17/04/2021 17/04/2021 Βιβλίο από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Φίλιππο Χαμαργιά «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020»      Κυκλοφόρησε το βιβλιο του Αρχιμανδρίτη π. Φιλλίπου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας με τον τίτλο: «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020».     Ένα βιβλίο με το οποίο ο συγγραφέας του,...
17 Απριλίου, 2021 - 14:39
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2021 - 14:21

Βιβλιοκριτική: «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020»

Διαδώστε:
Βιβλιοκριτική: «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020»

Βιβλίο από τον Πρωτοσύγκελλο

της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας π. Φίλιππο Χαμαργιά

«Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020»

 

   Κυκλοφόρησε το βιβλιο του Αρχιμανδρίτη π. Φιλλίπου Χαμαργιά, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας με τον τίτλο: «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020». 

   Ένα βιβλίο με το οποίο ο συγγραφέας του, διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο μέσα από την αγιογραφική διδασκαλία και την πατερική εμπειρία. Διάλογο, τον οποίο μεταφέρει με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο στους αναγνώστες του σήμερα, αφού ο ίδιος πέραν της θεολογικής του γνώσεως και ποιμαντικής και κηρυγματικής πολυετούς εμπειρίας είναι και γνώστης της θύραθεν φιλοσοφίας.

   Το πόνημα αυτό έχει ως περιεχόμενο ευαγγελικά κηρύγματα, ουσιαστικά ένα ενιαύσιο Κυριακοδρόμιο. Και όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είναι: «Εγχείρημα δύσκολο αλλά προκλητικό. Προσπάθεια αξιόλογη αλλά και επίζηλη, άθλημα απαιτητικό αλλά και τολμηρό, γιατί η ισορροπία της σύγχρονης πραγματικότητας και του βαθύτερου νοήματος της ευαγγελικής ρήσης και διδαχής δεν είναι πάντοτε εύκολη και απαιτεί τεχνική έκφρασης, γνώση ερμηνείας και εμπειρία γεγονότων και περιγραφικότητα…». 

   Η καλαίσθητη αύτη έκδοση, με πλούσια εικονογράφιση, αποτελεί έργο του Μανιατακείου Ιδρύματος, το οποίο Ίδρυμα αποδεικνύει για μιαν ακόμη φορά την καταλυτική παρέμβαση του στα κοινωνικά δρώμενα της Μεσσηνίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με πρωτεργάτες τον Πρόεδρο του, Δημήτριο Μανιατάκη και την Αντιπρόεδρο κ. Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τον σύγχρονο και βαθύτατα ανθρωπιστικό λόγο του πατρός Φιλίππου προέβησαν σε αυτήν την έκδοση.

   Ο π. Φίλιππος, στο βιβλίο αυτό, εκπληρώνει έργο ευαγγελικό, το οποίο του ανέθεσε η Εκκλησία, εφαρμόζει ακριβώς τους λόγους του Χριστού: «πορευθέντες μαθητεύσατε… διδάσκοντες…». Κατορθώνει μέσα από ζωντανά παραδείγματα της καθημερινής ζωής, να συνδυάσει τον ευαγγελικό, τον πατερικό λόγο, την σύγχρονη διανόηση και την εκκλησιαστική εμπειρία για να οδηγήσει τον πιστό, αλλά και τον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο σε έργα αγαθά, κυρίως όμως στην εκκλησιαστική σύναξη, στην ευχαριστιακή τράπεζα για να ζήσει ο κάθε συμμετέχων, κοινωνώντας με τους άλλους, αιώνια. Αυτή η ευχαριστιακή πραγματικότητα με εσχατολογική προοπτική διακατέχει κάθε κεφάλαιο του βιβλίου: «Προσεγγίσεις του Ευαγγελικού λόγου για τη σύγχρονη κοινωνία-Κυριακοδρόμιο 2019-2020». Δεν πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο με ηθικιστικές συμβουλὲς, αλλά κατατίθεται λόγος υπαρξιακός, λόγος που θεραπεύει τον άνθρωπο, λόγος που καθοδηγεί μέλη της Εκκλησίας του Χριστού και όχι οπαδούς μίας θρησκευτικής πίστης.

   Ενδεικτικά για να καταφανεί, όσο το επιτρέπει η σύντομη αυτή αναφορά, η επάρκεια, η ακριβολογία, η γνώση του ευαγγελικού λόγου από τον συγγραφέα μεταφέρουμε το παρακάτω ελάχιστο απόσπασμα: «μένει λοιπόν να αποφασίσουμε, ποιόν Σωτήρα θέλουμε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας. Αυτόν που θα μας σώσει πνευματικά, η αυτόν που θα μας χαρίσει υλικά αγαθά; Αν πιστεύουμε στη σωτηρία της ψυχής, τότε η ζωή μας και οι πράξεις μας πρέπει να παραμένουν σε ένα διαρκές «Ωσαννά». Αν όμως σκεφτόμαστε με πνεύμα υλιστικό και εγωιστικά, τότε πάντα θα πέφτουμε στην παγίδα του «Σταυρωθήτω». Το σταυροαναστάσιμο μήνυμα της χριστιανικής Εκκλησίας εμπνέει τον συγγραφέα και αυτό γίνεται εμφανές από την προσεκτική ανάγνωση των κειμένων του. 

   Όλα τα κείμενα του πονήσαντος, τέλος, διακατέχονται από εκκλησιαστικότητα και δεν υπάρχει αυτονομημένη προσωπική διδασκαλία, αλλά πλήρης ταύτιση με τον εκκλησιαστικό λόγο, όπως και πάλι ενδεικτικά καταγράφεται με το παρακάτω απόσπασμα: «Είναι λοιπόν μάταιο να γράφουμε, να λέμε, να διαβάζουμε για τον Χριστό, αν δεν αποφασίσουμε να διαλεχθούμε μαζί Του και να Του ανοίξουμε τα εσώψυχά μας. Ας Τον αφήσουμε λοιπόν να αγγίξει τις προσωπικές μας πληγές και ας του επιτρέψουμε να τις θεραπεύσει και τότε, αφού θα έχει παραμερίσει με το λόγο Του κάθε ασάφεια και κάθε παρερμηνεία από μέρους μας, θα μπορέσει να μας λυτρώσει, να μας ξεδιψάσει, και τελικά να μας σώσει. Ας Τον ακούσουμε λοιπόν. Μας μιλάει κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα, μέσα από τις Γραφές, μέσα από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, μέσα από τις συμβουλές των πνευματικών μας πατέρων». 

   Το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Φιλίππου Χαμαργιά, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει με ειλικρίνεια στον πρόλογό του: αποτελεί έργο κηρυκτικό, το οποίο μου ανέθεσε η Εκκλησία και που σίγουρα τίθεται στην κρίση τόσο των ακροατών όσο και των αναγνωστών πλέον. 

 Ιωάννης Π. Μπουγάς

Θεολόγος

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων