09/08/2022 09/08/2022 Την έμπρακτή και ηθική στήριξη τους προς τη δοκιμαζόμενη ομογένεια της Κωνσταντινούπολη μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο Νοσοκομείο – Γηροκομείο του Βαλουκλή δείχνουν Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και φορείς της ομογένειας ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται τα ολοκληρωθούν σε περίπου έξι μήνες.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Όπως τόνισε πριν λίγες ημέρες ο...
09 Αυγούστου, 2022 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 17:44

Βαλουκλή: Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών και η έμπρακτη στήριξη στο κόσμημα της ομογένειας

Διαδώστε:
Βαλουκλή: Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών και η έμπρακτη στήριξη στο κόσμημα της ομογένειας

Την έμπρακτή και ηθική στήριξη τους προς τη δοκιμαζόμενη ομογένεια της Κωνσταντινούπολη μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο Νοσοκομείο – Γηροκομείο του Βαλουκλή δείχνουν Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και φορείς της ομογένειας ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται τα ολοκληρωθούν σε περίπου έξι μήνες. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Όπως τόνισε πριν λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα πρέπει να εργαστούν για να ξανά βρει το κόσμημα της ομογένεια την παλιά του αίγλη. Πράγματι, ήδη η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά έχουν ξεκινήσει εράνους ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα αποσταλούν για την αποκατάσταση των ζημιών. Τη στήριξη τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή και η Εκκλησία της Ελλάδος όπως και η Εκκλησία της Κρήτης.

Σε περίπου έξι μήνες η αποκατάσταση των ζημιών

Την ίδια ώρα στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ παραμένει το θέμα του Βαλουκλή και οι ζημιές που προκάλεσε η φωτιά. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet σημειώνει ότι μετά την πυρκαγιά οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να επιστρέψει το κτίριο στις παλαιές του ημέρες.

Σύμφωνα με το in.gr o επικεφαλής του Ιδρύματος του Νοσοκομείου Βαλουκλή , Κώστας Ιωαννίδης, δήλωσε την πεποίθηση του ότι «το κτίριο θα ολοκληρωθεί σε 3-6 μήνες και θα επανέλθει στις παλαιές του ημέρες». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που έχουν απομακρυνθεί από το Βαλουκλί την Πέμπτη αναμένεται να έχουν επιστρέψει στο νοσοκομείο μέχρι την Τρίτη. Ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες της Εισαγγελίες, όπως σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ιωαννίδη, οι εργασίες καθαρισμού έχουν ξεκινήσει και σε «πέντε ημέρες με μια εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Οι υπάλληλοι του δήμου Ζεϊτίνμπορνου θα συνεχίσουν τον καθαρισμό. Πιστεύω πως το κτίριο θα ολοκληρωθεί σε 3 με 6 μήνες. Η κατάσταση των ασθενών είναι πολύ καλή, σταδιακά τους φέρνουν στα κρεββάτια τους και θα είναι πίσω μέχρι την Τρίτη. Οι οικογένειες τους έχουν αναλάβει κάθε φροντίδα».

Το νοσοκομείο λειτουργεί

Όπως ανέφερε ο γενικός συντονιστής του νοσοκομείου Βαλουκλή Σελτσούκ Αλτάι: «Οι ομάδες του δήμου Zeytinburnu συνεχίζουν τις εργασίες. Υπάρχει μια παρανόηση. Η φωτιά στο γηροκομείο του ιδρύματος εκλήφθη ως φωτιά σε τμήμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν οκτώ κτίρια στο νοσοκομείο. Μόνο το ένα από αυτά ήταν το γηροκομείο. Τα υπόλοιπα κτίρια του νοσοκομείου είναι ενεργά και σε λειτουργία».

Την ίδια στιγμή η ιστοσελίδα της Σαμπάχ σε δημοσίευμα της αναφέρει: «Οι ασθενείς που εκκένωσαν (το κτίριο) επιστρέφουν στο σπίτι τους».

Κάνει αναφορά στον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ας είναι καλά οι υπεύθυνοι και πρώτα από όλα ο Πρόεδρος που κινητοποιήθηκαν άμεσα». Ο διοικητής αναφέρει ότι «η οροφή κατέρρευσε ολοκληρωτικά. Ο επάνω όροφος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ ο κάτω έχει υποστεί μικρές ζημιές. Το νοσοκομείο έχει οκτώ κτίρια που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης, σε ένα από αυτά ξέσπασε φωτιά. Όλοι απομάκρυναν τους ασθενείς δίχως να υπολογίσουν τη ζωή τους».

Στο δημοσίευμα της Σαμπάχ μιλά και ο τραγουδιστής και τρόφιμος του γηροκομείου Γιώργος Βαπορίδης που δηλώνει τη θλίψη του για το γεγονός πως από τα υπάρχοντα του κάηκε και μια φωτογραφία που είχε βγάλει με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ η επίσης τρόφιμος Μαρία Ιακωβίδου σημειώνει «Ας είναι καλά οι φοιτητές. Εάν η φωτιά ξεσπούσε τη νύχτα θα ήμασταν νεκροί».

Έμπρακτη στήριξη

Με απόφαση του το Τάγμα Αρχόντων “Άγιος Ανδρέας” ανακοίνωσε την την έγκριση δωρεάς 100.000 δολαρίων για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από αυτή τη φωτιά, και για την ανοικοδόμηση της δομής με τον Πρόεδρο του κ. Αντώνη Λυμπεράκη να ευχαριστεί τον Θεό που δεν υπήρξαν θύματα.

“Είναι αποστολή των Αρχόντων να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται τη Μητέρα Εκκλησία μας, και είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη δωρεά”, πρόσθεσε στη δήλωσή του.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση και της Εθνικής Φιλοπτώχου η οποία ενέκρινε την χορήγηση 50.000 δολαρίων ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το Εθνικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου, σε ανταπόκριση της έκκλησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για συνεισφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χθεσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στο Νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, ενέκρινε την επείγουσα χορήγηση 50.000 δολαρίων. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ηλικιωμένων ορθόδοξων χριστιανών στην Πόλη που υποφέρουν και έχουν εξωθηθεί από τις εστίες τους εξαιτίας της πυρκαγιάς, αλλά και για την αντιμετώπιση των ζημιών. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου προχώρησε σε άμεση έγκριση για να απαντήσει άμεσα σε αυτήν την τραγωδία, όπως είθισται για την Φιλόπτωχο όταν συμβαίνουν τέτοια καταστροφικά περιστατικά.

Η Εθνική Φιλόπτωχος, με μεγάλη θλίψη, άκουσε τα νέα για την φωτιά στον Βαλουκλή, μια Πατριαρχική Διακονία που έχουμε υποστηρίξει για δεκαετίες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για εμάς, από την στιγμή που η Φιλόπτωχος έχει επισκεφθεί τον Βαλουκλή σε κάθε προσκύνημά μας. Η αγάπη μας για το ίδρυμα είναι δεδομένη και είμαστε έτοιμες να βοηθήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο με όποιο τρόπο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την ζημιά που έγινε. Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που όλοι βγήκαν ασφαλείς με την εκκένωση και δεν υπήρχαν τραυματισμοί».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων