28/05/2022 29/05/2022 Σε νέες προκλητικές ενέργειες προχωρά για ακόμη μία φορά το ψευδοκράτος, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Της Δέσποινας Σωτηρίου Στις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου διακρίνονται μπουλντόζες να εκτελούν εργασίες σε κεντρικό σημείο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Πρόκειται για το σημείο μπροστά από το ξενοδοχείο «King George» και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία....
28 Μαΐου, 2022 - 15:10
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2022 - 0:42

Βαρώσια: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις – Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Διαδώστε:
Βαρώσια: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις – Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Σε νέες προκλητικές ενέργειες προχωρά για ακόμη μία φορά το ψευδοκράτος, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Στις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου διακρίνονται μπουλντόζες να εκτελούν εργασίες σε κεντρικό σημείο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Πρόκειται για το σημείο μπροστά από το ξενοδοχείο «King George» και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία. Εκεί έχουν μεταφερθεί και ξαπλώστρες με ομπρέλες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές άνοιξαν τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020. Στις 15 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής, όπου επιτρέπεται η είσοδος σε όλους. Άλλες δύο παραλίες έχουν ανοίξει, η μία αρχικά μόνο για τα μέλη του κατοχικού στρατού και μετέπειτα η άλλη για πολίτες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας μόνο.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι θα αγωνιστεί για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αλλά και για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Η Κομισιόν

Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά γνωρίζουν καλά τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ΚΥΠΕ, σχολιάζοντας το περαιτέρω άνοιγμα παραλίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων ως βήμα προς την λάθος κατεύθυνση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ σημείωσε πως η Κομισιόν έχει υπόψη της τις συγκεκριμένες ενέργειες και πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις.

«Η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν πλήρη επίγνωση της θέσης της ΕΕ για τα Βαρώσια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για ζητήματα περιφερειακής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά με τα Βαρώσια ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θεωρούν απαράδεκτη κάθε προσπάθεια κατοίκησης οποιουδήποτε μέρους της πόλης από άτομα άλλα από τους κατοίκους της, και ζητούμε την μεταφορά της διαχείρισης της περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, «κανένα βήμα δεν πρέπει να γίνεται σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην συνάδει με τα ψηφίσματα αυτά», υπογραμμίζοντας ότι «το άνοιγμα και νέων τμημάτων της παραλίας ή η προετοιμασία της για την καλοκαιρινή περίοδο όπως μεταδόθηκε πρόσφατα από τα ΜΜΕ αποτελούν ακόμα ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Η ΕΕ τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και να αποφευχθούν νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υποσκάψουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών προς μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», σημείωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιες ενέργειες μπορεί να αναλάβει η ΕΕ σε σχέση με αυτό το θέμα και γενικότερα τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της τ/κ κοινότητας, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο πέρα από την επαναδιατύπωση της θέσης πως ενέργειες που υποσκάπτουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.

Διαμαρτυρία στην Ευρωβουλή

Σε κατεπείγουσα κοινή γραπτή παρέμβασή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι, προέβησαν οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ενημερώνουν την Επιτροπή για τις νέες προκλητικές παρανομίες της Τουρκίας στο παραλιακό μέτωπο στο Βαρώσι και καλούν την Επιτροπή να λάβει ανάλογα μέτρα όπως σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, στην επερώτησή τους οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «περιφρονώντας για ακόμα μια φορά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο, και επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, η Τουρκία και το παράνομο καθεστώς της στο υπό κατοχήν έδαφος της Κύπρου, συνεχίζουν τις εργασίες στην περιοχή της Αμμοχώστου, προχωρώντας σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια, με κατεδάφιση κτηρίων και άνοιγμα με μπουλντόζες ενός νέου τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι».

Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές άνοιξαν τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020 και προχώρησαν στη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στον Άγιο Μέμνονα και την Χρυσή Ακτή. Παρά τις αντιδράσεις, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος, ΤαγίπΕρντογάν είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής, επισημαίνει το δελτίο Τύπου.

«Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο εδώ και τρία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο;», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων