03/08/2023 03/08/2023 Την Πέμπτη 3 Αυγούστου τελέσθηκε το 9ήμερο τρισάγιο εις την μνήμη  των 2 πιλότων του πυροσβεστικού αεροπλάνου που κατέπεσε στην περιοχή του Πλατανιστού – Καρύστου και άφησαν την τελευταία πνοή τους μετά την πτώση του Canadaìr στην κατάσβεση της πυρκαϊάς. Το τρισάγιο των 2 ηρωϊκών πιλότων Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη ετέλεσε με συγκίνηση και...
03 Αυγούστου, 2023 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2023 - 18:52

Τρισάγιο στους πεσόντες πιλότους Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στον Πλατανιστό – Καρύστου

Διαδώστε:
Τρισάγιο στους πεσόντες πιλότους Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στον Πλατανιστό – Καρύστου

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου τελέσθηκε το 9ήμερο τρισάγιο εις την μνήμη  των 2 πιλότων του πυροσβεστικού αεροπλάνου που κατέπεσε στην περιοχή του Πλατανιστού – Καρύστου και άφησαν την τελευταία πνοή τους μετά την πτώση του Canadaìr στην κατάσβεση της πυρκαϊάς.

Το τρισάγιο των 2 ηρωϊκών πιλότων Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη ετέλεσε με συγκίνηση και δάκρυα ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλάχος εφημέριος Πλατανιστού  ο οποίος με λόγους συγκινητικούς αναφέρθηκε στους 2 ηρωϊκούς θαρραλέους  πιλότους.

Επίσης την μνήμη των 2 πιλότων τίμησαν η Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρύστου κ. Δημήτριος Ξυπόλυτος ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Πλατανιστού ο Διοικητής του ΑΤ Καρύστου ο Λιμενάρχης Καρύστου εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και αρκετοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

 

Η μοιραία πτώση

Η πτώση του Canadair CL–215 το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου στην Εύβοια, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πληρώματός του, δύο Ιπταμένων της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, ηλικίας 34 και 27 ετών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την τραγική απώλεια των δυο πιλότων προτείνοντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά η αρμόδια υπουργός για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων πρότεινε στο Σώμα να προχωρήσει στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

«Δύο μαχητές που έκαναν ότι περνούσε το χέρι τους. Περαιτέρω συζήτηση περιττεύει. Ας δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε, χαρακτηριστικά, η Νίκη Κεραμέως.

Από την πλευρά του ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε: «Θα ήθελα να εκφράσουμε την οδύνη μας για τους πιλότους μας που έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους με ηρωισμό και αυτοθυσία για τη κατάσβεση της φωτιάς».

Μηδαμινά τα περιθώρια αντίδρασης

Όπως φάνηκε εξαρχής από τα πλάνα της ΕΡΤ, δεν υπήρχαν περιθώρια για οποιαδήποτε αντίδραση από το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Το Canadair που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία, έπεσε σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι. Στην περιοχή έσπευσαν στρατιωτικά συνεργεία για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί και σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τα αίτια της τραγωδίας και με βάση το οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το πλήρωμα συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή. Στην περιοχή είχε σπεύσει επίσης ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τύπο Canadiar CL-215, δηλαδή από τα παλαιότερα Canadair που είναι ενταγμένα στον πυροσβεστικό στόλο της Ελλάδας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων