07/08/2020 07/08/2020 Λίγες ημέρες ημέρες μετά το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, η οποία παρέμεινε κλειστή επί 5 χρόνια για εργασίες αποκατάστασης, ο ιστότοπος arkeofili.com δημοσιεύει θλιβερές εικόνες. Πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες, έργα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν στο ιστορικό μοναστήρι. Όπως γράφει Erman Ertuğrul όσοιεπισκέφτηκαν το μοναστήρι, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είδαν την...
07 Αυγούστου, 2020 - 12:07
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2020 - 11:41

Βανδάλισαν την Παναγία Σουμελά (φωτογραφίες)

Διαδώστε:
Βανδάλισαν την Παναγία Σουμελά (φωτογραφίες)

Λίγες ημέρες ημέρες μετά το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, η οποία παρέμεινε κλειστή επί 5 χρόνια για εργασίες αποκατάστασης, ο ιστότοπος arkeofili.com δημοσιεύει θλιβερές εικόνες.

Πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες, έργα ανεκτίμητης αξίας καταστράφηκαν στο ιστορικό μοναστήρι. Όπως γράφει Erman Ertuğrul όσοιεπισκέφτηκαν το μοναστήρι, του οποίου η ίδρυση χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είδαν την καταστροφή και την μετέδωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Οι επισκέπτες είδαν ότι τα πρόσωπα των Αγίων είχαν καταστραφεί.
“Οι καταστροφές είναι μη αναστρέψιμες και καθολικές. Χάραξαν. Έσκαψαν. Κατέστρεψαν. Δεν άφησαν πρόσωπο κανενός Αγίου που να μην βεβηλώσουν” αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Κάποιες αγιογραφίες καταστράφηκαν εντελώς, ενώ άλλες είχαν ονόματα γραμμένα πάνω τους. Μόνο τα πρόσωπα των τοιχογραφιών στην οροφή παρέμειναν ανέπαφα στο ιστορικό μοναστήρι.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πάντως, ότι δεν είναι γνωστό ότε έγιναν αυτές οι βεβηλώσεις.

Η Μονή Σουμελά της Τραπεζούντας, περιλαμβάνεται στην λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων