06/08/2020 06/08/2020 Εκατόμβη νεκρών, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι είναι στο σκηνικό που συνθέτει την επόμενη ημέρα στη Βηρυτό. Μέσα στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η απειλή του λιμού, καθώς οι αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα αποθέματα επαρκούν μόλις για έναν μήνα. Οι κατεστραμμένες δομές σε συνδυασμό με...
06 Αυγούστου, 2020 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 8:01

Βηρυτός – Η επόμενη μέρα: Αντιμέτωποι με τον λιμό χιλιάδες άνθρωποι – Οι προσευχές της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
Βηρυτός – Η επόμενη μέρα: Αντιμέτωποι με τον λιμό χιλιάδες άνθρωποι – Οι προσευχές της Ορθοδοξίας

Εκατόμβη νεκρών, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι είναι στο σκηνικό που συνθέτει την επόμενη ημέρα στη Βηρυτό. Μέσα στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η απειλή του λιμού, καθώς οι αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα αποθέματα επαρκούν μόλις για έναν μήνα.

Οι κατεστραμμένες δομές σε συνδυασμό με τον περιορισμό των πτήσεων αλλά και των μεταφορών εν γένει, εξαιτίας της πανδημίας, δημιουργούν προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας.
H φονική έκρηξη έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δεινών που μαστίζουν τον Λίβανο τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους

Η τραγωδία βρίσκει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσε αδυναμία πληρωμών των δανειακών της υποχρεώσεων, ενώ είναι το τρίτο πιο χρεωμένο κράτος στον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να προστεθεί το μεγάλο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές από τις γειτονικές χώρες: Σε μία χώρα που αριθμεί περίπου 4,5 κατοίκους οι πρόσφυγες (κυρίως από τη Συρία) αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μεγάλο ποσοστό βρίσκεται ακόμα και κάτω από τα όρια λιμού, ενώ το 35% είναι άνεργοι.

 

Με μηνύματα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας εκφράζουν την θλίψη του για το τραγικό αυτό γεγονός.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη για την έκρηξη που σημειώθηκε εχτές το απόγευμα στη Βηρυτό του Λιβάνου και αναφέρει χαρακτηριστικά «Αι θλι­βε­ραί αγ­γε­λίαι περί ε­κα­τόμ­βης νε­κρών, α­προσ­δι­ο­ρί­στου α­ρι­θμού τε­τραυ­μα­τι­σμέ­νων, ο­λο­σχε­ρούς κα­τα­στρο­φής κτη­ρίων, Εκ­κλη­σιών, Νο­σο­κο­μείων και άλ­λων α­πα­ραι­τή­των δια την αν­θρω­πί­νην δι­α­βί­ω­σιν δο­μών, αι οι­μω­γαί και τα δά­κρυα των εν τη α­γα­πητή χώρα του Λι­βά­νου συ­ναν­θρώ­πων η­μών, πα­ρε­κί­νη­σαν η­μάς ό­πως εκ μέ­σης καρ­δίας εκ­φρά­σω­μεν Υ­μίν τα πλέον ει­λι­κρινή αι­σθή­ματα συμ­πα­ρα­στά­σεως και εν Χρι­στώ φι­λαλ­λη­λίας η­μών προ­σω­πι­κώς, της Σε­πτής Ι­ε­ραρ­χίας της Α­γι­ω­τά­της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος και σύμ­παν­τος του ευ­σε­βούς ελ­λη­νι­κού λαού».

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Βηρυτού κ. Ηλία προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για τις ζημιές που υπέστη η πρωτεύουσα, οι άνθρωποι της, η Μητρόπολη, οι ενοριακές εκκλησίες και τα ιδρύματα, και προσευχήθηκε μαζί του για τη θεραπεία των ασθενών και την παρηγοριά των ψυχών αυτών που μαρτύρησαν, αλλά και των συγγενών τους.

Συλλυπητήρια προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου απέστειλε και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

«Έμαθα με πίκρα και πόνο για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, με αποτέλεσμα άνθρωποι να πεθάνουν, πολλοί να τραυματιστούν και να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές της πόλης. Παρακαλώ αποδεχτείτε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου» αναφέρει στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου.

«Τα νέα της καταστροφής που προκάλεσαν νέες πληγές στο ποίμνιό σας, αντήχησαν στην καρδιά μου με πόνο», τονίζει ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στοι μήνυμά του προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

«Προσεύχομαι στον Κύριο Ιησού Χριστό, να δώσει θεραπεία στα θύματα, να αναπαύσει τις ψυχές κεκοιμημένων, να στέλνει στους συγγενείς και τους φίλους τους παρηγοριά στη θλίψη που τους έπληξε, και στον Λίβανο – ειρήνη, ευημερία και ηρεμία», κατέληξε.
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον λαό του Λιβάνου απέστειλε το Πατριαρχείο Ρουμανίας

«Μάθαμε με μεγάλη θλίψη τις τραγικές συνέπειες της τεράστιας έκρηξης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βηρυτού, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, το βράδυ της Τρίτης, 4 Αυγούστου 2020, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100 νεκρούς και 4.000 τραυματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον λαό του Λιβάνου, εκ μέρους του Κλήρου και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, εκφράζουμε τη βαθιά μας συμπόνια και αλληλεγγύη προς όλους όσους επλήγησαν από την καταστροφή και προσευχόμαστε στον Θεό. Αυτές οι δύσκολες στιγμές στη ζωή του Λιβάνου μας καλούν να δείξουμε μεγάλη πίστη στον Θεό και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων».

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας συμπάσχει με τον λαό του Λιβάνου

Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας συμπάσχει με τον λαό του Λιβάνου, τονίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στη Βηρυτό.

«Οι εικόνες που αντικρίσαμε, δια των μέσων μαζικής ενημερώσεως, καθώς και η είδηση περί της απώλειας δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, έχουν συγκλονίσει βαθύτατα τις καρδιές όλων μας, της ελαχιστότητός μου, των Επισκόπων, του Κλήρου και όλου του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ εκφράζει τη συμπάθειά του προς το Πατριαρχείο της Αντιοχείας, καθώς και προς τη Λιβανέζικη Παροικία της Αυστραλίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων