06/03/2023 06/03/2023 Δεν έχει τέλος η τραγωδία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 57 άνθρωποι. Εικόνες με ακρωτηριασμένους ή συνθλισμένους ανθρώπους αντίκρισαν οι διασώστες. Τραγικά πρόσωπα αποτελούν οι συγγενείς των θυμάτων πολλοί από τους οποίους κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή να δώσουν υλικό DNA για την ταυτοποίηση....
06 Μαρτίου, 2023 - 13:32
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 14:47

Συγκινούν οι ιστορίες των αδικοχαμένων στα Τέμπη

Διαδώστε:
Συγκινούν οι ιστορίες των αδικοχαμένων στα Τέμπη

Δεν έχει τέλος η τραγωδία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 57 άνθρωποι. Εικόνες με ακρωτηριασμένους ή συνθλισμένους ανθρώπους αντίκρισαν οι διασώστες. Τραγικά πρόσωπα αποτελούν οι συγγενείς των θυμάτων πολλοί από τους οποίους κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή να δώσουν υλικό DNA για την ταυτοποίηση.

Σοκάρει η εικόνα του κυλικείου του μοιραίου επιβατικού τρένου intercity 62 μετά τη σύγκρουση με την εμπορική αμαξοστοιχία. “Είναι ένα μεγάλο μαζικό δυστύχημα, χάθηκαν τόσες ψυχές, νέα παιδιά. Όπως και να ‘χει, όμως, ζούμε αυτή την κατάσταση και από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο σημείο του δυστυχήματος”, δήλωσε στην εκπομπή “Πάμε Δανάη” του Mega o διευθυντής εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ζεκί Μεμέτ Αλί. “Το χειρότερο για εμάς είναι πάντα το επόμενο“, συνέχισε και πρόσθεσε πως “ακόμη και οι εθελοντές μας είναι επαγγελματίες εθελοντές. Η κατάσταση όμως αυτή ήταν εξωπραγματική, κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τέτοιου είδους δυστύχημα”.

Το βαγόνι του κυλικείου από τη σύγκρουση διπλώθηκε στη μέση, κάηκε και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα. “Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μάζας είναι ουσιαστικά το κομμάτι του κυλικείου. Το βαγόνι από τη σύγκρουση διπλώθηκε στη μέση και κάηκε”, δήλωσε διασώστης του Ερυθρού Σταυρού.

O 23χρονος φοιτητής Κυπριανός Παπαϊωάννου

Ο γιος του π. Χριστόδουλου Παπαϊωάννου, ιερέα της ενορίας του ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αυγόρου και εγγονός του πάτερ Ιωάννη, επίσης ιερέα της ίδιας εκκλησίας, έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους αδικοχαμένους επιβάτες της μοιραίας γραμμής του τρένου με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Λύγισαν οι πάντες στο Αυγόρου για το καμάρι της κοινότητας, το τρίτο από τα έξι παιδιά του π. Χριστόδουλου, Κύπρο Παπαϊωάννου, τον ψάλτη με την αγγελική φωνή, τον άριστο μαθητή, τον λαμπρό φοιτητής της Νομικής.

Όπως ανέφεραν φίλοι της οικογένειας στην εφημερίδα «Φιλελευθερος», ο 23χρονος ήταν ενθουσιασμένος επειδή μόλις αποφοιτούσε το καλοκαίρι θα παντρευόταν την αγαπημένη του, με την οποία αρραβωνιάστηκε πριν από λίγο καιρό. Γι’ αυτό οι δύο νέοι συναντήθηκαν στην Ελλάδα. Ταξίδεψαν γεμάτοι όνειρα για την κοινή τους ζωή από την Αθήνα στην Άνδρο και ευλόγησαν σε ιερό ναό τα στέφανα του επικείμενου γάμου τους. Ακολούθως επέστρεψαν στην Αθήνα και αποχαιρετίστηκαν για τελευταία φορά. Η αρραβωνιαστικιά του επέστρεψε στην Κύπρο και ο ίδιος επιβιβάστηκε στο μοιραίο τρένο. Λίγα λεπτά προηγουμένως, μίλησε και με τους γονείς του, πληροφορώντας τους πως επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Μεγαλείο ψυχής έδειξε ο π. Χριστοδούλος, που θρηνεί για την απώλεια του υιού του. «Είναι δύσκολο για έναν γονιό να χάνει το παιδάκι του που το μεγάλωσε ώρα με την ώρα μέρα με την μέρα. Ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής μου, γιατί έχω έξι παιδιά, ήταν να χάσω παιδί. Κι όμως τώρα το βιώνω. Κακία δεν μπορώ να ακούω αυτό το κυνηγητό που γίνεται. Είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη. Ας τους συγχωρήσουμε. Εγώ εκείνο βρήκα μέσα μου στήριγμα. Ότι βοηθάω και τον εαυτό μου και την ψυχή του Κυπριανού. Δεν μπορεί να σε παρηγορήσει άνθρωπος, ούτε τα φάρμακα, ούτε οι ψυχολόγοι, ούτε τα λόγια των ανθρώπων», είπε αρχικά.

«Θα συγχωρώ τους αιτίους για να παρηγορηθεί η ψυχή μου και η ψυχή αυτού που έχει φύγει. Όταν εκνευρίστηκα κάποια στιγμή για τα λάθη, ένιωσα μέσα μου ότι προδίδω τον Κυπριανό. Γιατί εάν εγώ τώρα είχα κάτι με τον γιο μου και έφυγε ‘έτσι ξαφνικά, δεν θα μπορούσα να ησυχάσω. Καλή Ανάσταση. Αυτό θα του έλεγα,. Αυτός ήταν πολύ ακριβής στη συνείδησή του. Δεν άφηνε στη συνείδησή του κρατούμενα ο Κυπριανός. Από μωρό ήταν έτσι. Ήταν πολύ καλό παιδί», πρόσθεσε.

Λύγισε η πρεσβυτέρα: «Να προσεύχεστε για την ψυχούλα του γιου μου Κυπριανού»

Το πρωί της Παρασκευής, η χαροκαμένη μάνα, συγγενείς και φίλοι του Κύπρου έσπευσαν στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου. Εκεί ο νονός του, πατ. Χρίστος Κούλεντρος, ανέλαβε το βαρύ φορτίο να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του πνευματικού του παιδιού και όλων των θυμάτων της τραγωδίας.

«Να προσεύχεστε για την ψυχούλα του γιου μου», έλεγε σε όλους η πρεσβυτέρα. Τα λόγια της μετέφερε ο κοινοτάρχης Αυγόρου, Παναγής Μιχαηλάς, ανακοινώνοντας πως σε έκτακτη συνεδρία του το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει σαρανταήμερο πένθος.

Βαρύ και ασήκωτο το πένθος, στο Λύκειο «Φώτης Πίττας», όπου ουδείς είχε όρεξη για μάθημα. Δακρυσμένοι καθηγητές και μαθητές άναψαν κεριά στο μουσικό σχολείο. Στο δεύτερο διάλειμμα, σε μια αυθόρμητη κίνηση, οι μαθητές μάζεψαν μαύρα σακίδια και έγραψαν στην αυλή «Ο Κυπριανός μας». Στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου οι μαθητές έγραψαν με τις βαλίτσες τους «Ήταν έγκλημα»…

Σημειώνεται ότι ο 23χρονος, που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, επέστρεφε στη στην πόλη, μετά από ταξίδι έκανε για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την αρραβωνιαστικιά του. Κατά την επιστροφή ο νεαρός επέλεξε το τρένο ενώ η αρραβωνιαστικιά του επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη οδικώς.

Αμέτρητα βίντεο και εικόνες με τα οποία φίλοι, γνωστοί και συγγενείς τον αποχαιρετούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκινεί το βίντεο το οποίο τον καταγράφει να ψέλνει στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Αυγόρου:

Με μηνύματα συγκίνησης τον αποχαιρέτησαν τα σχολεία του, το Μουσικό Σχολείο Αμμοχώστου και το Λύκειο Κοκκινοχωρών Φώτη Πίττα στα οποία φοίτησε.

Η Κύπρος αποχαιρέτησε την 24χρονη Αναστασία Αδαμίδη

Με ανακοίνωσή της η οικογένεια της 24χρονης Αναστασίας Αδαμίδη ανέφερε:

”Την πολυαγαπημένη μας κόρη και αδελφή Αναστασία Αδαμίδη, κηδεύουμε την Δευτέρα 06/03/2023 και ώρα 14:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Πάφο και καλούμε όσους τιμούν τη μνήμη της να παραστούν. Η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια.

Οι τεθλιμμένοι: γονείς, αδέλφια και λοιποί συγγενείς. Αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για στήριξη οικογένειας συγγενικού προσώπου με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η οικογένεια θα ήθελε δημόσια να παρακαλέσει τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως σεβαστούν την επιθυμία της να μην καλύψουν δημοσιογραφικά την νεκρώσιμο ακολουθία και ταφή. Αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο ενδιαφέρον, θερμή παράκλησή μας όμως είναι αυτές οι πολύ ευαίσθητες προσωπικές στιγμές να μην τύχουν προβολής και δημοσιότητας. Ειλικρινά σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και την αμέριστη συμπαράσταση”.

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Πάφου θρηνεί με την οικογένεια και τους οικείους της Αναστασίας Αδαμίδου, όπως ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουτσίδης Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσίδη είναι με πόνο ψυχής που πληροφορηθήκαμε όλοι το κακό μαντάτο ότι «βρήκαν την Αναστασία, ότι ταυτοποιήθηκε η σορός», προσθέτοντας πως η Αναστασία Αδαμίδου υπήρξε μια άριστη σε ήθος και επίδοση μαθήτρια και όλοι, συμμαθητές και συμμαθήτριές της, καθηγητές και καθηγήτριες έχουν να πουν έναν καλό λόγο γι΄ αυτήν.

Αποφοίτησε είπε, με άριστα από το Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, το 2016 και πέτυχε τις πιο ψηλές επιδόσεις στις Παγκύπριες εξετάσεις, κερδίζοντας με την αξία της μια θέση στην οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ. Με τα καλύτερα λόγια μιλούν όσοι την γνώρισαν και όλοι την θυμούνται ως ένα κορίτσι που με περισσή αγάπη για τη γνώση και τη μάθηση, με συνέπεια στις σχολικές της υποχρεώσεις, σεβασμό και εκτίμηση προς τους καθηγητές και τις καθηγήτριές της, που κυνήγησε το όνειρό της.

Η φιλόλογος της στην Γ΄ Λυκείου δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της όταν μιλά για αυτήν. Διέπρεπε στο θέμα της έκθεσης και ανέπτυσσε τα σύγχρονα θέματα της παιδείας, του περιβάλλοντος, της ελευθερίας, με πλούτο ιδεών και αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία του λόγου, συμπλήρωσε . Είχε ήθος και κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί πως της άξιζε κάθε βραβείο «Αρετής και Προόδου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσίδου, ο Λυκειάρχης Αντρέας Ιωσήφ ανέφερε πως πέρα από τις άριστες επιδόσεις της διακρινόταν και στην προσφορά στον συνάνθρωπο, εκδηλώνοντας έντονη εθελοντική δράση.

Η Αναστασία έκανε περήφανους τους γονείς της και περήφανους τους καθηγητές και τις καθηγήτριές της. Δεν είναι πια ανάμεσά μας αλλά η θύμησή της σίγουρα θα συντροφεύει όσους την γνώρισαν στο σύντομο πέρασμά της από τη ζωή, καταλήγει ο κ. Κουτσίδης.

Στο μεταξύ η Πρόεδρος και τα Μέλη του Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πάφου με μεγάλη λύπη εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια της αδικοχαμένης συναδέλφου τους Αναστασίας Αδαμίδου.

Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου και ΤΕΣΕΚ Πόλεως Χρυσοχούς εις ένδειξη συμπαράστασης αλλά και πένθους, σχημάτισαν την Παρασκευή με τα σακίδια τους, καθώς και με την δίκη τους συμμετοχή το σλόγκαν «Πάρε με Όταν…».

Καστράκι: Οικογένεια έχασε τα τρία της παιδιά  – Τις 20χρονες δίδυμες και την εξαδέλφη τους

Στο πένθος έχουν βυθιστεί το Καστράκι και η περιοχή της Καλαμπάκας, για τον χαμό τριών νέων κοριτσιών, μόλις 20 ετών, που βρήκαν τραγικό θάνατο. Όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, πρόκειται για τις δίδυμες αδελφές Θώμη και Χρύσα Πλακιά και την πρώτη τους ξαδέρφη Αναστασία Πλακιά, κόρες του Νίκου και του Δημήτρη Πλακιά, ιδιοκτητών ταβέρνας στο Καστράκι Καλαμπάκας. Οι γονείς των τριών κοριτσιών ταυτοποίησαν τις σορούς μέσω DNA.


Ολόκληρη η τοπική κοινωνία έχει βυθιστεί στο πένθος για τον χαμό των τριών νέων κοριτσιών, οι οποίες επέστρεφαν με το τρένο στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

“Είναι μια τραγωδία. Δύο αδέλφια, απόλυτοι νοικοκύρηδες της περιοχής με ξενοδοχείο και εστιατόρια στο Καστράκι, που είναι το επίνειο των Μετεώρων, έχασαν τρία παιδιά. Ο ένας έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και ο άλλος τη μοναχοκόρη του. Ήταν αριστούχες μαθήτριες και πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αφού πέρασαν ένα τριήμερο με τους γονείς τους. Τέτοια δράματα θα ακούμε καθημερινά”, είπε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας μιλώντας στον ΑΝΤ1, καθώς του έγινε κρούση από τις οικογένειες των θυμάτων για να αναλάβει την υπόθεση.

Θρήνος στην κηδεία της Κλαούντια Λάτα -Το τραγικό παιχνίδι που της έπαιξε η μοίρα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Λάρισα για να πουν το τελευταίο αντίο στην 21χρονη Κλαούντια-Αλεξάνδρα, θύμα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Απαρηγόρητοι οι γονείς, τα αδέλφια της, συγγενείς και φίλοι, η διοίκηση της σχολής, οι καθηγητές και οι συμφοιτητές της, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς αυτό το γεμάτο ζωή κορίτσι έφυγε τόσο νωρίς και τόσο άδικα.

Όπως αναφέρει το larissanet, εκεί βρισκόταν και στρατιωτικό άγημα για να αποτίσει φόρο τιμής στη φοιτήτρια της ΣΣΑΣ Ιατρικής, καθώς και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Δεληγιάννη.

Το φέρετρό της ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, ενώ όλοι κράταγαν λευκά λουλούδια στα χέρια τους. Η κηδεία της 21χρονης έγινε στη Λάρισα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο που αισθάνονται οι δικοί της, αυτές τις τραγικές στιγμές.

Η Κλαούντια Λάτα καθόταν στα πρώτα βαγόνια του τρένου και σκοτώθηκε ακαριαία στα Τέμπη. Η αδικοχαμένη κοπέλα είχε πάει στην Πάτρα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και επέστρεφε με το τρένο στη Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει τη φοιτητική της ζωή και το διάβασμα που τόσο αγαπούσε. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρέθηκε στην Πάτρα για το καρναβάλι. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη οι γονείς της, την παρακάλεσαν να κάνει μια στάση στη Λάρισα για να τη δούν λίγο.

Όμως η 21χρονη αρνήθηκε και παρέμεινε στο μοιραίο Intercity 62. Ήθελε να πάει στη Θεσσαλονίκη να ξεκουραστεί και να διαβάσει για τη σχολή της. Αυτή η απόφαση έμελλε να σταθεί μοιραία για τη ζωή της.

Η Κλαούντια Λάτα ήταν αριστούχος από το δημοτικό. Η 21χρονη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα, έφυγε άδικα και πρόωρα από τη ζωή στα Τέμπη, εκείνη τη μαύρη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα. Με την είδηση του θανάτου της, να προκαλεί ένα κύμα συγκίνησης, στα μέρη που κάποτε ζούσε και κέρδιζε φίλους με τη συμπεριφορά της.

Η Κλαούντια Λάτα ζούσε στη Λάρισα και πήγαινε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο. Η είδηση του θανάτου της, σκόρπισε θλίψη στους καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Τα παιδιά αποφάσισαν να αποχαιρετήσουν με τον δικό τους τρόπο, την αδικοχαμένη φοιτήτρια. Με τις τσάντες τους σχημάτισαν μια καρδιά και με τα κορμιά τους το όνομά της. Η Κλαούντια Λάτα είναι ένα από τα θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Η νεαρή Κλαούντια είχε γεννηθεί στη Λάρισα και είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια πέρασε στο τμήμα Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων στη Θεσσαλονίκη. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας βρέθηκε στην Πάτρα για το καρναβάλι. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη οι γονείς της, την παρακάλεσαν να κάνει μια στάση στη Λάρισα για να τη δούν λίγο.

Σε ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές το 11ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας σημείωσαν: “Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας εξέφρασαν τη λύπη τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι μαθητές έγραψαν με τσάντες και τους ίδιους στην αυλή ένα σύνθημα για την Κλαούντια.

Η άτυχη φοιτήτρια 21 χρονών ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος που σημειώθηκε με τρένο στα Τέμπη λίγο πριν την Τρίτη 01 Μαρτίου 2023. Η Κλαούντια, υπήρξε άριστη μαθήτρια στο σχολείο μας και ήταν φοιτήτρια της Ιατρική Σχολής του ΑΠΘ, Ιατρικό Τμήμα της ΣΣΑΣ.

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 την ώρα της προσευχής οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για την μνήμη των θυμάτων του τραγικού συμβάντος. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους της και εύχονται Καλό Ταξίδι”.

Νεκρή η 24χρονη φοιτήτρια Δήμητρα Καπετάνιου από την Πάφο

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, πρόκειται για την Δήμητρα Καπετάνιου, από την Πάφο, η οποία τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας της αδικοχαμένης Δήμητρας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αναρίτα της Πάφου και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Θεσσαλονίκη πριν από 30, περίπου, χρόνια.

Η άτυχη Δήμητρα ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας. Η 24χρονη αποφοίτησε το περασμένο καλοκαίρι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τελείωσε νηπιαγωγός. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Μαριάννα Παυλίδου, κατά την ορκωμοσία του έτους της, τον περασμένο Ιούνιο, διάβασε τον όρκο των φοιτητών.

Η Δήμητρα βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι του τρένου και περιλαμβανόταν στους αγνοούμενους της τραγωδίας και η σορός της ταυτοποιήθηκε με την μέθοδο DNA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, “η φοιτητική κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θρηνεί την απώλεια ενός μέλους της. Η Φοιτήτρια του Τμήματος Νηπιαγωγών Δήμητρα Καπετάνιου, από τη Θεσσαλονίκη, που αποφοίτησε πρόσφατα, αγαπημένο πρόσωπο, δικό μας παιδί, ήταν αγνοούμενη στο πρώτο βαγόνι του τρένου, στα Τέμπη. Κατά την ορκωμοσία του έτους της, τον περασμένο Ιούνιο, διάβασε τον όρκο. Καλό, γλυκό κορίτσι, που μόλις ξεκίνησε την ζωή της. Καλό ταξίδι Δήμητρα! Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της”.

Τελευταίο αντίο στην 23χρονη Ιφιγένεια από τα Γιαννιτσά

Το τελευταίο αντίο είπαν το πρωί του Σαββάτου 4 Μαρτίου γονείς, συγγενείς και πλήθος κόσμου, στην 23χρονη Ιφιγένεια που το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα. Η 23χρονη βρισκόταν στο βαγόνι 3 της αμαξοστοιχίας, και επέστρεφε με τον σύντροφό της από την Αθήνα, όταν συνέβη το μοιραίο. Σύμφωνα με τον σύντροφό της μετά την σύγκρουση «έσπασαν τα τζάμια από παράθυρα, η Ιφιγένεια κρεμόταν από το παράθυρο και εγώ την κρατούσα με όλη μου τη δύναμη. Φώναζα βοήθεια, κάποια στιγμή με βοήθησε ένα άλλο παιδί, την κατεβάσαμε και τη μεταφέραμε στο πρώτο σημείο, από όπου έβγαινε ο κόσμος».

“Δυστυχώς, η άτυχη 23χρονη Ιφιγένεια είναι νεκρή καθότι προ ολίγου ταυτοποιήθηκε η σορός της με τη μέθοδο του DNA. Καλόν παράδεισο να έχει”, έγραψε σε σχετική ανάρτηση ο δικηγόρος της οικογένειας.

Η 23χρονη βρισκόταν στο βαγόνι 3 της αμαξοστοιχίας, και επέστρεφε με τον σύντροφό της από την Αθήνα, όταν συνέβη το μοιραίο
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Στην κηδεία της, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά, τραγικές φιγούρες ήταν τα μέλη της οικογένειάς της, αλλά και φίλοι του κοριτσιού.

Θρήνος στην κηδεία της 34χρονης Αθηνάς

Με δάκρυα στα μάτια και λουλούδια στα χέρια συγγενείς και φίλοι “αποχαιρέτησαν” στο τελευταίο της “ταξίδι”, την 34χρονη Αθηνά Κατσάρα. Ήταν η πρώτη κηδεία θύματος του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Συντετριμμένοι, οι συγγενείς, μαζί με δεκάδες φίλους, πρώην συμμαθητές, γείτονες, γνωστοί και συμπολίτες, έσπευσαν να της πουν το τελευταίο “αντίο” στον Ιερό Ναό Αγίας Άννης στην Κατερίνη.

Τραγικές φιγούρες, οι στενοί συγγενείς της, η μητέρα, ο πατέρας, η αδελφή και ο αδελφός της, ο παππούς και η γιαγιά της. Δακρυσμένα και σκυθρωπά τα πρόσωπα, όσων γνώριζαν την ίδια και το σύζυγό της, με τον οποίο συνταξίδευε στη μοιραία αμαξοστοιχία και νοσηλεύεται με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Το ζευγάρι βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι και, σύμφωνα με μαρτυρίες, η Αθηνά άφησε τη θέση της για να πάρει καφέ από το κυλικείο, στο δεύτερο βαγόνι του τρένου, που τυλίχθηκε στις φλόγες και μετατράπηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Παρόντες στην κηδεία αθλητές και μέλη του αθλητικού συλλόγου “Πιερικός”, με τα χρώματα του οποίου αγωνίζεται, ως ποδοσφαιριστής, ο μικρός αδελφός της.

Στο προαύλιο του ναού, όσοι τη γνώριζαν, συζητούσαν χαμηλόφωνα για τον τρόπο που έφυγε για πάντα από τη ζωή μια τόσο νέα γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, δύο ετών και πολύ αγαπητή στην κοινωνία της Κατερίνης. Μέσα κι έξω από τον ιερό ναό, παντού, πόνος ψυχής κι απέραντη η θλίψη, αποτυπωμένη και στα στεφάνια στο προαύλιο με την τελευταία αφιέρωση “στο λατρεμένο κοριτσάκι μας”, από τους γονείς, τους συγγενείς, τους οικογενειακούς φίλους, τους γνωστούς που την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία.

Η ανακοίνωση του πρύτανη του ΑΠΘ  για τον άδικο χαμό των φοιτητών

Συγκλονισμένος από την τραγωδία στα Τέμπη δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘΝίκος Παπαϊωάννου, με γραπτό μήνυμά του στα social media, με το οποίο τονίζει ότι η ζωή στο Πανεπιστήμιο «πάγωσε» στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης, οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, «για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει».

Το μήνυμα του πρύτανη του ΑΠΘ

Η οικογένεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί. Θρηνεί για τα δέκα- με τα έως τώρα δεδομένα – παιδιά της, που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόσο άδικα και ξαφνικά. Τα παιδιά μας, που δε χωράει ο νους ότι δε θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας. Η ζωή στο ΑΠΘ «πάγωσε» στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης.

Φωτογραφίες αγνοουμένων είχαν πλημμυρίσει το διαδίκτυο και μέχρι που άρχισε η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία, μέσα στον βουβό πόνο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για τα παιδιά μας.

Για τους νεκρούς, που καθώς απέκτησαν ονοματεπώνυμο, είναι οι κόρες και οι γιοι κάποιων μανάδων και πατεράδων – ανάμεσά τους και συνάδελφοί μας. Είναι οι φοιτητές μας, οι συμφοιτητές κάποιων, οι φίλοι και οι κολλητοί κάποιων, οι αγαπημένες και οι αγαπημένοι κάποιων. Μα και για όσους ποτέ δεν είχαν και δε θα έχουν πια την ευκαιρία να τους γνωρίσουν ο πόνος της απώλειας είναι συντριπτικός.

Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη, μα και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ τα οδυνηρά συναισθήματα που με κατακλύζουν, για να καλέσω όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν.

«Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον»

Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους, να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης, να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες- μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι.

Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά.
Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο -ηθικά και πρακτικά- τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην Πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο.

Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου μας, καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει».

Συγκλονίζει ο πατέρας 28χρονης Ελπίδας: «Το κοριτσάκι μου θα το πάρω στο κουτί, τεμαχισμένo…»

Συγκλονίζουν τα λόγια του Χρήστου Χούπα πατέρα της 28χρονης Ελπίδας, τεταρτοετής φοιτήτρια στο ΑΠΘ σε δεύτερο πτυχίο, που αγνοείται. “Το κοριτσάκι μου θα το πάρω στο κουτί, τεμαχισμένο…”, ήταν τα λόγια του την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ολοκληρώνονταν. “Δεν έχω καμία ενημέρωση, είμαι στο περίμενε. Θα μου τηλεφωνήσουν από την αστυνομία. Δώσαμε δείγματα DNA. Έχουν χαθεί οι ελπίδες να βρω ζωντανό το παιδί μου“, είπε μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

Με αφορμή το γεγονός ότι έχει άλλα δύο παιδιά, δύο αγόρια, τα οποία έμεναν με την 28χρονη αδερφή τους, ο τραγικός πατέρας είπε ότι “θα ανοίξουν την πόρτα να μπουν μέσα, θα ανοίξουν την ντουλάπα και θα δουν τα ρούχα της αδερφής τους. Δεν εύχομαι ένα τέτοιο συναίσθημα ούτε στον χειρότερο εχθρό μου”.

“Το κορίτσι μου το ανέθρεψα με τις καλύτερες προοπτικές, όχι να μου το σκοτώσει οποιοσδήποτε αλήτης. Τι να μου πείτε. Δίνω κουράγιο στον εαυτό μου για να στηρίξω την οικογένεια. Θα έρθει το Πάσχα και θα έχω σερβίτσιο στο τραπέζι άδειο και την καρέκλα της”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το STAR Κεντρικής Ελλάδας τα τρία παιδιά της οικογένειας ήταν στην Αταλάντη για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η 28χρονη Ελπίδα είχε τελειώσει Πολιτικός Μηχανικός στην Πάτρα και με κατατακτήριες εξετάσεις είχε περάσει στην Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. “Διάβαζε μέρα νύχτα… Είχε στόχο να πάρει γρήγορα το πτυχίο της για να μην επιβαρύνει οικονομικά. Τα αγόρια δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι έχει γίνει. Ακόμα ψάχνουν σε νοσοκομεία, μήπως είναι παραπεταμένη, μήπως ζει… εγώ όμως ξέρω, ότι το κοριτσάκι μου θα το πάρω στο κουτί, τεμαχισμένο…”, ήταν τα λόγια του πατέρα της 28χρονης.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χούπας από καθαρή τύχη δεν βρέθηκαν και τα άλλα δύο παιδιά του στην ίδια μοιραία αμαξοστοιχία: “Κανόνιζαν και τα άλλα δύο αγόρια μου -φοιτητές και αυτοί και συγκατοικούσαν και οι τρεις μαζί με την κόρη μου στην Θεσσαλονίκη- να πάρουν το ίδιο τρένο για να μεταβούν μαζί στην συμπρωτεύουσα. Αλλά από ένα τυχαίο γεγονός, καθώς τα δύο αγόρια είχαν πάει το λάπτοπ της Ελπίδας για να επισκευαστεί, ανέβαλαν το ταξίδι τους. Για μία σύμπτωση δεν φύγανε και τα άλλα. Εγώ θεωρούσα το τρένο το πιο σίγουρο μέσο. Άφηνα τα παιδιά μου στην αποβάθρα, τα αγκάλιαζα και ήξερα ότι θα φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Τα παιδιά εδώ και έξι χρόνια ταξίδευαν πάντα με το τρένο. Και τα τρία παιδιά έκαναν το ίδιο δρομολόγιο”.

“Αποσυντονισμένοι και χαμένοι είμαστε όλοι στην οικογένεια. Το μόνο πρόβλημα που έχω και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είναι ότι τα δύο αγόρια θα ανοίξουνε την πόρτα του σπιτιού τους στη Θεσσαλονίκη και θα πέσουνε πάνω στην γκαρνταρόμπα της αδερφής τους χωρίς να είναι η Ελπίδα εκεί… και δεν θέλω να είναι μόνα τους. Θα τα πάω εγώ τα αγόρια μου στη Θεσσαλονίκη και το πικρό ποτήρι θα το πιούμε οικογενειακώς“, ανέφερε συντετριμμένος ο κ. Χούπας.

Νεκρός αστυνομικός και ο 15χρονος γιος του

Ο 54χρονος Βαγγέλης Μπουρνάζης και ο 15χρονος γιος του είναι δύο από τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη. Πρόκειται για τον πατέρα του νεαρού που ξέσπασε μπροστά στις κάμερες μετά την τραγωδία στη Λάρισα, λέγοντας: “Ο αδερφός μου ήταν 15 χρονών, το καταλαβαίνετε αυτό; Είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό”.

Ο 54χρονος έφυγε από την Αστυνομία πριν από περίπου έναν χρόνο. Ήθελε να ξεκουραστεί και να αφοσιωθεί στην ανατροφή του ανήλικου γιου του. Επέστρεφαν από ταξίδι στην Αθήνα, σύμφωνα με το thestival. Είχε καημό να δει την εγγονή του, την τριών μηνών κόρη του μεγάλου του γιου. Στον γυρισμό έκλεισε κουκέτα μαζί με τον γιο του. Τα τρία του παιδιά ήταν όλη του η περιουσία. Πριν από δύο χρόνια έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο και του στοίχισε πολύ η απώλεια μα κατάφερε και στάθηκε ξανά στα πόδια του. Μέσα από τα παιδιά του, έπαιρνε κι ο ίδιος ζωή.

Ο Βαγγέλης Μπουρνάζης υπηρετούσε στην Τροχαία Λητής. Άνθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για έναν υποδειγματικό αστυνομικό και έναν άξιο οικογενειάρχη. Περιγράφουν με τα πιο θερμά λόγια τον αγώνα που έδωσε στο πλευρό της συζύγου του. Θαυμάζουν το πόσο περήφανος ήταν για τα παιδιά του και με πόση αγάπη τα μεγάλωσε.

Ο Δημήτρης Μπουρναζής, είχε πάει στη Λάρισα για να αναγνωρίσει τις σορούς πατέρα και αδερφού. “Το θέμα είναι κάτι να γίνει για να μην υπάρξουν ξανά τόσα θύματα. Πληρώσανε 50 εισιτήρια «θανάτου». Πόσοι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι καταγεγραμμένοι. Είναι εισιτήρια θανάτου και κανείς δεν έχει τίποτα για αυτό. Νέα παιδιά… ο αδερφός μου ήταν 15 χρονών, το καταλαβαίνετε αυτό; Είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Και κανείς δεν κάνει τιποτα για αυτό. Δεν θέλω κάποιος να ερθει να μου δώσει στήριξη, θα στηριχτώ μόνος μου”, είπε στους δημοσιογράφους.

Συλλυπητήρια από την Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για τον συνάδελφό τους Ευάγγελο Μπουρνάζη και τον 15χρονο γιο του, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα στα Τέμπη:

Καλό παράδεισο στον συνάδελφό μας (ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγο καιρό) ΜΠΟΥΡΝΑΖΗ Ευάγγελο και στον 15 χρόνο υιό του, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών. Ο Βαγγέλης υπήρξε ένας εξαιρετικός αστυνομικός, συνάδελφος, πατέρας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Θέλουμε να ευχηθούμε στα άλλα δυο παιδιά του (όπου ο υιός του μάλιστα σήμερα συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις δηλώσεις του και τη δύναμη ψυχής του) υπομονή και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάνε και δεσμευόμαστε ότι η αστυνομική οικογένεια θα είναι δίπλα τους όποτε και αν απαιτηθεί» αναφέρουν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης για τον χαμό του συναδέλφου τους και του 15χρονου παιδιού του”.

O 34χρονος Βάιος Βλάχος από την Καρδίτσα

Το βράδυ της Πέμπτης γράφτηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ο επίλογος της ζωής του 34χρονου Βάιου Βλάχου, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο τρένο. Η σορός του που ήταν στη λίστα με τους αγνοούμενους, ταυτοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (2/3), βυθίζοντας σε θλίψη και πόνο την οικογένειά του, τους συγγενείς, φίλους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Οι γονείς του, Μαρία και Χρήστος, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και γνωστοί επιχειρηματίες επί πολλά χρόνια στην Καρδίτσα.

Την τραγική είδηση έκανε γνωστή και ο αδελφός του, Βαγγέλης Βλάχος, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο άτυχος Βάιος επέστρεφε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη σύντροφό του, η οποία νοσηλεύεται με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου είχαν πάει για το τριήμερο της Αποκριάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα η μητέρα του Βάιου προσπάθησε να επικοινωνήσει με το παιδί της, αλλά δεν απαντούσε και έτσι κάλεσε τη σύντροφο του γιού της, η οποία απάντησε, αλλά, όπως έλεγε, “δεν βλέπω πουθενά τον Βάιο…”.

Πατέρας του 23χρονου αγνοούμενου Ντένη ξέσπασε σε λυγμούς

Πατέρας αγνοούμενου ξέσπασε σε λυγμούς αναφέροντας τα τελευταία λόγια που του είπε ο γιος του, με το ερώτημα “γιατί;” να τον βασανίζει. Πολλοί συγγενείς αγνοουμένων και νεκρών από το δυστύχημα στα Τέμπη δεν μπορούν ακόμα να συνειδητοποιήσουν πως έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο πατέρας αγνοούμενου 23χρονου Ντένη μίλησε στον Alpha και την εκπομπή Tlife, όπου ανέφερε τα τελευταία λόγια που αντάλλαξε με τον γιο του μέχρι να χαθούν τα ίχνη του.

“Μου είπε ”θα καθυστερήσω, μην έρθεις την ώρα που σου είπα. Θα σε πάρω, μόλις φτάσω”. Είχαν καθυστέρηση κάπου στη Λάρισα και θα με έπαιρνε τηλέφωνο. Περίμενα τηλέφωνο, να με πάρει, γιατί έτσι μου είπε, και, ξαφνικά, κόπηκε η γραμμή την ώρα που μιλούσα. Δεν ξέρω τι έφταιγε. Τα τούνελ. Αλλά ποτέ δεν με πήρε τηλέφωνο. Είπα στη σύζυγο ότι θα έπρεπε να είχε πάρει τηλέφωνο. Πήρα το αμάξι, πήγα στο σταθμό και με το που πήγα είδα κόσμο και κατάλαβα πως κάτι δεν πάει καλά”, είπε συγκινημένος ο πατέρας.

“Συνήθιζε να πηγαίνει στο κυλικείο, να πίνει καφέ, και ακόμα δεν έχω νέα του. Δώσαμε DNA και μας είπαν ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουμε απάντηση. Η αναμονή μας σκοτώνει. Ήταν ένα ταλαντούχο παιδί”, είπε ο πατέρας του 23χρονου και ξέσπασε σε κλάματα.

 

Με φωτογραφίες: larissanet

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων