30/07/2019 31/07/2019 Αποστολή Λαμία Δημοσιογραφική κάλυψη: Νίκος Ζαΐμης Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος Φωτογραφία: Βαγγέλης Καρπαθάκης Live social media: Νίκος Οικονόμου Πλήθος κόσμου, Ιεραρχών και Ιερέων αποχαιρετούν τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας . Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Live Νίκος...
30 Ιουλίου, 2019 - 11:11
Τελευταία ενημέρωση: 31/07/2019 - 19:03

Το “τελευταίο αντίο” στον Μακαριστό Μητροπολίτη

Διαδώστε:
Το “τελευταίο αντίο” στον Μακαριστό Μητροπολίτη

Αποστολή Λαμία

Δημοσιογραφική κάλυψη: Νίκος Ζαΐμης

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Φωτογραφία: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Live social media: Νίκος Οικονόμου

Πλήθος κόσμου, Ιεραρχών και Ιερέων αποχαιρετούν τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας . Η εξόδιος ακολουθία ετελέσθη, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Live Νίκος Οικονόμου

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους Επικήδειους λόγους του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδος, Ευθυμίου Καραΐσκου:

 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο απόσμασμα από τον Επικήδειο λόγο του απερχομένου Δημάρχου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη:

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επικήδειο λόγο ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.

“Η καρδία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικολάου σταμάτησε αιφνιδίως να χτυπά, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 27η του μηνός Ιουλίου, μία μόλις ημέρα μετά την συμπλήρωση 46 ετών από τότε που εισήλθε στην αγία Ιερωσύνη. Αυτός ο αιφνιδιασμός υπενθυμίζει σε όλους μας τον προτρεπτικό Κυριακό Λόγο «γρηγορειτε ουν οτι ουκ οιδατε την ημεραν ουδε την ωραν εν η ο υιος του ανθρωπου ερχεται», τον οποίο λόγο ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος είχε πιστεύσει και διαρκώς αγωνιζόταν να ευρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα”,

“Ο Φθιώτιδος Νικόλαος γνώριζε ποιος είναι και ποιους διακονεί. Γι’αυτό και σε όλα ήταν μπροστά. Εργάστηκε και γι αυτό ποτέ δεν έμεινε μόνος” υπογράμμισε.

Ακούστε ολόκληρο τον Επικήδειο Λόγο του Αρχιγραμματέα Αρχιμ. Φιλόθεου Θεοχάρη στο σχετικό ηχητικό:

 

“Ο Mακαριστός Νικόλαος ήταν ένας ποιμένας αγαπητός. Ανέδειξε τον θεσμό της εκκλησίας. Ήταν άνθρωπος ενότητας. Ένωσε την Επισκοπή του κάτω από την αυθεντία της αγάπης, και το ποίμνιό του αυτό το αναγνώρισε. Ο Νικόλαος ήταν ένας παραδοσιακός Επίσκοπος, ασκητής και πατριώτης. Όταν μιλούσε τα λόγια του ήταν νάματα σοβαρότητας και ορθοδοξίας. Τον στερούμαστε μόνο σωματικά, γιατί πνευματικά θα είναι πάντα κοντά μας” δήλωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ακούστε ολόκληρο τον Επικήδειο Λόγο του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στο σχετικό ηχητικό:

 

Μεταξύ άλλων παρευρίσκονται οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Περιστερίου κ. Κλήμης,  Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Θηβών κ. Γεώργιος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Θεσπιών κ. Συμεών, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος,  Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Επίσης, παρίστανται οι Μητροπολίτες Κηφισίας κ.Κύριλος, Παροναξίας κ.Καλλίνικος, Κορίνθου κ.Διονύσιος, Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος,Γλυφάδας κ.Αντώνιος, Ιλίου και Αχαρνών κ.Αθηναγόρας, Εδέσσης κ.Ιωήλ, Βύρωνος και Υμηττού κ.Δανιήλ, Κερκύρας κ.Νεκτάριος, ο Αρχιεπίσκοπος  Σινά και Ραιθώ κ.Δαμιανός και ο  Μητροπολίτης Μουάνζας Ιερώνυμος από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ βρίσκεται στη Λαμία και μεταδίδει εικόνες από τις συγκινητικές αυτές στιγμές.

Θα ακολουθήσει πομπή του Ιερού σκηνώματος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδεία Στρατιωτικών αγημάτων, της  Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων και η πρέπουσα απόδοση τιμών στο πρόσωπο του μακαριστού Ποιμενάρχη.

Τέλος εν πομπή αυτοκινήτων, το Ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή, κατόπιν επιθυμίας του μακαριστού Μητροπολίτη

Καταστήματα και υπηρεσίες είναι κλειστά.

Όταν αποχαιρετούσε το ποίμνιό του…

Φθάνοντας, σε μια απο τις μεγαλύτερες ενορίες της Φθιώτιδος, στην Αγία Παρασκευή, ανήμερα της εορτής της, φαινόταν συγκλονισμένος στις συνομιλίες του με τον κόσμο και αυτό είχε εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως. Πριν ημέρα πριν από την κοίμησή του ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικόλαος συμπλήρωνε 46 χρόνια από την εις διάκονον χειροτονία του, η οποία είχε γίνει στις 26 Ιουλίου 1973 από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο Σελέντη.

Κατά το διήμερο 25 & 26 Ιουλίου, η μνήμη της αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, καθώς πλήθος Ενοριακών Ναών και Παρεκκλησίων τιμούνταν στο όνομα της Αγίας. Στην πόλη της Λαμίας, επίκεντρο του εορτασμού και πόλος έλξεως για εκατοντάδες πιστούς, απετέλεσε ο Μεγαλοπρεπής και καταστόλιστος Ναός της αγίας στη Νέα Άμπλιανη, όπου χοροστάτησε και ιερούργησε ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης.

Λένε, ότι εύχονταν στον κόσμο με συγκίνηση, ίσως δε με ιδιαιτέρα συγκίνηση, όπως παρατήρησαν κάποιοι, όπως, εξάλλου, αυτό παρατηρήθηκε και κατά την Πέμπτη 25 Ιουλίου το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς (αμέσως, παρακάτω φώτο), όπου ο μακαριστός Ποιμενάρχης, μετά από 40 χρόνια απουσίας, υπεδέχθη την κλαπείσα Ιερά και Θαυματουργό εικόνα της Αγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων