21/01/2020 21/01/2020 Εορτάστηκε, κατά την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, η Ιερά μνήμη του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτηρος της Ιερας Μητροπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Καστοριάς κ....
21 Ιανουαρίου, 2020 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2020 - 11:48

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ωφέλιμοι πνευματικοί λόγοι

Διαδώστε:
Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ωφέλιμοι πνευματικοί λόγοι

Εορτάστηκε, κατά την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, η Ιερά μνήμη του αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτηρος της Ιερας Μητροπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ, και συλλειτούργουντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου και του οικειου ποιμενάρχου Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου, παρευρέθηκε δε συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολιτης Βρυουλων κ. Παντελεήμων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς. ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του αγ. Ευγενίου και στη σημασία της μαρτυρίας Χριστού στη σημερινή εποχή. Η ιερά πανήγυρη ολοκληρώθηκε με τρισάγιο στη προτομή του αείμνηστου Ιεράρχου και Εθνάρχου του Ποντιακού Ελληνισμού Χρυσάνθου του Τραπεζουντιου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ας σημειωθεί ότι ο αγ. Ευγένιος τιμάται ως πολιουχος από τον λαό της Καλαμαριάς μετά και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ποντίων αδελφών στη περιοχή, το 1922.

Τα πρόσωπα των αγίων είναι ότι πιο ωραίο έχει να προσφέρει η ανθρώπινη φύση στο Θεό, τόνισε ο άγιος Καστορίας στο κήρυγμά του, και, συνέχισε, λέγοντας: Η αλήθεια για τους Αγίους, η μοναδική αλήθεια για τους ίδιους τους Αγίους του αιώνα μας, Ιωσήφ του Ησυχαστή, Εφραίμ Κατουνακιωτη είναι ο Χριστός, Είχαν πάντοτε σαν οδηγό στη ζωή τους την αλήθεια που είναι ο Χριστός και αυτή η αλήθεια αγιάζει. Σε άλλο σημείο, τόνισε, ότι: ”Ο κάθε άγιος είχε ενιδρυμένο μέσα στην καρδιά του το Χριστό, όπως μας αγάπησε ο Χριστός, έτσι και εμείς να τον αγαπήσουμε και μέσα από αυτή την αγάπη θα αγαπήσουμε και τον συνανθρωπο”.

Το τρίτο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων είναι η χαρά καρπός του Αγίου πνεύματος. Μέσα στην Εκκλησία υπάρχει χαρά. Όταν είπαν στον αγ. Παισιο τον Αγιορείτη ότι είναι λίγες οι μέρες του, είπε ότι, “αν μπορούσα να χορέψω, παρόλο που δεν χορεψα ποτέ στη ζωή μου, θα χόρευα”, διότι ο θησαυρός του ήταν στον ουρανό και η χαρά του ήταν ο Χριστός.

Τέταρτο χαρακτηριστικό των αγίων είναι η παρρησία στο Χριστο και η ικανοποίηση των αιτημάτων των πιστών. Οι άγιοι συνομιλούν με τον Θεό, θεραπεύουν, με τη δραστική τους πρεσβεία.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το λόγο του με το ερώτημα, τι να ζητήσουμε από τον αγ. Ευγενιο. Την κοινωνία μας με το Χριστό, αυτό που έκανε τον αγ. Ευγενιο μέγα το “μείνατε εν ημιν”, δεμένοι με τον Χριστό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΔΟΣ / ΦΩΤΟ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων