30/06/2020 30/06/2020 Εκτός από το θέμα της Αγιά Σοφιάς, που βρίσκεται υψηλά στη θεματολογία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τύπος της γειτονικής χώρας κλιμακώνει τις προκλήσεις του, αυτή τη φορά με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι.  Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «προκάλεσε πηγαίνοντας με ελικόπτερο...
30 Ιουνίου, 2020 - 10:23
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2020 - 9:48

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό

Διαδώστε:
Τουρκικά ΜΜΕ: Το Αγαθονήσι είναι τουρκικό

Εκτός από το θέμα της Αγιά Σοφιάς, που βρίσκεται υψηλά στη θεματολογία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τύπος της γειτονικής χώρας κλιμακώνει τις προκλήσεις του, αυτή τη φορά με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι. 

Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας «προκάλεσε πηγαίνοντας με ελικόπτερο στο Αγαθονήσι» καθώς και ότι βρέθηκε «σε τουρκικό έδαφος».

“Στα ακριτικά νησιά βρέθηκε σήμερα η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε φυλάκια και συγκεκριμένα εμφανίστηκε στο υπό ελληνική κατοχή νησί Αγαθονήσι!”, αναφέρει σε δημοσίευμα η τουρκική Haberler.

 

Σε άλλο δημοσίευμα, αυτό της Sözcü, αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Πρόκληση από την πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας προς την Τουρκία. Επισκέφθηκε το Eşek adası που ανήκει στο νομό Αϊδινίου!! Η Σακελαροπούλου πήγε με ελικόπτερο στο τουρκικό αυτό έδαφος”.

Σε δημοσίευμα της Yeni Şafak μεταξύ των υπολοίπων τονίζεται: ”Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, όπως και την Συνθήκη του Παρισιού, με την Αθήνα να έχει τοποθετήσει στρατό σε συγκεκριμένα νησιά στο Αιγαίο”.

«Το νησί βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας εδώ και χρόνια και εξυπηρετεί εκατοντάδες ένοπλους Έλληνες στρατιώτες σε χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στο νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της Aksam.

 

ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια της Σάμου. Σύμφωνα με τη γεωγραφική του θέση αποτελεί το βορειοανατολικό όριο μεταξύ της Δωδεκανήσου και του θαλάσσιου χώρου με τις εγγύς Μικρασιατικές ακτές, κυρίως των εκβολών του Μαιάνδρου ποταμού και της Μιλήτου Το νησί έχει έκταση 14,4 τ.χλμ. και ακτογραμμή 32 χλμ. και οδικό δίκτυο 10 περίπου χιλμ. Απέχει 25 ναυτικά μίλια από την Πάτμο, 18 από τη Σάμο και μόλις 8 μίλια από τα Μικρασιατικά παράλια. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 186 κάτοικοι ( σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Κατά την ταλοκρατία, το νησί ονομάστηκε Γαϊδουρονήσι, δηλωτικό του σχήματός του, κι έτσι αναγράφεται και σε πολλούς ναυτικούς χάρτες. Η σημερινή ονομασία Αγαθονήσι οφείλεται σε παρετυμολογία του φυτού Αγκαθόχορτου που φύεται άφθονο στο νησί. Το Αγαθονήσι περιβάλλεται από έξι βραχονησίδες: το Κουνέλι ή Κουνελονήσι στα νότια, το Νερό ή Νερονήσι, την Στρογγυλή ή Στρογγυλό, την Πίτα ή Πιάτο ή Ψαθονήσι ή Ψαθώ και Πράσο στα βόρεια και το Κατσαγάνι ή Γλάρο στα ανατολικά. Είναι ιδανικός τόπος για περίπλου με σκάφος.

Το Αγαθονήσι έχει δύο οικισμούς: Το Μεγάλο Χωριό που επεκτείνεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου.Είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οικισμός. Χτίστηκε σε τοποθεσία ώστε να είναι αθέατος από τη θάλασσα για την προστασία των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών. Τα νεότερα χρόνια ο οικισμός επεκτάθηκε και αναπτύσσεται μέχρι το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου. Το Μικρό Χωριό Είναι κτισμένο απέναντι από το Μεγάλο Χωριό. Το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου διαθέτει φαρδιά και μεγάλη προβλήτα με νότιο προσανατολισμό προστατεύοντας μικρά και μεγάλα σκάφη με ασφάλεια από τους βόρειους ανέμους. Έχει μικρούς κολπίσκους και αμμουδερές μικρές παραλίες γύρω του.

Εκκλησίες
Στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου κοντά στο λιμάνι είναι κτισμένη η δίκλιτη εκκλησία προς τιμή των Αγίων Γεωργίου και Αγίου Νεκταρίου. Στο Μικρό χωριό και στην κορυφή του βουνού ο Άγιος Παντελεήμονας. Στο Μεγάλο Χωριό η δίκλιτη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και δίπλα του αγίου Ραφαήλ. Στην περιοχή και πιο πέρα από το Μεγάλο Χωριό συναντάμε τα εξωκλήσια: Άγιοι Ανάργυροι, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, της αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ψηλά στην κορυφή του βουνού Κεφάλα τον Άγιο Χαράλαμπο. Στον δρόμο προς το Καθολικό είναι το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και στην περιοχή Θόλοι του Αγίου Νικολάου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων