18/01/2023 18/01/2023 Το Ροπωτό είναι ένα μικρό χωριό στα Τρίκαλα, στις βουνοπλαγιές της Καραβούλας το οποίο εδώ και 10 χρόνια βουλιάζει μετά από συνεχείς κατολισθήσεις που γίνονται εκεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχώς αλλάζει μορφή καθώς η γη υποχωρεί και τα κτήρια κόβονται στα δυό,  καταρρέουν ή βυθίζονται σταδιακά. Μέχρι στιγμής το χωριό έχει μετακινηθεί ολόκληρο τουλάχιστον...
18 Ιανουαρίου, 2023 - 18:25
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2023 - 20:11

Τρίκαλα: Εκκλησία βουλιάζει από κατολισθήσεις – Συγκλονιστικές εικόνες

Διαδώστε:
Τρίκαλα: Εκκλησία βουλιάζει από κατολισθήσεις – Συγκλονιστικές εικόνες

Το Ροπωτό είναι ένα μικρό χωριό στα Τρίκαλα, στις βουνοπλαγιές της Καραβούλας το οποίο εδώ και 10 χρόνια βουλιάζει μετά από συνεχείς κατολισθήσεις που γίνονται εκεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχώς αλλάζει μορφή καθώς η γη υποχωρεί και τα κτήρια κόβονται στα δυό,  καταρρέουν ή βυθίζονται σταδιακά.

Μέχρι στιγμής το χωριό έχει μετακινηθεί ολόκληρο τουλάχιστον 40 μέτρα χαμηλότερα.

Η περιοχή υφίσταται συνεχώς κατολισθήσεις τα τελευταία 60 χρόνια. Η πιο συγκλονιστική κατολίσθηση ήταν το 2012. Εκείνη την ημέρα πολλά σπίτια κόπηκαν στα δύο ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, όταν η γη άρχισε να υποχωρεί. Υπήρξαν όμως και άλλα που ακολούθησαν άθικτα την πορεία της γης. Όπως η εκκλησία της Θεοτόκου.

Το Ροπωτό είναι ένα χωριό – φάντασμα στην Ελλάδα αλλά δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις για το πώς έφτασε ένα χωριό στην ερήμωση ή στην καταστροφή.

Όπως συμβαίνει με τις Παλιές Σινιές, το εγκαταλελειμμένο χωριό της Ελλάδας που μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας. Αλλά και όπως το χωριό-φάντασμα της Ελλάδας με τα σπίτια που δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό. Ακόμη ένα τέτοιο χωριό είναι η Μόρνα κάπου στα Πιέρια Όρη.

Φωτογραφίες: V.A Photography.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων