05/08/2020 05/08/2020 Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργία στην Βηρυτό προκειμένου να εντοπίσουν και απεγκλωβίσουν τους δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται κάτω από τα ερείπια μετά τις χθεσινές ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στον λιμένα της πόλης. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες τις 4.000. Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή...
05 Αυγούστου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2020 - 12:04

Τραγικές εικόνες στην Βηρυτό – Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες- “Λαβώθηκαν” οι εκκλησίες- Η Ορθοδοξία προσεύχεται (συνεχής ενημέρωση)

Διαδώστε:
Τραγικές εικόνες στην Βηρυτό – Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες- “Λαβώθηκαν” οι εκκλησίες-  Η Ορθοδοξία προσεύχεται (συνεχής ενημέρωση)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργία στην Βηρυτό προκειμένου να εντοπίσουν και απεγκλωβίσουν τους δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται κάτω από τα ερείπια μετά τις χθεσινές ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στον λιμένα της πόλης. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες τις 4.000.

Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Φάντι Σάναν. Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν είπε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετούς Ορθόδοξους ναούς

 


H έκρηξη την ώρα της Λειτουργίας

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για τις ζημιές που υπέστη η πρωτεύουσα, οι άνθρωποι της, η Μητρόπολη, οι ενοριακές εκκλησίες και τα ιδρύματα, και προσευχήθηκε μαζί του για τη θεραπεία των ασθενών και την παρηγοριά των ψυχών αυτών που μαρτύρησαν, αλλά και των συγγενών τους.
Σοβαρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βηρυτού.

Συλλυπητήρια προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου απέστειλε και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.
«Έμαθα με πίκρα και πόνο για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθάνουν, πολλοί να τραυματιστούν και να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές της πόλης. Παρακαλώ αποδεχτείτε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου” αναφέρει στο μήνυμά του προς τν Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου.

«Τα νέα της καταστροφής που προκάλεσαν νέες πληγές στο ποίμνιό σας, αντήχησαν στην καρδιά μου με πόνο», τονίζει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στοι μήνυμά του προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας.
«Προσεύχομαι στον Κύριο Ιησού Χριστό, να δώσει θεραπεία στα θύματα, να αναπαύσει τις ψυχές κεκοιμημένων, να στέλνει στους συγγενείς και τους φίλους τους παρηγοριά στη θλίψη που τους έπληξε, και στον Λίβανο – ειρήνη, ευημερία και ηρεμία», κατέληξε.

Οι εικόνες που εξασφάλισε το πρακτορείο Ορθοδοξία είναι από τον Ιερό Ναό του Γεωργίου

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.
Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

Η Ελλάδα στο πλευρό του Λιβάνου

Με ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την συμπαράστασή του στο λαό του Λιβάνου, για την τραγωδία στη Βηρυτό και σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας» αναφέρει.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων