04/07/2023 04/07/2023 Τριάντα χρόνια λειτουργίας και δράσης συμπληρώνονται φέτος, του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π.), 1993 – 2023. Τριάντα χρόνια παρουσίας σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό, εθνικό και εκκλησιαστικό – θρησκευτικό επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών καθηγητών, κληρικών, ειδικών ερευνητών και επιχειρηματιών, με κύριο σκοπό τη μελέτη των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας και του Γένους. Μια δεξαμενή...
04 Ιουλίου, 2023 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2023 - 14:10

Τριάντα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού

Διαδώστε:
Τριάντα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού

Τριάντα χρόνια λειτουργίας και δράσης συμπληρώνονται φέτος, του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π.), 1993 – 2023. Τριάντα χρόνια παρουσίας σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό, εθνικό και εκκλησιαστικό – θρησκευτικό επίπεδο.

Ιδρύθηκε το 1993 με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών καθηγητών, κληρικών, ειδικών ερευνητών και επιχειρηματιών, με κύριο σκοπό τη μελέτη των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας και του Γένους.

Μια δεξαμενή σκέψης (think tank), στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια, ημερίδες, επιστημονικά συμπόσια, διαλέξεις, εκπομπές, σειρά εκδόσεων και ψηφισμάτων, αλλά και εκπαιδευτικές αποστολές, για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, στους παραδοσιακούς χώρους Ορθοδόξου πίστεως και κληρονομιάς.

Το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, με Επιτίμους Προέδρους και Μέλη τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, πολλούς Μητροπολίτες και Επισκόπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Εκκλησιών, Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Πολιτικούς, Επιχειρηματίες, Δημοσιογράφους, μα πολύ περισσότερο φίλους του έργου και, κυρίως, φοιτητές και φοιτήτριες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η ετήσια Γενική Συνέλευση

Σε αυτήν την πολυετή εθνική και θρησκευτική προσφορά αφιερώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ι.Ε.Θ.Π., η οποία συνεδρίασε στο ιδιόκτητο περίτεχνο νεοκλασικό συγκρότημα του 1898, «Μπίλλειον Μέλαθρον», στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν και συμμετείχαν, εκτός από τα Μέλη του Δ.Σ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, κ. Ιωάννης Τσούρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. ανέπτυξε 15λεπτη ομιλία με θέμα «Παραλειπόμενα της 15ετίας Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄», εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων, φίλοι του ΙΕΘΠ, φοιτητές και φοιτήτριες.

Αποφάσεις

Στην παρούσα Γενική Συνέλευση αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο, που προηγήθηκε, αποφασίσθηκαν οι παρακάτω ενέργειες, δράσεις και διοργανώσεις για το νέο ακαδημαϊκό έτος, που ακολουθεί.

Πρώτον, ανακηρύχθηκε ομοφώνως, Προστάτης της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου του Ι.Ε.Θ.Π., ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς, και ανακοινώθηκε σειρά εκδηλώσεων, προς τιμή και ιερά μνήμη του μεγάλου αυτού Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, καθώς και με το Τμήμα Σπουδών «Ιουστίνου Πόποβιτς» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νύσσης της Σερβίας.

Δεύτερον, εκλογή, ομοφώνως, α) ως Επίτιμου Προέδρου του ΙΕΘΠ, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος Σκλάβου, επί τη συμπληρώσει 53 χρόνων (1970-2023) από της εκλογής του σε Αρχιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρώτον εις πρεσβεία χειροτονίας και εν ενεργεία Μητροπολίτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου∙ β) ως Επιτίμων Μελών του ΙΕΘΠ, του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Βουλευτή Λάρισας ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), του Δρος κ. Κωνσταντίνου Μυγδάλη, Συμβούλου της Δ.Σ.Ο. και της Δρος Ιστορίας της Χερσονήσου του Αίμου κ. Άννας Αγγελοπούλου.

Τρίτον, μνεία τιμής και ευγνωμοσύνης σε αείμνηστους Ευεργέτες και Φίλους του ΙΕΘΠ. Συγκεκριμένα, στον Μεγάλο Ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Μπίλλη, στον Μητροπολίτης Ηλείας κυρό Γερμανό, στον Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, στον Μητροπολίτη Νικομηδείας κυρό Ιωακείμ, στον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής του Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους Γέροντα Χριστόδουλο και στον Δασοπόνο και Φίλο του Ιδρύματος Αντώνιο Αγγελόπουλο, αδερφό του Δ/ντος Συμβούλου του ΙΕΘΠ κ. Αθανασίου Αγγελοπούλου.

Τέταρτον, τη διοργάνωση επιστημονικής διαδικτυακής Εσπερίδας, το προσεχές φθινόπωρο, με θέμα τα 100 χρόνια της Συνθήκης Λωζάννης, 1923-2023.

Πέμπτον, την αδελφοποίηση του ΙΕΘΠ με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Sinergija στη Bijeljina της Βοσνίας.

Τέλος, τα παριστάμενα Μέλη και οι συμμετέχοντες Φίλοι του Ιδρύματος, ενημερώθηκαν για τον έρανο αγάπης, που διεξήγαγε το ΙΕΘΠ, υπέρ της ιστορικής Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Αντιοχείας, που επλήγη από τον φοβερό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Επίσης, αναγνώσθηκε το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για τα συλλυπητήρια, που απέστειλε το ΙΕΘΠ, λόγω της εκδημίας του Μητροπολίτου Περγάμου και Ακαδημαϊκού κυρού Ιωάννου Ζηζιούλα, καθώς και η επιστολή συμπαράστασης του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, για τον βανδαλισμό, από αγνώστους, του Αυλείου Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος (25 Μαΐου ε.ε.).

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων