06/05/2021 06/05/2021 Έξι (6) Μαΐου σήμερα και στα Βαλκάνια γιορτάζεται η Τζούρτζεβνταν ή Εντερλέζι, δηλαδή η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η οποία σηματοδοτεί και την αρχή της Άνοιξης για τους νομάδες, καθώς στις παλαιότερες εποχές μετά τις 6 Μαΐου ανέβαζαν τα κοπάδια τους στα βουνά. Εντερλέζι (ή Τζούρτζεβνταν, που σημαίνει ημέρα του Γεωργίου) ονομάζεται η σερβική θρησκευτική γιορτή...
06 Μαΐου, 2021 - 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2021 - 18:10

Τζούρτζεβνταν ή ημέρα του Αγίου Γεωργίου στα Βαλκάνια σήμερα

Διαδώστε:
Τζούρτζεβνταν ή ημέρα του Αγίου Γεωργίου στα Βαλκάνια σήμερα

Έξι (6) Μαΐου σήμερα και στα Βαλκάνια γιορτάζεται η Τζούρτζεβνταν ή Εντερλέζι, δηλαδή η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η οποία σηματοδοτεί και την αρχή της Άνοιξης για τους νομάδες, καθώς στις παλαιότερες εποχές μετά τις 6 Μαΐου ανέβαζαν τα κοπάδια τους στα βουνά.

Εντερλέζι (ή Τζούρτζεβνταν, που σημαίνει ημέρα του Γεωργίου) ονομάζεται η σερβική θρησκευτική γιορτή Σλάβα. Η εν λόγω γιορτή είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που εορτάζεται στις 6 Μαΐου (με το γρηγοριανό ημερολόγιο). Εορτάζεται σε όλη τη σερβική διασπορά, αλλά κυρίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ανήμερα της γιορτής συνηθίζεται στο γεύμα το ψήσιμο ενός αρνιού, ενώ απαραίτητη θεωρείται η συνοδεία μουσικής για το μετέπειτα γλέντι.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί κύρια, μοναδική γιορτή και των Ρομά, που ζούσαν στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ορθοδόξων χριστιανών ή και Μουσουλμάνων.

Εντερλέζι αποκαλείται στη γλώσσα Ρομανί και, όπως αναφέραμε προηγουμένως, σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης. Κάποια παραδοσιακά έθιμα της ημέρας είναι ο στολισμός του σπιτιού με λουλούδια για τον ερχομό της άνοιξης και το πλύσιμο των χεριών με νερό από τα πηγάδια των εκκλησιών.

Για την ημέρα είναι γραμμένο και το πολύ γνωστό τραγούδι του Γκόραν Μπρέγκοβιτς με τον ομώνυμο τίτλο:

«Σλάβα» σημαίνει δόξα και έτσι αποκαλείται η σερβική ορθόδοξη χριστιανική παράδοση της τελετουργικής δοξασίας του προστάτη Αγίου της οικογένειας, που είναι ο Άγιος Γεώργιος σε αυτά τα κράτη. Τον Νοέμβριο του 2014, μάλιστα, η Σλάβα εγγράφηκε στις λίστες άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Γεώργιο δύο φορές το χρόνο. Η κύρια γιορτή είναι η Đurđevdan και εορτάζεται στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο (23 Απριλίου, σύμφωνα με την εκκλησία), ενώ η δεύτερη εορτάζεται κατά την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου και την αποκατάσταση της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου – Đurđic, στις 16 Νοεμβρίου (3 Νοεμβρίου με το άλλο εορτολόγιο).

Στην εικόνα του, ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται σε ένα άλογο να σκοτώνει έναν δράκο. Η δεύτερη απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου είναι ως στρατιώτης με ένα δόρυ στο χέρι του. Σύμφωνα με τη σερβική πεποίθηση, αυτό το είδος απεικόνισης ονομάζεται Đurđic και σχετίζεται με το Σλάβα Đurđic. Πολλά μοναστήρια είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, πιο διάσημο εκ των οποίων είναι το Μοναστήρι Đurđevi Stupovi.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: Balkans Terra Incognita Εξερευνώντας τα Άγνωστα Βαλκάνια (and Beyond), thesrpskatimes.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων