θα ετίθετο ποτέ ζήτημα να ορκιστεί με όρκο διαφορετικό από τον ρητά προβλεπόμενο θρησκευτικό όρκο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στις 22 Ιανουαρίου, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, λαμβάνοντας 261 ψήφους.

Η ορκωμοσία της προγραμματίστηκε για τις 13 Μαρτίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρηθεί να αναθεωρηθεί το άρθρο 33 του Συντάγματος αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο τελικά δεν άλλαξε, καθώς δεν κρίθηκε αναθεωρητέο από την τρέχουσα Ολομέλεια.

Τι ορίζει το Αρθρο 33 

‘Αρθρο 33: (Έναρξη θητείας, όρκος, χορηγία)
1. O εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου? σε όλες τις άλλες περιπτώσεις από την επομένη της εκλογής του.
2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».
3. Nόμος ορίζει τη χορηγία που καταβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών που οργανώνονται για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων