06/04/2023 06/04/2023 Ζοφερές εικόνες από τα ερείπια των ναών στη Νότια Τουρκία φέρνει στο φως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η ACT Alliance κατά την περιοδεία που πραγματοποίησαν από τις 4 έως τις 6 Απριλίου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νότιας Τουρκίας. Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Η...
06 Απριλίου, 2023 - 18:11
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 18:40

Τουρκία: Βίντεο με εικόνες Αποκάλυψης από τα ερείπια των ναών – Περιοδεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στους σεισμοπαθείς

Διαδώστε:
Τουρκία: Βίντεο με εικόνες Αποκάλυψης από τα ερείπια των ναών – Περιοδεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στους σεισμοπαθείς

Ζοφερές εικόνες από τα ερείπια των ναών στη Νότια Τουρκία φέρνει στο φως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η ACT Alliance κατά την περιοδεία που πραγματοποίησαν από τις 4 έως τις 6 Απριλίου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νότιας Τουρκίας.

Ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Η επόμενη ημέρα είναι βαμμένη με μελανά χρώματα καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν μόνο έλλειψη στέγης, αλλά πόσιμου νερού, τροφής και υγειονομικής περίθλαψης.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τη Μερσίνα, το Iskenderun και την Αντιόχεια και έκαναν αυτοψία στους ναούς όλων των δογμάτων που έχουν στην κυριολεξία ισοπεδωθεί. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Ο Γενικός Γραμματέας του WCC, Αιδ. Dr Jerry Pillay και ο Γενικός Γραμματέας της ACT Alliance Rudelmar Bueno de Faria, συνοδευόμενοι από τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Λάκη Βίγκα, πρώτο εκλεγμένο εκπρόσωπο των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία, επισκέφθηκαν κοινότητες στη νότια Τουρκία από τις 4 έως τις 6 Απριλίου.

«Η επίσκεψη είναι εξαιρετικά συμβολική κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Δυτικών Χριστιανών και κατά την τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο ανατολικό ημερολόγιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WCC, Αιδ. Dr Jerry Pillay. «Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τις καταστροφές και τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία. Εκτός από την καταστροφή κτιρίων, σπιτιών, περιουσιών και εκκλησιών είναι τα συναισθηματικά και ψυχολογικά τραύματα που σημάδεψαν πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους και σχεδόν τα πάντα».

Visiting communities in southern Türkiye from 4-6 April 2023, the delegation met with churches in Mersin, Iskenderun, and Antioch, including communities in the Greek Orthodox Patriarchate of Antioch, Armenian Patriarchate of Constantinople, Latin Catholics and others.

Ο Dr Pillay είπε, επίσης: «Ήμουν βαθιά συντετριμμένος βλέποντας το μεγαλύτερο μέρος της Αντιόχειας εντελώς κατεστραμμένο και τώρα πολύ άδειο. Οι ηγέτες της εκκλησίας ανησυχούν πολύ για τη μείωση του αριθμού των Χριστιανών στην Τουρκία και προβληματίζονται εάν οι Χριστιανοί θα επιστρέψουν σε αυτή τη γη που έχει τόση βιβλική ιστορία». Και πρόσθεσε: «Προσευχόμαστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να διατηρούν μια ζωντανή χριστιανική παρουσία σε αυτή την ιστορική πόλη».

«Η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η παροχή στέγης στους εκτοπισμένους και η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι Εκκλησίες προσπαθούν να χτίσουν προσωρινά σπίτια για τους ανθρώπους και ζητούν βοήθεια», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε τα μέλη του WCC και άλλους να προσφέρουν συνεχή υποστήριξη στους ανθρώπους στην Τουρκία και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν πληγεί από σεισμούς και καταστροφές. Είθε ο Αναστάς Κύριος, Ιησούς Χριστός, να μας δώσει ελπίδα και ειρήνη σε αυτές τις ταραγμένες και δύσκολες στιγμές. Στον Χριστό είναι η ελπίδα μας!».

Visiting communities in southern Türkiye from 4-6 April 2023, the delegation met with churches in Mersin, Iskenderun, and Antioch, including communities in the Greek Orthodox Patriarchate of Antioch, Armenian Patriarchate of Constantinople, Latin Catholics and others.

Ο Γενικός Γραμματέας της ACT Alliance Rudelmar Bueno de Faria δήλωσε: «Μετά τον σεισμό οι Εκκλησίες έκαναν ό,τι έκαναν πάντα. Άνοιξαν τις πόρτες, τις καρδιές τους και τα χέρια τους για να βοηθήσουν τους γείτονές τους που επλήγησαν από αυτό το τραγικό συμβάν… Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, είδαμε τη δέσμευση των Εκκλησιών σε αυτό το έργο, να συνεχίσουν να εξυπηρετούν όσους επλήγησαν από τον σεισμό στο πνεύμα της οικουμενικής διακονίας… Η ανάγκη για διεθνή οικονομική στήριξη είναι κρίσιμη, καθώς η ανοικοδόμηση θα πάρει χρόνο και θα είναι δαπανηρή».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων