26/01/2023 26/01/2023 Στην έκτακτη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 24.1.2023, ελήφθη Απόφαση να εγγραφεί το Ιστορικό Κέντρο της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Ελλάδα χαιρετίζει ενθέρμως την εν λόγω Απόφαση καθώς πρόκειται για μια επιτυχή κατάληξη συντονισμένων προσπαθειών, στις οποίες η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε, ως μέλος της...
26 Ιανουαρίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2023 - 21:49

Tο ΥΠΕΞ για την εγγραφή της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Διαδώστε:
Tο ΥΠΕΞ για την εγγραφή της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Στην έκτακτη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 24.1.2023, ελήφθη Απόφαση να εγγραφεί το Ιστορικό Κέντρο της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Ελλάδα χαιρετίζει ενθέρμως την εν λόγω Απόφαση καθώς πρόκειται για μια επιτυχή κατάληξη συντονισμένων προσπαθειών, στις οποίες η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε, ως μέλος της Επιτροπής (σε συντονισμό με Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιταλία και Ιαπωνία) με σκοπό να ανταποκριθούμε άμεσα στο αίτημα της Ουκρανίας για να προστατευθεί η πόλη, ειδικά υπό τις παρούσες εμπόλεμες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επιδόθηκε σε μια διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να κάμψει οιεσδήποτε επιφυλάξεις, θεωρώντας υψίστης σημασίας την προστασία της εμβληματικής αυτής πόλης, για τον Ελληνισμό αλλά και για την Ουκρανία. Για τις ανωτέρω καθοριστικές ενέργειες της Ελλάδας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ευχαρίστησε σήμερα τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα επέδειξε από την πρώτη στιγμή ευαισθησία και υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται. Ακόμη δε περισσότερο για τις περιοχές όπου έχει αφήσει το αποτύπωμά της η ελληνική παροικία, όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός.

Άλλωστε, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις εν λόγω περιοχές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να παραμείνει εν λειτουργεία το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό και επισκέφθηκε την πόλη δύο φορές (3 Απριλίου και 12 Ιουλίου 2022), ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η ρωσική εισβολή.

Αμέσως μετά τη δεύτερη επίσκεψη και έχοντας συνομιλήσει με τις τοπικές Αρχές της πόλης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Audrey Azoulay, στις 18 Ιουλίου 2022, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της εγγραφής της Οδησσού στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την επίτευξη του σκοπού αυτού, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε τεχνικό.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δεύτερης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, υπεγράφη Συμφωνία με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, για την συγχρηματοδότηση, από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, της ψηφιοποίησης του τμήματος των ιστορικών αρχείων της πόλης που αφορά στην ελληνική παρουσία στην Οδησσό.

Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνικού έθνους καθώς στην πόλη διαβιούσε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα και υπήρξε το μέρος όπου εκκίνησε ο επαναστατικός αγώνας για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το σημείο συναντήσεων των μελών της Φιλικής Εταιρείας ήταν το πατρικό σπίτι του Εθνικού Ευεργέτη, Γρηγόριου Μαρασλή.

Ο Γρηγόριος Μαρασλής, γεννήθηκε στην Οδησσό και υπηρέτησε ως Δήμαρχος της πόλης για 16 έτη στα τέλη του 19ου αιώνα. Επί Δημαρχίας του και με δικά του έξοδα μετέτρεψε την Οδησσό σε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, υλοποιώντας έργα όπως ο ηλεκτροφωτισμός της, το οδικό της δίκτυο, θέατρο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο κ.ά.

Διαβάστε για το θέμα:

UNESCO: Σε καθεστώς κινδύνου η Οδησσός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων