16/08/2020 16/08/2020 Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis αλλά παραμένει στα ύδατα της παράνομης NAVTEX και πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis. Το ερευνητικό πλοίο της...
16 Αυγούστου, 2020 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2020 - 11:08

Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαδώστε:
Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis αλλά παραμένει στα ύδατα της παράνομης NAVTEX και πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό, με τον ελληνικό στόλο να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis. Το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας πλέει σε χαμηλές ταχύτητες μεταξύ ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ εδώ και μέρες χωρίς να πραγματοποιεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, έρευνες.

Την ίδια ώρα την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η αμυντική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου, με δεδομένο τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι. Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι ανέφερε:

«Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η »Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» δεν εκπροσωπεί όλο το νησί όπως και τους Τουρκοκύπριους, άρα δεν είναι αρμόδια και για μια τέτοια συμφωνία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, είναι ενάντια στις συμφωνίες του 1960 και στην ισορροπία που έχει προκύψει από αυτές. Εμπεριέχει ρίσκο να εμποδίσει τις προσπάθειες που γίνονται για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση, και να κάνει ασκήσεις με την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ (Κυπριακή Δημοκρατία) και έστω και προσωρινά να μεταφέρει τα μαχητικά της στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες του 1960», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H ένταση με την Κύπρο δεν σταματάει καθώς μετά την NAVTEX της Τουρκίας με την οποία παρατείνει την παρουσία του Γιαβούζ  στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η κυπριακή πλευρά εξέδωσε Αντι-Νavtex.

Συγκεκριμένα με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η πράξη επισημαίνει, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2020, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης 18 Αυγούστου.

Το Γιαβούζ βρίσκεται από τον Απρίλιο σε δραστηριότητες παράνομα, στο οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Για την έκδοση νέων NAVTEX από την Τουρκία είχαν προειδοποιήσει σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία διευκρίνιζαν ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις διπλωματικές κινήσεις.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων