13/11/2019 13/11/2019 Το σεβασμό του για τη σημασία της Ορθοδοξίας  για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ τονίζοντας ότι  «η Ορθοδοξία διατήρησε τον Ελληνισμό μέσα στην οθωμανική κατοχή και υπήρξε το κλειδί για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης». Μιλώντας σε διημερίδα με...
13 Νοεμβρίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2019 - 8:00

Τζ. Πάιατ: Η Ορθοδοξία κράτησε τους Έλληνες στην κρίση

Διαδώστε:
Τζ. Πάιατ: Η Ορθοδοξία κράτησε τους Έλληνες στην κρίση

Το σεβασμό του για τη σημασία της Ορθοδοξίας  για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ τονίζοντας ότι  «η Ορθοδοξία διατήρησε τον Ελληνισμό μέσα στην οθωμανική κατοχή και υπήρξε το κλειδί για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

Μιλώντας σε διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», που διοργάνωσαν το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης αμερικανική αξία και καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και γι’ αυτό σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος.

Εξήρε δε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και στη σύνδεση της ελληνοαμερικανικής Διασποράς με την πατρίδα, ενώ για μία επιπλέον φορά τάχθηκε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ. Βαρθολομαίου, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε για «τη σταθερή του δέσμευση για διαθρησκειακό διάλογο».

Τέλος, δεν άφησε ασχολίαστο το ουκρανικό ζήτημα, με επανάληψη της άποψής του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία», ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα του «συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να καθορίσει τον τρόπο λατρείας του».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής, ως εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και αντιλήψεων».

Στις δηλώσεις του μάλιστα στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, που τάχθηκαν υπέρ της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων