01/04/2020 01/04/2020 Σε στενό οικογενειακό κύκλο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη πανδημία, ετελέσθη σήμερα η θρησκευτική κηδεία του μεγάλου αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, όπως εξάλλου ήταν και η επιθυμία του. Την εξόδιο ακολουθία ετέλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος ικανοποιώντας την επιθυμία που του είχε εκφράσει προσωπικά ο ίδιος ο εκλιπών. Η κηδεία του Μανώλη...
01 Απριλίου, 2020 - 13:01
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2020 - 15:53

Το “ύστατε χαίρε” στον Μ. Γλέζο και ο “λόγος” του Αρχιεπισκόπου

Διαδώστε:
Το “ύστατε χαίρε” στον Μ. Γλέζο και ο “λόγος” του Αρχιεπισκόπου

Σε στενό οικογενειακό κύκλο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη πανδημία, ετελέσθη σήμερα η θρησκευτική κηδεία του μεγάλου αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, όπως εξάλλου ήταν και η επιθυμία του. Την εξόδιο ακολουθία ετέλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος ικανοποιώντας την επιθυμία που του είχε εκφράσει προσωπικά ο ίδιος ο εκλιπών.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου έγινε δημοσία δαπάνη, στο ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, ενώ ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων. Η σημαία στην Ακρόπολη κυματίζει μεσίστια.

“Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης σε ώρες συμφοράς της πατρίδος μας” τόνισε φανερά συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος τονίζοντας ότι τηρεί τον λόγο που του έδωσε κάποτε:

και πρόσθεσε: “Μου έκανε την τιμή να γνωριστούμε και να συζητήσουμε πολλές φορές. Υπόδειγμά του πάντοτε ήταν ο αδελφός του και η θυσία.  Σαν άνθρωποι μιλήσαμε πολλές φορές και για τις υπαρξιακές αγωνίες μας, για τα εσωτερικά μας προβλήματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες και αναζητήσεις μας. Μου ζήτησε όταν έρθει η ώρα εκείνη που σφραγίζει η γήινη ζωή να προστώ της νεκρώσιμης ακολουθίας και να διαβάσω τα γράμματα της εκκλησίας, όπως είπε. Η εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας του, οδήγησε τα βήματα μου σε τούτο τον χώρο για να ψάλλουμε όλοι μαζί:  Αιωνία η Μνήμη του”

Η επιθυμία για θρησκευτική κηδεία

Ο Μανώλης Γλέζος σε παλαιότερη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, του είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί με θρησκευτική κηδεία.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ βρισκόταν στην Ναύπακτο. Απευθυνόμενος σε κατοίκους και φορείς της περιοχής είπε πως σε συνάντηση που είχε με τον Μανώλη Γλέζο, εκείνος όχι μόνο του αποκάλυψε ότι θέλει να κηδευτεί και να ταφεί χριστιανικά, αλλά του ζήτησε να φροντίσει ο ίδιος ώστε να μη συμβεί κάτι διαφορετικό.


Ο διάλογος όπως τον μετέφερε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι χαρακτηριστικός: «Όταν πεθάνω, θα αναλάβετε εσείς, υπεύθυνα, και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμιχθούν σε αυτό το θέμα», φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιερώνυμο, του είπε πως αγαπά και σέβεται τη θρησκεία των Πατέρων.

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων