26/05/2020 26/05/2020 Στο έλεος ιερόσυλων βρίσκεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Χάρσερα (Γεσίλντερε), στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου. Την υπόθεση έφερε στο φως ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Γκάρο Παϊλάν, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. «Η εκκλησία έχει καταφέρει να αντέξει στο χρόνο, ωστόσο...
26 Μαΐου, 2020 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 26/05/2020 - 8:07

Βεβηλώνουν ελληνορθόδοξα μνημεία στον Πόντο

Διαδώστε:
Βεβηλώνουν ελληνορθόδοξα μνημεία στον Πόντο

Στο έλεος ιερόσυλων βρίσκεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Χάρσερα (Γεσίλντερε), στην περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου.

Την υπόθεση έφερε στο φως ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Γκάρο Παϊλάν, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

«Η εκκλησία έχει καταφέρει να αντέξει στο χρόνο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους του ναού, έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί. Οι τάφοι που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία έχουν λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών. Η καταστροφή –στην οποία αντιδρούν και οι κάτοικοι– είναι έκδηλη και δεν τιμά ούτε την ιστορική ούτε και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», σημειώνει ο βουλευτής του HDP.


Μάλιστα αυτού του τύπου οι συμπεριφορές, πρόσθεσε, ενθαρρύνονται και από τη ρητορική της κυβέρνησης που μιλά κατά των Σουνιτών και των μη μουσουλμάνων.
Ο Γκάρο Παϊλαν με τη ερώτηση που κατέθεσε ζητεί απαντήσεις στα εξής:

έχουν ταυτοποιηθεί τα άτομα που έκαναν τις εκσκαφές προς αναζήτηση θησαυρού στην εκκλησία και τον περιβάλλοντα χώρο και, έχουν κινηθεί εναντίον τους νομικές διαδικασίες;
για ποιο λόγο δεν προστατεύονται από το υπουργείο τα ιστορικά κτήρια που βρίσκονται εντός του χωριού;
υπάρχει πρόθεση εργασιών αποκατάστασης της εκκλησίας και λειτουργίας της ως τόπος λατρείας;
ποιες είναι οι ενέργειες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την αποτροπή της καταστροφής της πολιτιστικής μνήμης και των πολιτιστικών αγαθών των Χριστιανών;
Γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε τις δραστηριότητες των θησαυροκυνηγών.

Πηγή: pontos-news.gr
Φωτογραφίες: ntv.com.tr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων