15/07/2020 15/07/2020 Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδος εξαπολύει η Τουρκία με αφορμή την τέταρτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 Με ανάρτηση στο Facebook η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα θέτει εκ νέου θέμα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα . Σημειώνει μάλιστα ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη....
15 Ιουλίου, 2020 - 13:24
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2020 - 13:14

Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα: Να εκδοθούν άμεσα οι αξιωματικοί του πραξικοπήματος

Διαδώστε:
Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα: Να εκδοθούν άμεσα οι αξιωματικοί του πραξικοπήματος

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδος εξαπολύει η Τουρκία με αφορμή την τέταρτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016

Με ανάρτηση στο Facebook η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα θέτει εκ νέου θέμα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα . Σημειώνει μάλιστα ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Όπως γράφει το in.gr τον Ιανουάριο του 2017 ο Άρειο Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και έκανε δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Τον Μάρτιο του 2018 ακολούθησε νέα ομόφωνη απόφασή από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών το οποίο επίσης απέρριψε την έκδοση των οκτώ, κρίνοντας ότι τρεις από τις κατηγορίες που οι τουρκικές αρχές απέδιδαν στους στρατιωτικούς «είχαν εισαχθεί απαραδέκτως καθώς οι τουρκικές αρχές δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στο τρίτο αιτημά τους περί έκδοσης».

Ταυτόχρονα οι έλληνες δικαστές απέρριψαν και τα υπόλοιπα πέντε αδικήματα που η Άγκυρα καταλογίζει στους στρατιωτικούς, είτε ως παντελώς αόριστα, είτε επειδή βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρεπόταν η έκδοσή τους.

Σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ αξιωματικοί δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων